(P) Urmează o primăvară nebună în Liga 2!
21.02.2020, 14:05Actuala ediție a Ligii 2 a provocat mai mult entuziasm decât de obicei în vara anului trecut, mai ales prin revenirea în prim-plan a unor echipe care continuă tradiția brandurilor istorice. Dacă în privința calității jocurilor, părerile sunt împărțite, este clar că până acum ediția 2019/20 a generat mai mult interes din partea publicului și a presei. Mai mult, avem parte de mai mult echilibru ca niciodată. Între locurile 1 și 8 sunt doar zece puncte distanță, astfel că în ultimele 17 runde ce se vor derula în primăvară se poate întâmpla orice!
Media: Liga Digi Sport, marți, 15:30, DGS 1
Media: Fotbal European, marți, 17:30, DGS 1
Așadar, ce ne așteaptă de vineri încolo?
UTA - ”Bătrâna Doamnă” dansează ca la prima tinerețe
”Campioana Provinciei” a controlat autoritar ostilitățile în prima parte. UTA, sub comanda lui Laszlo Balint, a fost cea mai constantă echipă. După cum se derulează lucrurile la ora actuală, ”alb-roșiii” par a avea prima șansă, mai ales că în inter-sezon au pierdut un singur jucător relevant, experimentatul fundaș Șeroni plecând la FC Botoșani. În schimb, în zona apărării a apărut Crișan (Astra Giurgiu via Dunărea Călărași), iar în poartă a fost adus un goalkeeper versat, în persoana lui Balauru (ex-Tg. Mureș, Rapid sau Voluntari).
DESCARCĂ APLICAȚIA SUPERBET! PESTE 800.000 DE ROMÂNI AU FOLOSIT-O DEJA! AICI POȚI FACE DOWNLOAD
În testele din Antalya, utiștii au câștigat un meci cu o echipă mai bine cotată, Arsenal Tula din Rusia, întrecută cu 2-0, rezultat care a sporit încrederea ”Bătrânei Doamne”.
În toamnă, principalul argument al UTA-ei a fost atacul, cu 37 de goluri reușite trupa de pe Mureș deținând astfel cea mai în formă ofensivă din L2. Entuziasmul din jurul echipei arădene este dat și de posibila inaugurare a noului stadion, ultimele evaluări arătând că modernizata arena ”Francisc Neumann” ar putea fi inaugurată, dacă toate lucrurile decurg bine, la finalul lunii august.
Cine prinde liderul? Ce au făcut contracandidatele în iarnă?
Marea surpriză din toamnă a fost CS Mioveni, gruparea argeșeană fiind multă vreme pe primul loc – ea a deținut la un moment dat o invincibilitate în Liga 2 de aproape ojumătate de an. Mulți au crezut că ”galben-verzii” se vor stinge pe parcurs, dar echipa pregătită de mai puțin cunoscutul Marius Stoica și-a reiterat dorința de revenire în elită după o absență opt ani. Argeșenii și-au conservat lotul, singura excepție fiind cedarea stoperului Celea la Sepsi OSK.
Rapidul a mers pe achiziții punctuale, cea mai mare lovitură fiind aducerea lui Vali Alexandru, cel care a marcat de zece ori în tur pentru Gloria Buzău. Zona defensivă a fost cimentată prin transferul lui Copaci (Astra Giurgiu).
Argeșul stă la pândă, după două sezoane decente în care nu a avut drept de promovare. Gruparea lui Ionuț Badea a mai legitimat un om de gol, în persoana lui Turkovic, achiziționat de la Turris Turnu Măgurele.
VEZI AICI COTELE PENTRU TOATE MECIURILE DIN WEEKEND! AI CEA MAI BUNĂ OFERTĂ DE PARIURI
Petrolul nu cedează, chiar dacă în toamnă a dezamăgit crunt. În locul lui Flavius Stoican a fost confirmat un alt tehnician cu ”pedigree” de Liga 1, în persoana lui Costel Enache. Prahovenii au efectuat două cantonamente în Turcia, iar la nivelul lotului au fost aduse, printre cele mai importante nume, cele ale fundașului Răuță (Clinceni) și mijlocașului Ekollo (Astra Giurgiu via Călărași). Mai mulți fotbaliști experimentați, care nu au dat satisfacție în tur, au plecat, dar în continuare pe ”Ilie Oană” evoluează jucători cunoscuți la acest nivel, cu activitate în Liga 1, precum Cezar Lungu, Deac, Blănaru sau veteranul Laurențiu Marinescu.
Cine dă calculele peste cap?
În paragraful anterior, am amintit de principalele formații care sunt considerate candidate la promovare, de către public sau ”bookmakeri”. Există însă și câteva trupe care au surprins și au șanse reale de a se implica măcar în cursa pentru locul 3, de baraj.
Turris l-a repatriat pe tehnicianul Erik Lincar și a plătit circa 60.000 de euro, conform unor informații neoficiale, pe golgeterul la zi din L2, Albert Voinea, cel care a marcat 13 goluri stagionale pentru Ripensia. De asemenea, au fost cooptați alți doi jucători trecuți prin prima divizie, precum Serediuc (Hermannstadt) și Cioinac (Petrolul).
ASU Politehnica nu are un buget spectaculos, dar a realizat niște mutări interesante. L-a cedat pe mijlocașul Schieb la Csikszereda, dar i-a transferat pe Alexandru Munteanu (ex-Petrolul) și Sergiu Popovici (ex-Hermannstadt). ”Alb-violeții” sunt una dintre cele mai incomode echipe din L2, câștigând, de pildă, pe terenul lui Mioveni sau trecând cu 3-0, acasă, de FC Argeș.
A nu se ignora cazul Metaloglobus București, formație care și-a păstrat lotul în care se disting frații Herea. Nici Farul Constanța nu este de lepădat, Ianis Zicu încurcând în toamnă socotelile Rapidului (0-0 și 3-1) și Mioveniului (2-0)!
PARIURI SPECIALE PE CÂȘTIGĂTOARE COMPETIȚIEI SUNT DISPONIBILE AICI. CINE ARE CELE MAI BUNE COTE
Interes mare și la retrogradare!
Mai mult ca niciodată, cursa pentru salvare va fi în centrul interesului, deoarece sunt o serie de echipe de tradiție care vor avea de tras pentru a nu ajunge în cel de-al treilea eșalon!
Universitatea Cluj este marea dezamăgire a sezonului, în ciuda bugetului generos și a lotului interesant. ”U” este la numai două puncte de retrogradare, asta în condițiile în care a dobândit trei puncte la ”masa verde” după eșecul, 2-3 cu Dunărea Călărași. Printre alții, în iarnă, trei jucători cu nume de la concitadina CFR au fost aduși: fundașii Mureșan și Horj și extrema dreaptă Mailat. Cum veteranul Goga a fost în formă în pregătiri, e de așteptat ca ”șepcile roșii” să arate altfel în primăvară.
Deși anul trecut a evoluat în L1, Concordia Chiajna este aproape să o ia pe urmele celor de la ACS Poli Timișoara, cei care au picat în Liga a 3-a la numai un an de la căderea din prima divizie. Ilfovenii au semnat și ei cu un ”coach” de L1, Florin Bratu și mai au în alcătuire fotbaliști de eșalon superior, precum Greab, Dumitraș, Tîrcovanu sau Ivanovici.
La nume de tradiție aflate în suferință în clasament să mai amintim și situația CSM-ului reșițean, coordonat de Dorinel Munteanu. Cărășenii au realizat una dintre cele mai consistente campanii de achiziții din această iarnă: au venit în Banat portarul Cobrea (ultima dată la Poli Iași), stoperul Dudea (Astra), fundașul Rus (Sănătatea Cluj, ex-Dinamo sau CFR) sau jucătorii ofensivi Astafei (Viitorul Pandurii), Buș (Clinceni), Dodoi (Rapid).
Avem o promovată în premieră în Liga 1? Care este punctajul salvator?
Interesant este că în fiecare din ultimii trei ani, în Liga 1 au promovat formații care nu au jucat niciodată în elită. Anul trecut, pentru prima oară în istorie a acces în L1 Academica Clinceni. În 2018, Dunărea Călărași și FC Hermannstadt au ajuns și ele în prima divizie, fără să fi evoluat vreodată în eșalonul maxim din fotbalul românesc. În fine, în 2017, Juventus București și Sepsi OSK au terminat și ele pe locurile promovabile, în premieră.
O altă tradiție este legată de baraj. Până acum, nicio formație de L2 nu s-a impus în barajul de rămânere, de când acesta s-a instaurat, în 2016. Pe rând, UTA, de două ori, respectiv Chindia și ”U” Cluj au înclinat steagul în fața trupelor din prima divizie.
În fine, lupta pentru supraviețuire va fi aprigă, ea fiind complicată de retragerea celor de la Daco-Getica și de iminentul forfait al celor de la Sportul Snagov. Ce este clar e că în ultimii doi ani, ultimele echipe de sub linie au avut punctaj deloc de ignorat: Metaloglobus (38 de puncte, în 2018), respectiv Energeticianul Petroșani (39 de puncte, în 2019).
Ce mai trebuie să știm înaintea reluării Ligii 2
Pandurii Târgu Jiu are cel mai slab atac, cu numai 9 goluri înscrise.
ASU Politehnica are cea mai bună defensivă, portarii ”alb-violeților” scoțând doar de zece ori mingea din propriile buturi.
Doar patru echipe nu au pierdut niciun joc acasă: lidera UTA, precum și nou promovatele Farul Constanța, Turris Turnu Măgurele și FK Csikszereda.
Cu 19 puncte scoase ”afară”, CS Mioveni este cea mai eficientă formație în deplasare.
Snagovul a avut cele mai multe meciuri cu ”Over 2,5 goluri”, 13 la număr. Ripensia și FC Argeș au adunat și ele 12 partide cu minimum trei goluri înscrise.
ASU Politehnica este formația în ale cărei jocuri se marchează cel mai puțin. Bănățenii au înșirat doar trei confruntări cu ”Peste 2,5 goluri”!
Rapidul are cea mai mare medie de spectatori la jocurile de acasă: 4.800/partidă. Rapid se mută din Regie pentru ultima parte a sezonului și va juca meciurile de “acasă” la Voluntari.
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O înregistrare video care pretinde că arată capturarea de către ruşi a unui australian care lupta...