Suma cheltuită de Simona Halep pentru a încerca să-și demonstreze nevinovăția la TAS în scandalul de dopaj
articol scris de Digi Sport12.02.2024, 23:50
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Audierile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) în cazul Simonei Halep (32 de ani) s-au încheiat vineri seară.
Dubla campioană de Grand Slam a avut trei zile la dispoziție în care să își dovedească nevinovăția, după ce a fost suspendată inițial 4 ani. Românca speră ca suspendarea să fie anulată, pentru a reveni cât mai repede pe teren, însă rămâne de văzut care va fi verdictul celor de la TAS în cazul de dopaj. Cert este, însă, că eforturile Simonei Halep în demersul său de a-și demonstra nevinovăția au fost uriașe.
Ce sumă a plătit Simona Halep la TAS
Pe lângă munca intensă pe care sportiva noastră a depus-o pentru a-i convinge pe cei de la TAS de faptul că nu a consumat în mod voluntar substanțe interzise, Simona Halep a fost nevoită să scoată din buzunare sume importante de bani, întrucât un apel la TAS nu este deloc ieftin.
Fiecare parte implicată în proces, în cazul de față Simona Halep și ITIA (Agenția Internațională de Integritate în Tenis), trebuie să acopere în mod egal costurile administrative pentru mediere, în valoare totală de 1.070 de euro.
Totodată, cele două părți trebuie să acopere și onorariile celor trei arbitri TAS. În cazul Simonei Halep, completul de judecată a fost format din Annabelle Bennett (Australia), președinte, americanul Jeffrey G. Benz (arbitrul ales de Simona Halep) și germanul Ulrich Haas (arbitrul desemnat de ITIA).
Fiecare dintre cei trei poate încasa până la 200 de franci elvețieni pe oră, adică aproximativ 212 euro pe oră. Trebuie să ținem cont că procesul Simonei Halep s-a desfășurat pe durata a trei zile, în total aproximativ 25 de ore. Dacă fiecare arbitru TAS a fost remunerat în medie cu 200 de euro pe oră, acest lucru înseamnă că suma totală se ridică la aproximativ 15.000 de euro doar pentru plata celor trei arbitri. Trebuie menționat faptul că această sumă nu include TVA.
Totuși, conform site-ului oficial TAS, plata fiecărui arbitru este stabilit de către Secretarul General al TAS pe baza muncii prestate de fiecare arbitru în parte, dar și în funcție de timpul petrecut de cei trei arbitri la fiecare caz.
Pe lângă onorariu, fiecare arbitru TAS are posibilitatea să ceară decontarea cheltuielilor pentru transport, cazare (până la 370 de euro / noapte), pentru mese (160 de euro / zi), dar și pentru alte cheltuieli precum telefon, fax, poștă, fotocopiere sau alte costuri (până la 212 euro pentru fiecare caz în parte).
La aceste sume se adaugă însă și onorariul pe care Simona Halep a fost nevoită să îl plătească pentru fiecare avocat care a reprezentat-o la TAS. Alături de jucătoarea noastră, la Tribunalul de la Lausanne s-au aflat avocatul american Howard Jacobs și românul Bogdan Stoica, dar și specialistul în farmacologie, toxicologie și biologie, francezul Jean-Claude Alvarez.
Totuși, nu există informații cu privire la suma plătită de Simona Halep celor care i-au fost alături la TAS.
Verdictul în cazul Simonei Halep ar urma să vină la finalul lunii martie
Americanii susțin că au anumite informații din partea unor oamenii apropiați de TAS, potrivit cărora verdictul final în cazul Simonei Halep va veni la finalul lunii martie sau începutul lunii aprilie.
”Simona Halep și-ar dori să fie din nou aptă să joace până la Jocurile Olimpice de la Paris, dar totul depinde de verdictul pe care îl va da TAS.
Conform unor zvonuri venite cu doar câteva minute în urmă din partea unor oameni din cadrul TAS, verdictul final ar trebui să ajungă între finalul lunii martie și începutul lui aprilie”, au scris americanii de la Tennis World USA.
Etichete: simona halep , tas , dopaj , lausanne , tribunalul de arbitraj sportiv
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții