Lucian Bute este noul campion NBAF la "semi-grea"! L-a învins pe rusul Denis Grachev după 12 reprize
03.11.2012, 12:23Ştiind că are nevoie de un knockout pentru a reveni după dezamăgirea cauzată de înfrângerea de la Nottingham, Bute a arătat că se simte confortabil în sala Bell Center din Montreal, unde a intrat în uralele publicului călduros. Ulterior, bătălia ne-a arătat că adversarul său, Dennis Grachev, a fost clar subestimat în zilele premergătoare partidei, rusul opunând o rezistenţă impresionantă, în faţa unui Lucian vizibil mai masiv şi mai solid. Grachev s-a prezentat bine, tare, încăpăţânat şi a ripostat mereu atunci când a fost dominat. Dar nu a fost suficient.
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Runda 1 - început greu
Longilin şi mai uşor decât Bute, Grachev i-a tăiat tâmpla în prima rundă, dar o stângă bună în debut i-a adus avantajul românului în cea de-a doua. Fără iniţiativă la lovituri, aspect ce nu i-a convenit lui Lucian, rusul a anunţat încă din start o luptă echilibrată. Puţini pumni s-au împărţit în primele patru minute, dar o dreaptă inspirată trimisă la cap l-a făcut pe Bute să înceapă încrezător runda a treia.
A fost primul moment în care Lucian a început lupta adverărată, a dat drumul la box, după ce o perioadă bună de timp a stat prea mult la distanţă şi a făcut rar pasul înainte. O stângă dură a atins faţa adversarului, căruia Bute i-a nimerit bine şi capul într-un moment inspirat. Oscilarea faţă-spate clasică a lui Lucian a arătat în acele clipe cine este şeful ringului canadian.
Rusul a revenit de la colţ decis, dar degeaba. Bute a executat un croşeu de dreapta superb în bărbia lui Grachev - asta chiar dacă Lucian a mai primit un uppercut în fruntea lovita sever mai devreme, după primul gong.
Echilibru permanent
Bute a încheiat repriza cu câteva secunde în corzi şi o lovitură de stânga ce a atins obrazul adversarului. 39-39 anunţă televiziunea canadiană. Câteva impresii: Lucian luase pulsul adversarului, dar atenţia era absolut necesară în cazul unor lovituri-surpriză ivite de nicăieri.
Grachev a venit mult în faţă, iar Lucian a prins un croşeu deplin, zguduindu-l pe slav. Vizibil panicat de lovitura încasată, rusul a început să atace larg şi s-a descoperit, fiind penalizat prompt de omul aflat în deplin control. Cu trupul alb şi faţa roşie, Grachev a mai încasat două drepte în bărbia sa (atât de) rezistentă şi a confirmat emoţiile noastre din start: Bute n-avea meci uşor!
Rusul, nerafinat, dar de cursă lungă
Runda a 6-a ne-a prezentat un joc speculativ al lui Bute, care a fost rareori atins, ba mai mult, a plusat cu un uppercut în ultimul sfert de rundă. Aşezat pe corzi, Bute a avut 3 atacuri decisive care nu şi-au atins ţinta, iar la finalul reprizei, tot românul a părut în avantaj, graţie stilului dominant de deplasare.
Bute a apreciat excelent distanţele, dar Grachev, prin stilul său presant de luptător, s-a menţinut în atac şi a rămas în permanenţă în joc. Fără să fie excesiv de tehnic, rusul a punctat la impresia artistică doar prin cantitatea pumnilor aruncaţi, nu prin eficacitatea lor. Un croşeu de stânga ratat al lui Bute a lăsat în continuare şansele egale, cu 4 runde rămase de disputat.
Moment în care Bute ar fi putut pierde meciul din mână. Neaşteptat, el a încasat două lovituri rapide, după care şi-a luat în braţe adversarul, surprins de riposta lui. Grăbindu-se să ajungă la KO, boxeurul român a părut precipitat pe alocuri şi, aparent, uneori fixat pe încercarea croşeului devastator, în locul căutării unor combinaţii mai complexe.
Bute, calm în momentul critic
O lovitură foarte decisă l-a ameţit însă serios pe Grachev, care în acel moment a pierdut o foarte importantă repriză, din final, a noua. Cu ceva mai mult de şase minute rămase, Bute se afla în deplin control al ringului, iar KO-ul mult aşteptat părea acum posibil cu un forcing de final. Antrenorul Stephan Larouche i-a strigat să treacă la uppercut, pentru a destabiliza de tot mandibula rivalului. Docil, Bute nu a încercat combinaţii sclipitoare, mulţumindu-se cu statul la pândă, dar şi cu pumnul bine pregătit.
Cu o tăietură adâncă pe pleoapa stângă şi cu nasul un pic însângerat, Bute mai avea puţin până la finalul misiunii - victoria, indiferent de procedeu, dar şi limitarea daunelor personale la un nivel cât mai scăzut.
Finalul a fost dulce pentru român. Cei trei arbitri cu siguranţă l-au văzut pe Bute mai eficient, per total, iar Grachev nu avea decât varianta unui KO pentru victorie. Categoric, loviturile rusului nu au fost suficient de valoroase pentru a realiza surpriza. Din ce în ce mai elegant în mişcări, Lucian nu a arătat deloc obosit în final, reuşind un nou uppercut ca la carte, sub falcă. Riposta a venit însă de la rus! Dreaptă, directă şi Grachev îl "pălmuia" pe Lucian, căruia parcă i-a transmis în acel moment "Trezeşte-te, nu mă subestima!".
Apropierea de victorie
Şi a început repriza a 11-a, penultima. "Împinge-l în blestematele de corzi!", i-a strigat Larouche lui Bute. Acesta nu şi-a ascultat antrenorul şi, chiar din colţ, i-a năucit urechea lui Grachev, intrând astfel în ultima rundă ca un leu stăpân pe locul său. Un cucui uriaş a răsărit pe tâmpla lui Grachev, care a atacat în van ultimele zeci de secunde. Bute a stat pe corzi, aşteptând cronometrul să sune.
Cu un minut rămas, Lucian Bute a început să facă spectacol, arătând abia atunci care este diferenţa reală de valoare dintre cei doi. Fără să poată fi comparat cu britanicul Froch, Grachev a reprezentat prada ideală pentru un colos ca Lucian, înfometat de "sângele pradei".
Recital marca "Bute", dar 50 de secunde
Demonstraţia de luptă a lui Bute, din ultimele momente, aproape că l-a pus la podea pe Grachev, iar cele 12 runde încheiate magistral de campionul nostru au avut un deznodământ fericit.
Încă dinaintea anunţului firesc al victoriei, Bute a salutat publicul din sala Bell Center, pe care l-a încântat timp de o oră şi căruia totodată i-a demonstrat că este în continuare acel pugilist spectaculos şi greu de atins, greu de doborât.
Bute a recâştigat totodată încrederea şi respectul celor din jur, dar poate cel mai important, a recăpătat încrederea în sine. Scorul de la final, 115-113, 118-110, 116-112 în favoarea lui Bute a fost anunţat cu mare fast, la ora noastră 5:34...
"THE NEW NABF CHAMPION...Luciaaaaan Bute"
Impresia generală este că Bute rămâne la un nivel de top şi poate obţine noi rezultate impresionante. Cine ştie, poate uneori chiar este necesar să mai şi pierzi, pentru a-ţi da seama cu adevărat cât de important este să rămâi acolo sus. O asemenea revenire cu siguranţă nu va avea decât efecte pozitive, de vreme ce progresul nu poate fi reuşit decât printr-un singur mod: ridicarea din situaţiile-limită, cum a fost această vară a lui Lucian.
O înfrângere cu Grachev l-ar fi scos definitiv de pe lista pugiliştilor de TOP, iar Bute a gestionat perfect situaţia neplăcută, revenind totodată acolo unde îi este locul de atâţia ani încoace. Pe panoul celor mai de temut adversari din circuit. (Alexandru Ghiurcău)
CIFRE
200
de runde disputase Bute în carieră, înainte de Grachev. Rusul avea 59, de aproape patru ori mai puţine
1,83
metri este anvergura braţelor lui Bute
13
este clasarea lui Grachev într-un top mondial neoficial, alcătuit de o publicaţie de profil
Etichete: bute , froch , montreal , bute grachev , gracev , bute castiga , bute nbaf , bute semimijlocie , bute il bate pe grachev
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...