Directoarea Agenţiei Ruse Antidoping recunoaşte că în Rusia a existat "o conspiraţie instituţională" cu privire la dopaj
28.12.2016, 12:37Responsabili ruşi au recunoscut că în ţara lor s-a practicat dopajul pe scară largă, directoarea generală a agenţiei antidoping, Anna Antseliovici, vorbind chiar despre o "conspiraţie instituţională". Antseliovici susţine însă că oficialii cei mai importanţi din guvern nu au fost implicaţi, relatează New York Times.
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
"A fost o conspiraţie instituţională", a spus Anna Antseliovici pentru jurnalul din SUA.
Potrivit New York Times, ruşii resping însă în continuare acuzaţiile de "dopaj controlat de stat", apărute în raportul McLaren. "Ei definesc statul rus ca fiind preşedintele Vladimir Putin şi apropiaţii săi", adaugă jurnalul.
Vitali Smirnov, în vârstă de 81 de ani, înalt oficial al sportului din Rusia cu o carieră începută în perioada sovietică, numit anul acesta de Vladimir Putin pentru a reforma sistemul antidoping rus, nu a dorit să vorbească despre "cei responsabili". Smirnov spune că nu i-a cunoscut pe mulţi dintre cei menţionaţi în raportul McLaren. "Din punctul meu de vedere, ca fost ministru al Sportului şi preşedinte al Comitetului Olimpic Rus, am făcut multe greşeli. Trebuie să găsim motivele pentru care tinerii sportivi se dopează, motivele pentru care acceptă să li se administreze substanţe dopante", a afirmat el.
New York Times scrie că directorul unui laborator a umblat la eşantioanele de urină prelevate de la sportivi la Jocurile Olimpice şi le-a furnizat sportivilor substanţe de îmbunătăţire a performanţelor la competiţii internaţionale importante. Jurnalul mai notează că membri au Serviciului de Securitate au umblat de asemenea la eşantioane de urină şi că un ministru adjunct al Sporturilor a cerut timp de mai mulţi ani să se ascundă faptul că sportivi de top foloseau substanţe interzise.
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a deschis, săptămâna trecută, proceduri disciplinare ce vizează 28 de sportivi ruşi care au participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. Tot săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin spunea că Rusia nu a avut niciodată un sistem de susţinere a dopajului controlat de stat.
CIO a precizat că autorul raportului McLaren, referitor la un program de dopaj "sponsorizat de stat" de care ar fi beneficiat peste 1.000 de sportivi ruşi timp de patru ani, a investigat 95 de eşantioane ale sportivilor ruşi care i-au fost puse la dispoziţie de CIO. În urma investigaţiilor, la 28 de sportivi s-au descoperit dovezi de manipulare. Eşantioanele au fost trimise înapoi la laboratorul antidoping de la Lausanne, unde a început reanalizarea lor.
Deocamdată cele 28 de cazuri nu sunt considerate cazuri de dopaj, "dar manipularea eşantioanelor poate duce la încălcarea regulamentului antidoping şi lasancţiuni", a adăugat CIO.
Până în prezent, 27 de sportivi ruşi au fost deja sancţionaţi de CIO ca urmare a reanalizării eşantioanelor de la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing (2008) şi Londra (2012). Comitetul internaţional va reanaliza şi toate eşantioanele prelevate de la sportivii ruşi la Jocurile Olimpice de iarnă din 2010.
La 9 decembrie, avocatul canadian Richard McLaren a dat publicităţii un nou raport, conform căruia peste 1000 de sportivi ruşi au beneficiat de un program de dopaj "sponsorizat de stat" timp de patru ani, începând din 2011. În noul raport sunt menţionaţi şi patru medaliaţi de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014, şi cinci de la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, din 2012. Raportul descrie "o conspiraţie instituţională" în care au fost implicate şi serviciile secrete ruse, subliniindu-se faptul că sportivii nu au acţionat singuri, ci ca parte a unui program.
Un prim raport al lui Richard McLaren a fost comandat în luna mai de Agenţia Mondială Antidoping, după dezvăluirile lui Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping rus, cu privire la sistemul organizat de dopaj din timpul JO de la Soci.
Etichete: rusia , dopaj , anna antseliovich
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...