Veste bună pentru Simona Halep! Anunțul făcut de președintele Agenției Naționale Antidoping
articol scris de Digi Sport10.01.2023, 20:10
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Simona Halep (31 de ani, locul 12 WTA), suspendată provizoriu pentru dopaj din luna octombrie a anului 2022, nu va juca la Australian Open 2023.
Simona Halep poate scăpa de suspendare, dacă dovedește că a ingerat o substanță interzisă fără știința ei
Simona Halep își pregătește apărarea la Sport Resolutions, un tribunal independent din Marea Britanie. Românca susține că nu a luat în mod conștient substanța interzisă Roxadustat.
Dacă nu va reuși să-și dovedească nevinovăția, Simona Halep riscă până la patru ani de suspendare.
Gabriela Andreiașu, directorul general al Direcției generale de Control Doping (ANAD), a anunțat că sunt șanse mari ca suspendarea Simonei Halep să fie ridicată, dacă vor fi prezentate probele unei ingerințe accidentale a substanței interzise.
"Am citit că s-a stabilit un anumit termen pentru audiere în regim de urgență. Noi nu avem cunoștință de acest termen, dacă avocații au spus, probabil că așa este. Pot să confirm că procedural, după impunerea unei suspendări provizorii, se organizează în cel mai scurt timp posibil o audiere în regim de urgență.
În cadrul acestei audieri, sportivul poate să aducă probe și dacă demonstrează că un produs pe care l-a folosit și ne referim la suplimente, dacă a fost contaminat cu o substanță interzisă, atunci sancțiunea se poate ridica. Se poate, deci nu e obligatoriu, trebuie demonstrat acest lucru.
Această suspendare provizorie se poate impune în două moduri. Fie prin prima notificare care se comunică sportivului sau notificare de punere sub acuzare, sau printr-o decizie separată. În cazul Simonei Halep s-a impus prin notificarea care i-a fost comunicată. Se organizează imediat o audiere, în regim de urgență, asta e terminologia din Codul Mondial Antidoping tocmai pentru a-i da posibilitatea sportivului să se apere.
În cazul în care ar fi folosit ceva contaminat fără știrea lui, nu era etichetat, nu ar fi bănuit, era de exemplu un sinonim al unei substanțe de pe lista interzisă și chiar dacă ar fi făcut tot posibilul să caute ingredientele, le verifica pe fiecare și acel sinonim al substanței nu apărea în lista interzisă, atunci sportivul nu avea acea vină totală și se poate ridica perioada de suspendare provizorie", a spus pentru Sport Total FM Gabriela Andreiașu, a cărei funcție completă este director general al Direcției generale de Control Doping, Investigații, Educație Anti-Doping, Anti-Trafic Substanțe Dopante, Relații Publice și Internaționale.
Turneul la care poate reveni Simona Halep: "Se va da un verdict favorabil în privința ei"
George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, a vorbit despre cazul Simonei Halep, iar acesta este sigur că fostul lider mondial își va dovedi nevinovăția într-un final. Totodată, Cosac a vorbit și despre turneul la care poate reveni sportiva în 2023, după suspendarea care a ținut-o, până acum, trei luni în afara terenului de joc.
"Eu sunt optimist și cred că Simona Halep își va dovedi nevinovăția. Nu știu dacă va putea să meargă la Roland Garros, dar cred că va putea participa la US Open, pentru că până atunci se va da un verdict favorabil în privința ei. Cu siguranță, cred că va reveni foarte puternică și o mai văd pe Simona Halep să câștige un Grand Slam", a spus Cosac, potrivit Pro Sport.
Cum se evaluează gradul de vinovăție al Simonei Halep
Potrivit ANAD, în evaluarea gradului de vinovăție al unui sportiv sau al altei persoane, se ține cont de:
- experiența sa;
- dacă are statut de persoană protejată;
- dacă există considerații speciale, cum ar fi o dizabilitate;
- gradul de risc care ar fi trebuit să fie perceput de sportiv;
- posibil alternativ – nivelul de precauție și verificare în raport cu gradul de risc.
Apoi, se iau în considerație următoarele elemente obiective și subiective:
- Element obiectiv: ce nivel de precauție ar fi trebuit să manifeste o persoană rezonabilă în situația sportivului sau a altei persoane?
- Element subiectiv: care ar fi fost așteptările din partea acestui sportiv sau a acestei persoane în raport cu capacitățile lor personale?
Elementul obiectiv ar trebui să fie utilizat pentru a determina în ce categorie de vină se încadrează un caz, iar elementul subiectiv poate fi apoi utilizat pentru a plasa sportivul în partea de sus sau de jos a categoriei.
Pentru a determina gradul de vinovăție a unui sportiv în cazul unui test pozitiv după utilizarea unei substanțe interzise, o organizație anti-doping ar putea analiza următoarele elemente:
Elemente obiective ale vinovăției:
- Sportivul a verificat eticheta produsului sau ingredientele?
- Sportivul a comparat lista ingredientelor cu Lista Interzisă (Lista)?
- Sportivul a efectuat o căutare pe internet a produsului?
- Sportivul s-a asigurat că produsul provine de la o companie de renume?
- Sportivul a consultat experți relevanți (cum ar fi un medic) înainte de a utiliza produsul?
Elemente subiective ale vinovăției:
- Vârsta și / sau experiența sportivului?
- Există îngrijorări legate de limbă sau de mediu?
- Ce educație anti-doping a primit sportivul? Ce nivel de educație anti-doping este accesibil în mod rezonabil sportivului?
- Există și alte deficiențe personale? (De exemplu, sportivul a luat produsul pe o perioadă lungă de timp, fără incidente? Ingredientele au fost verificate anterior? Sportivul suferă de un grad ridicat de stres? Nivelul de conștientizare al sportivului este redus de o greșeală neglijentă, dar ușor de înțeles?).
Etichete: wta , simona halep , agentia nationala antidoping , anad , gabriela andreiaşu , simona halep dopaj
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții