EXCLUSIV După dezastrul din Franţa, lotul olimpic feminin de canotaj are un nou antrenor
22.09.2015, 16:28La un an fără două zile din momentul în care s-a retras de la conducerea loturilor de canotaj, Mircea Roman (63 de ani) a acceptat să revină în funcţia de antrenor principal al lotului olimpic feminin. El îl înlocuieşte pe Cristian Maliş. Ajuns la lot în 1998, în calitate de antrenor secund, Roman a fost "principal", din 2002 până în 2014. Ca antrenor al României, Mircea Roman are în palmares patru medalii de aur şi una de bronz la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, în 2004, 2008 şi 2012. Din noul său staff vor face parte şi două multiple campioane olimpice: Doina Ignat şi Veronica Cochelea vor fi antrenoare secunde.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Obiectivul imediat al lui Mircea Roman este calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio, care vor avea loc anul viitor, a bărcii de 8+1 şi a bărcii de dublu vâsle categorie uşoară. Pregătirile vor începe pe data de 19 octombrie.
Schimbarea vine după o participare catastrofală la Campionatele Mondiale desfăşurate în Franţa
La ediţia din 2015 a Campionatelor Mondiale de canotaj, România a înregistrat o contraperformanţă istorică: niciun echipaj nu a reuşit să se califice în finalele A. Pentru unul dintre sporturile din România cu cele mai mari rezultate de-a lungul timpului, eşecul suferit la competiţia din Franţa este greu de digerat. România are un palmares impresionant în canotajul mondial. Este de ajuns să amintim cele 87 de medalii cucerite la Campionatele Europene, 115 la Campionatele Mondiale şi 37 la Jocurile Olimpice, dintre acestea din urmă, nu mai puţin de 19 fiind de aur.
România a fost prima naţiune după numărul de medalii câştigate la Olimpiada de la Atena, în 2004
Cea mai reuşită ediţie a Jocurilor Olimpice din istoria României a fost cea din 1984, de la Los Angeles, unde canotajul a strălucit; a obţinut cele mai multe medalii de aur, 6, dar şi două de argint. În 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, canotajul a urcat de 3 ori pe prima treaptă a podiumului. 3 titluri olimpice au fost cucerite şi în 2004, la Atena. În proba regină, de 8+1, echipajul feminin românesc şi-a trecut atunci în cont cea de-a treia medalie de aur consecutivă. Componente ale bărcii de 8+1, Viorica Susanu şi Georgeta Andrunache au devenit dublu medaliate cu aur după ce au câştigat şi proba de două rame fără cârmaci. Tot la Atena, Constanţa Burcică şi Angela Alupei au obţinut al treilea titlu olimpic în proba de dublu vâsle categorie uşoară, după cele din 1996 şi 2000. Cu 3 medalii de aur şi un loc 5 la Jocurile Olimpice de la Atena, România s-a clasat pe locul întâi în canotajul mondial.
Canotorii români au rămas în istoria acestui sport. Deţinătoare a recordului de prezenţe la Jocurile Olimpice, Elisabeta Lipă a fost declarată canotoarea secolului XX. Românca a dominat autoritar acest sport: 5 medalii de aur, două de argint şi una de bronz, cucerite la 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice. România are cu ce să se mândrească şi în privinţa istoricului acestei discipline.
Prima medalie olimpică de aur cucerită de România a fost câştigată în 1980
Prima participare la o competiţie oficială internaţională este semnalată în 1932, la Campionatul European de la Belgrad, în vreme ce prima prezenţă la Jocurile Olimpice a fost în 1952, la Helsinki, în proba masculină de 8+1. 1955 a fost anul în care canotajul românesc a obţinut primul aur la Campionatele Europene, în vreme ce primul titlu mondial a fost cucerit în 1970, în proba masculină de două rame cu cârmaci. Fetele au fost însă cele care un punctat primele la titluri olimpice: se întâmpla în 1980, la Moscova, prin Sanda Toma, în proba de schif simplu.
Cu atât mai mare a fost surpiza în 2012, când, la ediţia de la Londra a Jocurilor Olimpice, România a ratat podiumul la toate probele. De atunci canotajul îşi continuă declinul, singura performanţă notabilă fiind o medalie de argint obţinută la Campionatele Mondiale din Coreea de Sud, în 2013.
Etichete: antrenor , canotaj , mircea roman , lot olimpic , roman canotaj
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...