Fernando Verdasco, fost număr 7 ATP, suspendat pentru dopaj
articol scris de Digi Sport30.11.2022, 17:13
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Tenismenul spaniol Fernando Verdasco (39 de ani, locul 125 ATP) a primit o suspendare de două luni, pentru o încălcare involuntară a reglementărilor antidoping.
Fernando Verdasco, suspendat pentru o eroare în privința documentelor antidoping
Fernando Verdasco a uitat să-şi reînnoiască permisul pentru a consuma o substanţă interzisă, metilfenidat, care i-a fost prescrisă pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), a anunțat Agenția de Integritate a Tenisului (ITIA).
Substanţa interzisă a apărut în urina lui Verdasco în urma unui control la care spaniolul a fost supus în luna februarie, la turneul ATP Challenger de la Rio de Janeiro (Brazilia).
“Jucătorul a recunoscut încălcarea regulilor antidoping şi a explicat că a fost diagnosticat cu ADHD şi că a folosit în mod legitim metilfenidat, ca medicament prescris pentru tratarea afecţiunii, în conformitate cu Excepţia de utilizare terapeutică (AUT)”, a precizat ITIA.
Agenția de Integritate a considerat că Verdasco “nu a încercat să trişeze” şi a redus suspendarea jucătorului de la doi ani la două luni. Spaniolul nu va contesta această decizie.
Fernando Verdasco va rata startul noului sezon, dar va putea juca din nou din 9 ianuarie 2023, precizează ITIA.
În 2022, Fernando Verdasco a înregistrat 34 de victorii și 32 de înfrângeri. Ibericul a reușit să câștige un turneu de nivel Challenger, la Monterrey (Mexic), pe suprafață rapidă.
Fernando Verdasco, fost număr 7 mondial, a câștigat șapte turnee ATP la simplu și 8 turnee la dublu.
Semifinalist la Australian Open 2009 și sfertfinalist la Wimbledon (2013) și US Open (2009, 2010), Verdasco a strâns din premii peste 18 milioane de dolari.
Cum se va decide durata suspendării Simonei Halep. Criteriile cruciale pentru soarta româncei
Simona Halep (31 de ani, locul 10 WTA) este suspendată provizoriu, după ce a fost testată pozitiv la un control antidoping efectuat la US Open 2022.
Potrivit ANAD, Roxadustat este o “substanţă nespecifică”, iar Simona Halep nu poate primi o suspendare mai mică de 12 luni, indiferent care sunt circumstanțele atenuante.
Dacă se dovedeşte încălcarea intenţionată a listei interzise impuse de Agenția Mondială Antidoping (WADA), perioada de suspendare este de 4 ani.
Simona Halep ar putea să beneficieze de notorietatea ei (dublă câștigătoare de Grand Slam, fost lider mondial WTA) și de experiența în circuitul WTA, pentru a primi pedeapsa minimă, de 12 luni.
Totodată, reputația impecabilă a româncei și atenția crescută acordată modului în care își gestionează pregătirea fizică și administrarea unor medicamente pot reprezenta avantaje pentru cazul Simonei Halep.
Cum se evaluează gradul de vinovăție al Simonei Halep
Potrivit ANAD, în evaluarea gradului de vinovăție al unui sportiv sau al altei persoane, se ține cont de:
- experiența sa;
- dacă are statut de persoană protejată;
- dacă există considerații speciale, cum ar fi o dizabilitate;
- gradul de risc care ar fi trebuit să fie perceput de sportiv;
- posibil alternativ – nivelul de precauție și verificare în raport cu gradul de risc.
Apoi, se iau în considerație următoarele elemente obiective și subiective:
- Element obiectiv: ce nivel de precauție ar fi trebuit să manifeste o persoană rezonabilă în situația sportivului sau a altei persoane?
- Element subiectiv: care ar fi fost așteptările din partea acestui sportiv sau a acestei persoane în raport cu capacitățile lor personale?
Elementul obiectiv ar trebui să fie utilizat pentru a determina în ce categorie de vină se încadrează un caz, iar elementul subiectiv poate fi apoi utilizat pentru a plasa sportivul în partea de sus sau de jos a categoriei.
Pentru a determina gradul de vinovăție a unui sportiv în cazul unui test pozitiv după utilizarea unei substanțe interzise, o organizație anti-doping ar putea analiza următoarele elemente:
Elemente obiective ale vinovăției:
- Sportivul a verificat eticheta produsului sau ingredientele?
- Sportivul a comparat lista ingredientelor cu Lista Interzisă (Lista)?
- Sportivul a efectuat o căutare pe internet a produsului?
- Sportivul s-a asigurat că produsul provine de la o companie de renume?
- Sportivul a consultat experți relevanți (cum ar fi un medic) înainte de a utiliza produsul?
Elemente subiective ale vinovăției:
- Vârsta și / sau experiența sportivului?
- Există îngrijorări legate de limbă sau de mediu?
- Ce educație anti-doping a primit sportivul? Ce nivel de educație anti-doping este accesibil în mod rezonabil sportivului?
- Există și alte deficiențe personale? (De exemplu, sportivul a luat produsul pe o perioadă lungă de timp, fără incidente? Ingredientele au fost verificate anterior? Sportivul suferă de un grad ridicat de stres? Nivelul de conștientizare al sportivului este redus de o greșeală neglijentă, dar ușor de înțeles?).
Etichete: atp , fernando verdasco , dopaj , verdasco , suspendare pentru dopaj
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții