Ioan Timofte, distrus după audierile în cazul de cămătărie: "M-a sunat mama la 10 dimineața, plângând"
17.03.2017, 20:00UPDATE Ora 20:00: Fostul internațional român Ioan Timofte a vorbit despre implicarea sa în ancheta DIICOT care vizează un caz de cămătărie.
La Liga: Barcelona - Atletico Madrid, sâmbătă, 22:00, DGS 1
SuperLiga: Gloria Buzău - Univ. Craiova, sâmbătă, 19:30, DGS 1
"Cu mine nici nu știu dacă au făcut cămătărie", spune fostul component al Generației de Aur despre oamenii pe care susține că îi cunoaște încă din 1989, de când juca la Timișoara. În schimb, și-a pierdut casa pe care o pusese garanție, după ce a fost păsuit chiar 4 ani, fiindcă nu putea returna banii luați.
Fostul internațional a vorbit și despre problemele care l-au obligat să apeleze la această soluție disperată și din pricina cărora a căzut în patima jocurilor de noroc, hop pe care l-a depășit în ultimul deceniu.
"[...] Nu știi ce rău mi-a făcut știrea aia pe care au preluat-o toți fără să dea un semn. M-a sunat mama, la 10 dimineața, plângând. Povestea e veche. În 2012 am împrumutat bani de la ei. Îi știu de prin 1989, de când jucam la Poli. Am avut nevoie de bani în acea perioadă și n-am găsit soluții. Pe urmă, nu i-am putut returna, am zis că mă voi regla în afaceri, nu s-a întâmplat, din păcate. Cu mine nici nu știu dacă au făcut cămătărie. Mi-au dat o sumă de bani, m-au păsuit 4 ani, asta a fost… Acum o lună am pierdut casa, o pusesem garanție. În perioada 2002 – 2004 am trecut prin momente dificile. Am divorțat, am ratat afaceri… O perioadă de rătăcire m-a făcut să bat cazinourile. În toată această perioadă am pierdut foarte mulți bani. Am pierdut și hotelul ”Boavista” pe care-l aveam în Timișoara… În cazinouri n-am mai călcat de 10 ani", a spus Ioan Timofte, potrivit site-ului danielnanu.ro.
Ion Timofte, fost fotbalist și fost director sportiv la clubul Boavista din Portugalia, este vizat de o anchetă a DIICOT, potrivit unor surse judiciare. Procurorii au descins în această dimineaţă în locuinţele membrilor unei grupări de cămătari.
Ion Timofte ar fi luat bani cu împrumut de la acești cămătari, iar apoi ar fi relaționat cu aceștia și s-ar fi alăturat rețelei, potrivit suspiciunilor procurorilor. El urmează să fie audiat în acest caz.
În vârstă de 49 de ani, Timofte a evoluat la Boavista Porto în ultimele sezoane ale carierei sale, în perioada 1994-2000. Anul trecut, el a ocupat și funcția de director sportiv la același club. Ion Timofte a renunțat la această funcție „din motive personale”. Fostul jucător a strâns și zece selecții la echipa națională a României.
În acest caz, anchetatorii spun că reţeaua acţiona în Timişoara şi în Suceava. În majoritatea cazurilor, cei care se împrumutau garantau cu locuinţele şi ajungeau în situaţia de a fi obligaţi să le predea cămătarilor. Sunt cel puțin 30 de victime, iar prejudiciul este de 3,5 milioane de euro.
Procurorii au în vizor 17 suspecți, iar acuzațiile sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, evaziune fiscală și spălare de bani.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010-2017, acest grup infracțional organizat de mari dimensiuni, care a acționat coordonat pe raza municipiilor Timișoara și Suceava, acorda împrumuturi, prin contracte perfectate „ad validitatem”, în conținutul cărora erau disimulate și dobânzile aferente sumelor împrumutate. Contractele erau perfectate cu obligația persoanelor împrumutate de a oferi garanții imobiliare solide. În cazul în care persoanele nu rambursau la termen debitul contractat, se demara procedura executării silite, în regim de urgență.
Sumele de bani împrumutate și dobânda percepută erau preluate, atât cash, cât și prin virament bancar, direct de către cămătari sau prin intermediul persoanelor din anturajul acestora.
Liderii grupării infracționale foloseau diferiți membri ai familiei și alți apropiați ca interpuși la încheierea contractelor de împrumut sau îi împuterniceau, ulterior, pe aceștia, pentru a iniția procedura executării silite împotriva victimelor.
VEZI AICI PROGRAMUL CANALELOR DIGI SPORT
Cămătarii nu acceptau nici un fel de compromis în rezolvarea situației, în sensul că nu permiteau victimelor să își valorifice singure imobilele la prețul real al pieței, pentru a-și putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora. Scopul clar conturat al grupării era de la bun început deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceștia garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadență foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari.
În aceste condiții, în marea majoritate a cazurilor constatate, persoanele care s-au împrumutat cu camătă și au garantat aceste sume de bani cu proprietățile pe care le dețineau, au ajuns să fie deposedate de bunurile proprii. Ulterior deposedării de bunurile imobile, unii debitori erau nevoiți să locuiască în propria lor casă drept chiriași ai membrilor grupării, achitând lunar sume cuprinse între 200 și 300 euro. În multe cazuri, victimele ajungeau să achite sume de peste 15.000 de euro cămătarilor doar cu titlul de chirie. Membrii grupării îți rotunjau astfel veniturile și din prestarea de astfel de activități oneroase, nedeclarate la autoritățile fiscale pentru plata impozitului aferent.
Cu sumele de bani obţinute, cămătarii achiziţionau bunuri mobile şi imobile, înregistrate pe numele acestora sau pe numele altor persoane din anturajul lor sau din familie, anunță Digi 24.
Etichete: ancheta , ioan timofte , diicot , timofte , camatari
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
ANAF a descoperit că „acțiunea de campanie Echilibru și Verticalitate, de pe pe TikTok, a fost...