vizual superliga digisport
(P) Olaru sau Bîrligea? Kopic sau Charalambous? Vezi Superlativele SuperLigii în viziunea Ambasadorilor și Influencerilor Superbet
vizual DigiSport Dinamo - Rapid
(P) Kopic vs. Șumudică, SuperDerby cu doi "vânători" care așteaptă prada. SuperOfertă pentru Dinamo - Rapid
ianis
Dan Șucu a pus banii pe masă pentru transferul lui Ianis Hagi. Rangers a dat răspunsul pe loc
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

(P) Man. City - Brentford sau gențile cu bani vs. Moneyball. Cum au reușit oaspeții să scrie o pagină unică în Premier League

09.02.2022, 16:55

Manchester City - Brentford se joacă miercuri, de la ora 21:45, în etapa a 24-a din Premier League 2021/2022. Partida de pe Etihad Stadium o poate duce pe echipa lui Pep Guardiola la un avans de 12 puncte față de urmăritoarea Liverpool, dar reprezintă în paralel și ciocnirea a două stiluri complet diferite de a investi în fotbal: pe de o parte sutele de milioane de euro ale "cetățenilor" plecați în căutarea trofeului Ligii Campionilor, pe de altă parte Brentford și celebra strategie Moneyball. Adusă din baseball-ul american, tactica bazată pe un sistem de scouting complex s-a dovedit o carte câștigătoare într-un campionat în care investițiile masive sunt la ordinea zilei chiar și la echipele din partea a doua a clasamentului.

220209_City_vs_Brentford_Digi
  • Bundesliga: Dortmund - Leverkusen, vineri, 21:30, DGS 1

  • La Liga: Rayo - Celta Vigo, vineri, 22:00, DGS 2

2012, anul restartului

Fondat cu 132 de ani în urmă, pe 10 octombrie 1989, Brentford, un club micuț din Vestul Londrei, și-a petrecut cea mai mare parte a existenței în ligile inferioare, intrând pe lista echipelor care nu au reușit niciodată să emită pretenții. Lucru care s-a schimbat târziu, în 2012, când echipa a ajuns pe mâna lui Matthew Benham, un fan vechi cu o poveste aparte. Îmbogățit de pe urma pariurilor sportive, reușind să pună la cale un sistem prin care a folosit matematica în favoarea sa, Benham a decis că e momentul să investească la clubul de suflet și să încerce să-l transforme în ceva ce nu au putut nici visa predecesorii săi. A adus cu el entuziasmul specific noului proiect, a angajat oamenii potriviți, a folosit un sistem neobișnuit pentru fotbalul englez - strategia Moneyball - și rezultatele au început să vină. Dintr-o echipă oarecare, Brentford s-a transformat, într-un deceniu, într-un club recunoscut pentru transferurile inspirate, aducătoare de profit mare cu investiție aproape minimă. Și destinul a făcut ca vara lui 2021 să aducă și promovarea în Premier League, acea masă a bogaților la care un loc e atât de greu de căpătat.

Face față Brentford pe Etihad? Vezi Cotele Speciale pregătite de Superbet!

Succes cu bani puțini!

Făcută celebră de americanul Bill James și preluată de-a lungul timpului de mai multe cluburi din MLB, Moneyball a redefinit pentru o perioadă baseball-ul din Statele Unite ale Americii, dar puțini specialiști se așteptau ca o astfel de inovație să prindă în fotbal. Mai ales în fotbalul englez, o competiție bazată pe investiții masive ale granzilor care fie cumpără fiecare talent care răsare la o vârstă fragedă, fie au academii puternice, imposibil de învins. Când Matthew Benham și-a lăsat clubul pe mâna danezului Rasmus Ankersen, mașinăria s-a pus în mișcare: în loc să se lupte cu Chelsea, City, Liverpool sau United pentru tineri de viitor, o bătălie care ar fi fost pierdută din start, Brentford a virat spre altceva. A căutat jucători refuzați de marile echipe ale Europei, a pus la cale un algoritm care cuprinde 25 de filtre de scouting și multe calcule matematice, iar tema centrală a fost utilitatea jucătorului pentru echipă. Plecând de la calitățile individuale, de la cele ale coechipierilor, un jucător ajungea la Brentford indiferent de vârstă, naționalitate sau trecut. Pe scurt, dacă era considerat util, se încadra în parametrii stabiliți de conducerea tehnică și nu era scump, transferul se făcea!

Profit, profit, profit!

Pe plan sportiv, drumul a fost lin și a culminat cu promovarea în Premier League în vara lui 2021, după un play-off în Championship și un sezon de vis al golgheterului Ivan Toney. Pe plan financiar, bazele sănătoase erau puse de multă vreme. Mai exact din 2014, când Brentford reușea performanța de a-l cumpăra pe Andre Gray, de la Luton, cu doar 600.000 de euro și de a-l vinde, un an mai târziu, cu 12.4 milioane de euro la Burnley. Lui Gray, atacant care a avut momente foarte bune în Premier League, i-au urmat jucători care astăzi strălucesc la echipe mult mai importante din prima ligă engleză. Ollie Watkins, vârful lui Villa, a adus un profit de peste 25 de milioane de euro, în timp ce Sadio Benrahma, aripa lui West Ham, și Neal Maupay, atacantul lui Brighton, au fost vânduți cu 23, respectiv 22.2 milioane de euro, în condițiile în care primul a costat 1.7, iar al doilea - două milioane de euro. Un alt exemplu e Chris Mepham, ochit în 2012 la juniorii lui Chelsea, luat gratis și vândut, peste șapte ani, cu 13.6 milioane de euro celor de la Bournemouth.

City e din alt film financiar

Imediat după promovarea printre cele mai bune echipe din fotbalul englez, Brentford a plătit cele mai mari sume de transfer din istoria sa: 15.7 milioane de euro pentru Kristoffer Ajer (Celtic), zece milioane de euro pentru Yoane Wissa (Lorient) și alte zece pentru Frank Onyeka (Midtjylland). Prin comparație, într-o vară înaintea căreia cheltuise oricum sume exorbitante, de ordinul sutelor de milioane de lire sterline, Pep Guardiola și oamenii din board-ul lui City au decis să plătească aproximativ 117 milioane de euro pentru a-l aduce pe Etihad Stadium pe Jack Grealish, vedeta celor de la Aston Villa. Cum comparațiile financiare nu-și mai au locul, City vs. Brentford, din această seară, trebuie privit ca încercarea celui mic de a se bate cu uriașul inventând, practic, o armă proprie. În tur, pe 29 decembrie, a fost doar 1-0 pentru City în deplasarea din Vestul Londrei, semn că diferența de sute de milioane de euro poate fi micșorată printr-un plan inovativ, dar bine pus la punct.

Etichete: advertorial superbet


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Donald Trump Jr. susține că Ucraina e de vină pentru incendiile care fac prăpăd în Los Angeles
Donald Trump Jr. susține că Ucraina e de vină pentru incendiile care fac prăpăd în Los Angeles

Donald Trump Jr., fiul cel mare al președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, a găsit o...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
gigi
Gigi Becali, după ce David Popovici și-a luat mașină de 120.000 de euro: "De la cine a furat banii?"

Nota primită de Drăgușin, după ce a jucat 108 minute în Tottenham - Liverpool și a salvat-o pe Spurs! Ce au scris englezii
Tottenham Hotspur v Liverpool - Carabao Cup - Tottenham Hotspur Stadium
MERCATO 2025. Toate transferurile iernii sunt aici! Sebastien Haller a plecat de la Dortmund!
ZWEyOGUwOWMyODA3ZDUxYjdkZmM3NGEwMDc5YjZj.thumb
Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după meciul cu Liverpool: românul a bifat 108 minute pe teren
Carabao SF1 Spurs-Livepool
"N-a fost AVC". Ce s-ar fi întâmplat cu Bentancur la faza care a făcut 60.000 de oameni să amuțească
9
Recomandările redacției
ianis
Dan Șucu a pus banii pe masă pentru transferul lui Ianis Hagi. Rangers a dat răspunsul pe loc

Ianis Hagi (26 de ani) a fost din nou titular pentru Rangers, în meciul cu Dundee FC, scor 1-1, într-o restanță din etapa a 11-a a campionatului Scoției.

Au bătut palma! Andrei Vlad se transferă la 3.000 de kilometri de București
Screenshot 2025-01-10 092654
Doi titulari ”s-au rupt” și pot lipsi din El Clasico
Calgary, Alberta, Canada. July 10, 2020. Club Barcelona vs Real madrid close up to their jersey logo
Decizia clubului, după ce un jucător și-a luat iubita în cantonament, într-un geamantan
geamantan

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media