Sportivii români vor putea concura pentru prima medalie olimpică din istorie la squash la JO 2028
articol scris de Digi Sport17.10.2023, 13:29
Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a decis să includă squash-ul pentru prima data în istorie pe lista sporturilor olimpice la ediția Jocurilor Olimpice 2028, de la Los Angeles.
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Squash-ul devine sport olimpic din 2028
Squash-ul este jucat de milioane de oameni în peste 150 de țări și este considerat unul dintre cele mai sănătoase sporturi din lume. Frecvența cardiacă medie a unui jucător profesionist este de 171 bătăi pe minut, iar într-un meci jucătorii parcurg în medie 2,5 kilometri.
”În numele întregii comunități globale de squash, aș dori să-mi exprim imensa încântare față de includerea squash-ului în cadrul Jocurile Olimpice LA 2028. Squash este un sport uimitor de dinamic, divers și solicitant, care este perfect potrivit pentru Jocurile Olimpice", a declarat președintele World Squash Federation (WSF), Zena Wooldridge.
România are sanse mari de participare, confirmate de rezultatele recente de la Balcaniada din acest weekend.
În România, squash-ul este jucat în numeroase orașe de mii de jucători, iar lotul României are performanțe notabile la nivel european, în mod special la nivelul juniorilor români, care sunt TOP 10 în Europa.
Sportivii români au o șansă unică de a participa la Olimpiada din 2028, având în vedere și rezultatele foarte bune din ultima perioadă.
Astfel, lotul de juniori a terminat pe podium, respectiv locul 1 la categoria băieți sub 19 ani, prin David Focsanschi (13 ani), iar surorile Andreea și Alexandra Ghiorghisor au terminat pe locurile 2, respectiv 3.
"Sunt încântat și cred că va fi un nou început pentru sportivii noștri care se vor antrena din greu pentru a-și îndeplini visurile de a ajunge la Olimpiadă. Iar noi, comunitatea, trebuie să ne unim forțele și să îi ajutăm să își îndeplinească visul. Rezultatele foarte bune de la Balcaniada din weekend ne confirmă potențialul acestui obiectiv", a declarat președintele Federației Române de Squash, George Constantinescu.
Caracteristicile squash-ului
Pentru squash este nevoie de o racheta de 68,5 centimetri lungime si o minge de cauciuc de 24 de grame si aproximativ 4 centimetri in diametru. Altadata, rachetele erau facute din lemn. In prezent, sunt fabricate din aluminiu, titan, fibra de carbon, rasini, fiind mult mai usoare (aproximativ 200 de grame) si cu un maner care se asaza foarte bine pe forma palmei.
Mingile difera din punctul de vedere al consistentei si al vitezei, acest fapt fiind indicat prin diverse puncte colorate – o minge cu un punct galben este foarte lenta, un punct verde sau alb indica o minge lenta, unul rosu – viteza medie, unul albastru – rapida. Terenul are forma unui dreptunghi, cu lungimea de 9,75 metri si latimea de 6,4 metri, un perete frontal, doi laterali si unul in spate.
De-a lungul peretelui frontal, la o inaltime de 1,78 metri, este trasata linia de serviciu si inca una pe podea, paralela cu peretele, la 5,4 metri de acesta. In competitiile oficiale, pentru ca spectatorii sa poata urmari meciul, spatiul de joc are peretii transparenti, construiti dintr-o sticla speciala, rezistenta la socuri, precizează siteul destepti.ro.
O partida de squash se joaca in trei seturi, a cate 11 puncte, pentru baieti, si 9 puncte, pentru fete. Cel care serveste trimite mingea catre peretele din fata, deasupra liniei marcata pe zid. Mingea trebuie sa cada in sfertul de teren al partenerului de joc, dupa ce a ricosat sau nu pe peretii laterali. Fiecare dintre jucatori retrimite, la randul sau, mingea, in spatiul mentionat anterior, pana cand unul greseste si nu mai controleaza traiectoria acesteia. Mingiile care lovesc peretele sub linia de 1,78 metri nu sunt valabile.
Cum arată un teren de squash
Etichete: despre squash , federatia romana de squash , squash sport olimpic
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Cântărețul Gabriel Cotabiță a încetat din viață, a anunțat sâmbătă dirijorul Ionel Tudor într-un...