Exclusiv Gică Mihali 55 | "Am abdomenul lucrat pentru că mergeam la 'coasă'"! De ce pleca fostul stoper cu televizorul pe munte
articol scris de Andru Nenciu09.12.2020, 08:17
Component al Generației de Aur și campion cu Dinamo, Gică Mihali împlinește azi 55 de ani.
Media: Liga Digi Sport, marți, 15:30, DGS 1
Media: Fotbal European, marți, 17:30, DGS 1
Născut în Baia Borșa (Maramureș), Mihali a făcut parte dintr-un proiect de succes al fotbalului românesc, Luceafărul București (1981-1984), fenomen în care și-au cizelat tehnica și au căpătat încredere mulți jucători emblematici. A debutat în primul eșalon la 19 ani, în victoria obținută de echipa sa, FC Olt, scor 1-0 cu FC Argeș, pe 30 septembrie 1984, iar consacrarea a atins-0 la Dinamo, formație pentru care a evoluat în două perioade.
Galerie Foto
Alături de Miodrag Belodedici și regretatul Didi Prodan, Mihali a format un trident central defensiv extrem de solid la Campionatul Mondial din SUA și a evoluat la Europeanul din 1996. A câștigat Cupa Intertoto cu Guingamp în 1996 și a jucat în Ligue 1 împotriva unor atacanți de clasă. Devenit antrenor după retragerea din 2001, de după meciul Dinamo - U Craiova 3-1 în care a și marcat un gol, Mihali și-a legat soarta în ultimii ani de echipa sa de suflet.
Dezamăgit de tratamentul la care a fost supus în Ștefan cel Mare de conducerea spaniolă a clubului roș-alb - episod despre care a vorbit pe larg în urmă cu o săptămână -, Mihali rămâne conectat prin mii de fire de ce se întâmplă la Dinamo. Cu mențiunea că interviul a fost realizat înainte de momentul revoltător în care a fost implicat de oficialii spanioli, materialul scoate în evidență detalii despre pregătirea fizică inedită a fostului stoper și despre respectul acordat lui Diego Maradona.
Care e marele tău regret după cariera de fotbalist?
Că nu am mai rămas să joc în Franța, la Guingamp, deși mai aveam un an contract cu ei, dar am ales să mă întorc la Dinamo. Conducerea mi-a zis să mă mai gândesc, să-mi închei contractul că am șanse să prelungim, dar am optat să mă întorc în țară. Aveam șanse să rămân după retragere în conducerea clubului pentru că mulți dintre foștii mei coechipieri au fost cooptați. Am făcut parte dintr-una dintre generațiile valoroase ale clubului.
Cu Vincent Candela mai ții legătura?
M-a invitat când s-a căsătorit, juca deja în Italia, dar n-am putut să ajung pentru că eram în cantonament. Sper să iau din nou legătura cu el, am fost apropiați, un fotbalist foarte bun.
Gică Mihali: "Luam în cârcă televizorul și mergeam pe munte ca să văd meciurile lui Maradona din '86 la unguri! Nu-l mai comparați cu Messi, e inegalabil!"
Știu că fotbalistul tău preferat a fost Maradona.
Prima dată l-am văzut în 1986, acasă în Maramureș. Luam în cârcă televizorul și antena și mergeam la casa prietenului care stătea cel mai sus, pe munte, ca să prindem ungurii și să vedem meciurile de la Mondialul din Mexic. Maradona e inegalabil, nu-l mai comparați cu Messi! Pe lângă calitățile care l-au făcut special în fotbal, era un adevărat personaj. Știa să cânte, era actor, iubea fotbalul și trăia pentru fotbal.
Dar nu te-ai mai întâlnit pe teren cu el în Statele Unite.
Am auzit o declarație dată de Țiți Dumitriu și mi s-a făcut pielea de găină. Dânsul zicea că staff-ul naționalei lua în calcul trei variante de fotbaliști pentru a-l marca pe Maradona în meciul din optimi cu Argentina. Planul era făcut, bineînțeles, înainte să aflăm că Diego nu va mai evolua contra noastră. Propunerile erau Ionuț Lupescu, Dorinel Munteanu și cu mine. Dacă m-ar fi ales pe mine și dacă urma să-l întâlnesc pe Maradona, cred că nu mai închideam un ochi înaintea partidei.
Spre ce variantă înclina Iordănescu?
Nea Puiu înclina mai mult spre Dorinel Munteanu, dar când am aflat, am oftat adânc. M-am ales cu Balbo pe care nu prea l-am pierdut. De Batistuta te speriai, avea un fizic impresionant.
- Diego Maradona a fost depistat pozitiv cu efedrină după meciul cu Nigeria de la CM 1994
- Abel Balbo a acuzat FIFA în luna mai și a susținut că totul a fost un complot împotriva Argentinei la CM 1994. Maradona a fost testat antidoping cu trei zile înaintea partidei cu României, la confruntarea cu Nigeria, iar ulterior s-a dovedit că testul a fost pozitiv.
- "A fost prima dată când o asistentă medicală a intrat pe teren pentru a lua un jucător pentru controlul antidoping. Ceea ce s-a întâmplat cu Diego a fost o conspirație. Ne-am enervat pentru că ei nu ne permiteau să devenim campioni mondiali. Totul a fost foarte ciudat. Diego a fost mereu foarte sincer cu noi și făcea lucurile cum trebuie. Dar a fost căutat și au venit să-l ia, au înscenat o piesă de teatru. Timpul a dovedit că am avut dreptate. Toată lumea a observat că era ceva sinistru în legătură cu FIFA", a spus în luna mai, pentru Sportmediaset, fostul atacant Abel Balbo, argentinianul pe care Mihali l-a marcat în victoria tricolorilor cu 3-2.
În 2011 erai secundul lui Ion Marin, în Emirate, la Dubai Sport Club. Ați învins-o pe Al Wasl, echipa antrenată de Maradona, cu 5-0 în Cupa Emiratelor. Cu ce amintire ai rămas?
Antrenamentele lui erau transmise în Coreea de Sud, Japonia și China. Avea 15 secunzi și la antrenamente lovea mingea numai cu exteriorul, am acasă multe casete VKS cu meciurile lui. La meciul cu Al Nasr, cu Ion Marin principal și eu secund, am reușit un 5-0 pe care-l prinzi o dată la 25 de ani. Ne-a ieșit totul, mă uitam la el și îmi plăcea cum se manifesta. Cuvintele sunt prea mici pentru un om precum Maradona, un fotbalist uriaș, un tip foarte modest. Am și poză cu el, am reușit să-i strâng și mâna.
Gică Mihali și un stoper de viitor: "Mi-a plăcut cum a jucat Pașcanu"
Spune-mi un internațional român tânăr care are ceva special și poate juca pe postul de fundaș central.
Mi-a plăcut la Voluntari cum a jucat Pașcanu, sper să progreseze și să devină un stoper important al României. Îmi mai place Ghiță de la Viitorul, iar de la Dinamo Marco Ehmann și Ricardo Grigore.
Mi-ai zis deja patru. Mai spune-mi un singur nume de jucător tânăr în care tu crezi.
Haruț de la FC Botoșani.
Gică Mihali: "Lui Tararache îi aduceam și micul dejun în cameră"
Te-am întrebat despre tineri pentru că tu ai avut mereu ochi buni și știu că la Dinamo în ambele tale perioade ca jucător îi luai sub aripa ta pe cei tineri. Laurențiu Lică povestea lucruri frumoase într-un interviu pentru digisport.ro.
Lică era un fotbalist bun. Eu îi luam pe toți copiii sub aripa mea, stăteau cu mine în cameră, pe urmă se transferau afară. Și pe Mutu... Lui Tararache îi aduceam și micul dejun în cameră.
De ce?
El mă ruga. Și de ce nu!? Eu îi aduceam micul dejun.
- 359 de meciuri şi 20 de goluri a strâns Mihali în Liga 1
- 95 de partide şi 5 goluri a strâns fostul stoper în Ligue 1
- 31 de partide pentru naţionala României a adunat Gică Mihali
Gică Mihali: "Am abdomen de la cosit"
Ai fost perceput mereu un fundaș de fier, cu un fizic impunător. Dar puțină lume știe că ai avut mereu și un abdomen bine lucrat. Cel puțin așa era pe vremea în care jucai la națională. Cum ai reușit?
Am mers cu coasa când eram mic. Am abdomen lucrat de la cosit.
La cosit?
Da, mă duceam vara, la casă, cu coasa. Tonifierea abdomenului e generată de mișcările pe care le faci când dai cu coasa și asta m-a ajutat.
Dincolo de partea estetică, mușchii abdominali au un rol esențial și în abilitatea atletică a unui sportiv. Viteză de reacție, echilibru, forță explozivă. Ai avut adversari de top din România și din fotbalul mondial, zi-mi în ce duel nici nu mai conta abdomenul sau viteza ta de anticipație?
Problemele le-am avut cu cei mici de statură, cu cei fâșneți. Un exemplu de fotbalist din România e Jean Vlădoiu. Azi n-aș fi avut probabil probleme cu atacanți de careu de genul lui Elvir Koljic, masivi, puternici. Dar mi-ar fi făcut probleme poate fotbaliști cu centrul de greutate jos precum Alex Mitriță, Alexandru Băluță sau Mățan.
- Mihali a câștigat două titluri și două Cupe ale României în tricoul lui Dinamo
Duc discuția pe tema asta și mai departe. Te întreb, de ziua ta, privind retrospectiv, cu ce fotbaliști din străinătate ai dus lupte aprige?
Sunt mulți.
Spune-mi zece!
Zece?
Da.
Leonardo, Rai, Sonny Anderson, Enzo Scifo, Dugarry...
Și încă cinci?
Jean-Pierre Papin, Moravcik, Patrice Loko, Djorkaeff și Zidane.
Ai enumerat mulți cu care te-ai întâlnit în Franța. Spune-mi ce personalitate te-a marcat cât ai jucat în Franța.
Guy Roux, clar! Peste toți!
De ce?
Pentru toată filosofia sa despre fotbal și pentru tot ce a făcut la Auxerre.
Etichete: diego maradona , anghel iordanescu , romania argentina , titi dumitriu , gica mihali , alex pascanu , interviu gică mihali , mihali 55 de ani
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O înregistrare video care pretinde că arată capturarea de către ruşi a unui australian care lupta...