Victor Hănescu s-a retras din echipa de Cupa Davis: "Sunt recunoscător şi mândru pentru acești ani"
30.07.2014, 11:47După 13 ani în care a reprezentat România în Cupa Davis, Victor Hănescu (33 de ani) a decis să se retragă din această competiție și și-a explicat motivele într-o scrisoare deschisă către fanii tenisului din România.
Liga Națiunilor: Portugalia - Polonia, vineri, 21:45, DGS 1
Media: Fotbal Club, vineri, 23:45, DGS 1
Astfel, la următorul duel al României din Cupa Davis, cel cu Suedia, căpitanul Andrei Pavel nu va mai putea conta pe Victor Hănescu la simplu, și cel mai probabil vom fi reprezentați de Adrian Ungur și Marius Copil.
Confruntarea cu Suedia va avea loc în perioada 12-14 septembrie, în țara noastră. O victorie le-ar asigura tricolorilor menținerea în Grupa 1 din zona Euro-Africană.
În perioada în care a făcut parte din echipa de Cupă Davis a țării noastre (2001-2014), Hănescu a disputat 30 de meciuri la simplu (14 victorii și 16 înfrângeri) și 7 la dublu (două succese, 5 meciuri pierdute).
Mai jos vă oferim integral scrisoarea lui Victor Hănescu:
"Către iubitorii tenisului românesc, 30.07.2014
Dragi prieteni,
Vine un moment în viaţa fiecărui sportiv, dureros, dar inevitabil: retragerea de la Echipa Naţională. Momentul nu este uşor şi întotdeauna când vine vorba de culorile României, decizia este şi mai dificilă.
De la vârsta de 10 ani, prin '91, când am fugit de la şcoală să văd un meci de Cupa Davis între România şi Irlanda, s-a născut în mine dorinţa de a purta cu mândrie tricoul Naţionalei. Am debutat la 20 de ani, în 2001, şi ţin minte ca ieri acea zi: am fost convocat ca rezervă în meciul contra Cehiei, jucat la Prostejov, şi am intrat pe teren, la dublu, alături de Trifu, ca urmare a unei accidentări suferite de Voinea.
De atunci am jucat 37 meciuri sub tricolor în 21 de partide inter-naţiuni şi la fiecare meci sub culorile României am avut emoţii, mari emoţii! Aceste trăiri nu se compară cu sferturile de finală de la Roland Garros şi nici cu trofeul câştigat în Elveţia, după ce am trecut în semifinală de Wawrinka, top 10 ATP la acel moment, sunt sentimente speciale pe care nu le poţi avea decât la Naţională.
Mă gândesc la meciul împotriva Ecuadorului, împotriva fraților Lapentti. Am câștigat primul meci după 5 ore de joc, iar în ultima zi la 2-1 pentru noi, am pierdut în 5 seturi de la Nicolas Lapenti. A fost prima oară cand am plans dupa un meci pierdut, mă gândeam tot timpul la ce o să gândească cei de acasă... dar cu sprijinul colegilor, am reușit calificarea. În 2005 am avut confruntarea cu Belarusul la Brașov. Jucăm alături de Pavel și Trifu pentru un loc între primele 8 echipe din lume. Momentul adevărului a venit în ultima zi a întâlnirii când la scorul de 2-2 jucam meciul decisiv cu Volcikov. A fost poate cel mai important moment din cariera mea. Era testul cel mare, și l-am trecut! L-am învins pe Volcikov și România era în sferurile grupei mondiale după o pauză de 22 de ani!
Nu toate momentele la Cupa Davis au fost fericite, când suferi o înfrangere la Națională, simți pe umeri nemulțumirea a milioane de români, nu este la fel ca la un turneu ATP când nu prea ai timp să meditezi la meciul deabia încheiat, pleci imediat către următorul turneu și trebuie să rămâi concentrat. Un moment dificil pentru mine, care m-a ținut departe de terenul de tenis aproape un an, a fost în 2006, când jucând pentru România împotriva SUA, am suferit o accidentare la spate. Totuși, am revenit în 2007, intr-un meci dramatic împotriva Japoniei, la Osaka, când după un ultim set în care am jucat cu crampe musculare puternice, am reușit să aduc punctul decisiv pentru Romania.
Toate aceste experienţe m-au format ca jucător profesionist, ca om. Am 33 de ani şi mă simt împlinit. Sunt un român fericit, am o familie frumoasă şi întregită de câteva luni de băieţelul meu Luca. Vin cât de des pot în ţară şi, credeţi-mă, nu rezist mai mult de o lună departe de familie, de România. În ultimii 11 ani m-am menţinut în Top 100 ATP şi de 13 ani servesc sub culorile naţionale.
Simt că pot da mai mult Naţionalei din afara terenului, implicându-mă direct în formarea generaţiei de mâine. Avem juniori talentaţi care trebuie promovaţi şi încurajaţi, am şi experienţă şi disponibilitatea s-o fac. Sper să rămân alături de Echipa Naţională şi de Federaţia Româna de Tenis şi de aceea am lansat programul Dream Young Team pentru România, un program pentru relansarea tenisului masculin românesc. Eu împreună cu o echipă de profesionişti formată din preparator fizic, preparator mental, fizioterapeut şi antrenor vom modela tinerele talente pregătindu-le pentru lupta dură din tenisul internaţional.
Vreau să generez o altă atitudine şi implicare în România, legate de tenis, ca niciun alt talent, neremarcat, sa nu se piardă şi niciun jucător aflat la începutul carierei să nu fie ignorat.
Mi-a fost greu să iau această decizie, dar viața trebuie să-și urmeze cursul, iar tinerii trebuie încurajați și promovați! Mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în toți acești ani, familie, prieteni, colegi, antrenori, oameni din Federație și nu în ultimul rând iubitorilor tenisului fără de care acest sport nu ar exista.
Sunt mândru și recunoscător pentru cei 13 ani sub culorile tricolorului, hai România!
Cu devotament,
Victor Hănescu"
Etichete: andrei pavel , victor hanescu , hanescu cupa davis , romania cupa davis
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Zeci de copii şi adulţi din România au fost transformați în sclavi și exploataţi mai bine de zece...