Exclusiv Şeful departamentului de Scouting de la Rapid are Master în management sportiv la Universitatea din Bordeaux
articol scris de Digi Sport25.07.2022, 14:33
Rapid este înscrisă pe un drum surprinzător pentru foarte mulţi dintre cei care cunosc cât de cât istoria sa. Clubul s-a "branduit" ca unul al celor mulţi, iubit deopotrivă pentru victorii neaşteptate şi înfrângeri incredibile. Acum, însă, se doreşte marea schimbare.
Liga 2: Steaua - Corvinul, vineri, 18:00, DGS 1
SuperLiga: Gloria Buzău - CFR Cluj, vineri, 21:00, DGS 1
Cu George Copos, în 1992, clubul a trecut la un alt nivel şi a câştigat în 21 de ani trofee aproape cât în restul istoriei sale. Şi nu este deloc una scurtă.
Iar acum, după ce Victor Angelescu a preluat echipa, iar Dan Şucu i s-a alăturat, planurile sunt şi mai mari.
Daniel Sandu, şeful departamentului de Scouting de la Rapid, are Master în management sportiv la Universitatea din Bordeaux
Pe lângă promisiunea că la gruparea din Giuleşti va fi transparenţă financiară totală şi că echipa nu va mai avea datorii către jucători şi către stat, conducerea plănuieşte un management precum la cluburile mari.
Este motivul pentru care, spre exemplu, în octombrie 2021, Daniel Sandu a devenit Şeful Departamentului de Scouting al Rapidului. Are 29 de ani şi a obţinut un Master la Universitatea de la Bordeaux. A lucrat la Football Institute of Brussels şi a adus IPSO în România, adică International Professionals Scouting Organization.
"Încă suntem la început, dar ideea este ca Rapid să se dezvolte şi pe această zonă. Încercăm să găsim jucătorii care să se preteze filozofiei clubului. În principiu eu lucrez pe zona internaţională, pentru că pe zona internă avem nume mari de foşti fotbalişti la club", a explicat Sandu pentru digisport.ro.
"Ca idee, una e să aduci un fotbalist străin dintr-o zonă care poate considera fotbalul românesc ca fiind vârful carierei sale şi alta să iei jucători care să-şi dorească să performeze în România pentru a face pasul mai departe. De aceea acum suntem foarte atenţi la mentalitatea jucătorilor pe care îi căutăm, la piaţa scandinavă, olandeză, belgiană etc.
Jucătorul trebuie să se încadreze în limitele salariale, din momentul respectiv, ale clubului şi să fie de perspectivă, adică să aibă o marjă de creştere importantă", a mai explicat scouterul şef de la Rapid.
Rapid va dezvolta scouting-ul şi pe zona de juniori
Deocamdată, ţinta principală este echipa de seniori, dar planurile cuprind şi Academia Rapid. "Acum avem 400 de copii înscrişi, însă după terminarea bazelor de pregătire se va ajunge la vreo 2.000. Vom căuta să facem transferuri şi aici, deja avem câţiva juniori de mare perspectivă, dar suntem la început”.
Întrebat în ce constă mai exact munca sa la Rapid, Daniel Sandu a încercat să explice. "Vom vedea cât ne putem dezvolta. Este clar că nu vom ajunge vreodată la 400 de scouteri, câţi are Sevilla, ci ne vom adapta permanent la nivelul de dezvoltare al clubului.
Dacă vorbim despre un jucători din străinătate, încercăm să adunăm toate datele despre respectivii şi apoi oferim analiza celor care decid. Înainte să propunem un jucător sau altul aflăm dacă există perspectiva unui transfer pentru că altfel nu are sens să pierdem vremea. Pentru jucătorii din campionatul intern, realizăm o analiză a celor vizaţi de către colectivul tehnic, de către conducere", explicat Daniel Sandu.
Aşa cum s-a întâmplat la transferurile realizate în iarnă şi în această vară.
Ludogorets s-a arătat mai interesată de proiectul propus de Daniel Sandu decât cluburile din România
În urmă cu trei ani, atunci când a intenţionat aducerea programului IPSO în România, nimeni din fotbalul românesc nu s-a arătat interesat!
În schimb s-au implicat cei de la Ludogorets, din Bulgaria. Ulterior, FRF a fost şi ea interesată, iar cursul a fost realizat prima dată cu circuit închis, destinat referenţilor federali, pentru ca acum să fie la liber.
Etichete: victor angelescu rapid , daniel sandu , departament scouting rapid
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Candidatul pro-rus la prezidențialele din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a ajuns să fie...