Schimbare importantă în regulamentul de joc din turneele de Grand Slam. Anunțul ATP, WTA și ITF
articol scris de Digi Sport16.03.2022, 13:36
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
ATP, WTA și ITF au anunțat schimbarea regulamentului de joc pentru cele patru turnee de Grand Slam, în privința stabilirii câștigătorului în setul decisiv.
Tie-break până la 10 puncte în turneele de Grand Slam
Prin urmare, la Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open se va juca un tie-break până când un jucător va câștiga primul 10 puncte, dacă scorul va fi 6-6 în setul decisiv.
Anterior, fiecare turneu de Grand Slam avea reguli diferite în cazul în care scorul era 6-6 în setul decisiv. Fie era în vigoare regula setului decisiv până la șapte puncte (cu o diferență de minimum două puncte), fie regula cu minimum două game-uri diferență între jucători/jucătoare.
După implementarea noii reguli, dacă scorul este 6-6 în setul decisiv, câștigătorul unui meci va fi jucătorul/jucătoarea care ajunge primul/prima la zece puncte, cu un avantaj de două sau mai multe puncte (10-8, 10-7, 10-6 etc).
Măsura va intra în vigoare de la Openul Franței 2022, programat în perioada 22 mai – 5 iunie.
ATP, WTA și ITF au precizat că măsura nu va fi implementată cu titlu definitiv, ci sub forma unei perioade de probă, de 12 luni.
Roland Garros era singurul turneu de Grand Slam care nu prevedea disputarea unui tie-break în setul decisiv.
În schimb, Australian Open era singurul turneu de Grand Slam care folosea regula tie-break-ului până la 10 puncte, în setul decisiv.
La Wimbledon, din 2019 a fost implementată regula tie-break-ului în setul decisiv doar în cazul în care scorul ajungea la 12-12. Câștigătorul meciului era desemnat jucătorul care ajungea primul la șapte puncte câștigate, cu un avantaj minim de două puncte.
La US Open, regula tie-break-ului (până la șapte puncte, cu o diferență de minimum două puncte) în setul decisiv, la 6-6, a rămas în vigoare din 1970 până în prezent.
Schimbarea acestei reguli are ca scop să prevină un meci precum cel dintre John Isner și Nicolas Mahut, la Wimbledon, în 2010. Americanul s-a impus cu 70-68 în setul decisiv, fiind cel mai lung meci din istoria turneelor de Grand Slam.
Etichete: atp , wta , grand slam , itf , regulament , tie break
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții