Când poate afla Simona Halep verdictul pentru dopaj. Anunțul unui arbitru de la TAS
articol scris de Digi Sport01.11.2022, 16:25
Liga Națiunilor: Portugalia - Polonia, vineri, 21:45, DGS 1
Media: Fotbal Club, vineri, 23:45, DGS 1
Simona Halep (31 de ani, locul 10 WTA) este suspendată provizoriu, după ce a fost testată pozitiv la un control antidoping efectuat la US Open.
Simona Halep trebuie să aștepte cel puțin un an pentru un verdict în cazul de dopaj
Simona Halep a transmis că nu a luat în mod conștient substanța interzisă Roxadustat și că va depune toate eforturile pentru a se apăra.
Dacă nu va reuși să-și dovedească nevinovăția, Simona Halep riscă până la patru ani de suspendare.
Cristian Jura, arbitru la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a precizat că un verdict final nu poate fi dat mai devreme de un an, din cauza procedurilor complexe pe care le presupune un astfel de caz de dopaj.
"Vor fi două înfățișări, pentru că în conformitate cu regulamentele Federației Internaționale de Tenis, noi acum suntem în etapa a 2-a, în care sportivul poate contesta în fața Sports Revolution, care de fapt este tot un soi de tribunal independent, cu toate că el este organizat sub forma unei organizații non-guvernamentale, este un ONG independent.
Prima contestație va veni la Sports Resolutions, în care va contesta decizia de suspendare și după care, dacă nu este mulțumită, ea poate să facă apel la TAS și acolo are din nou posibilitatea să aleagă un arbitru și să se judece.
Deci vor fi două etape de judecată, o dată la Sports Resolutions și o dată la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv. Alte probe nu vor mai fi recoltate, sunt doar proba A și B care au fost analizate deja, deci din acest punct nu o să se mai întâmple nimic. Avem doar buletinele de analiză și suntem doar în etapa procedurală de mers în fața unui tribunal și de a încerca să-ți dovedești nevinovăția.
Nu vom avea un verdict mai devreme de un an și asta doar dacă sportiva va cere o procedură rapidă de contestare (expedite arbitration) a rezultatului WADA. Știți cum este și cu procedura asta, sportivul o cere și trebuie văzut dacă se aprobă sau nu.
În perioada asta, poate juca doar la turnee demonstrative, dar atât. Sunt mai multe interdicții cu privire la ce poate să facă sau ce nu poate să facă, dar în principal nu poate juca meciuri oficiale și asta este el mai important", a spus Cristian Jura, pentru Sport Total FM.
Cum se evaluează gradul de vinovăție al Simonei Halep
Agenția Națională Antidoping (ANAD) a publicat recent un comunicat în care explică în detaliu cazul Simonei Halep. Sunt oferite informații despre substanța Roxadustat și despre criteriile care vor fi luate în calcul pentru stabilirea duratei suspendării jucătoarei din Constanța.
Potrivit ANAD, Roxadustat este o “substanţă nespecifică”, iar Simona Halep nu poate primi o suspendare mai mică de 12 luni, indiferent care sunt circumstanțele atenuante
Potrivit ANAD, în evaluarea gradului de vinovăție al unui sportiv sau al altei persoane, se ține cont de:
- experiența sa;
- dacă are statut de persoană protejată;
- dacă există considerații speciale, cum ar fi o dizabilitate;
- gradul de risc care ar fi trebuit să fie perceput de sportiv;
- posibil alternativ – nivelul de precauție și verificare în raport cu gradul de risc.
Apoi, se iau în considerație următoarele elemente obiective și subiective:
- Element obiectiv: ce nivel de precauție ar fi trebuit să manifeste o persoană rezonabilă în situația sportivului sau a altei persoane?
- Element subiectiv: care ar fi fost așteptările din partea acestui sportiv sau a acestei persoane în raport cu capacitățile lor personale?
Elementul obiectiv ar trebui să fie utilizat pentru a determina în ce categorie de vină se încadrează un caz, iar elementul subiectiv poate fi apoi utilizat pentru a plasa sportivul în partea de sus sau de jos a categoriei.
Pentru a determina gradul de vinovăție a unui sportiv în cazul unui test pozitiv după utilizarea unei substanțe interzise, o organizație anti-doping ar putea analiza următoarele elemente:
Elemente obiective ale vinovăției:
- Sportivul a verificat eticheta produsului sau ingredientele?
- Sportivul a comparat lista ingredientelor cu Lista Interzisă (Lista)?
- Sportivul a efectuat o căutare pe internet a produsului?
- Sportivul s-a asigurat că produsul provine de la o companie de renume?
- Sportivul a consultat experți relevanți (cum ar fi un medic) înainte de a utiliza produsul?
Elemente subiective ale vinovăției:
- Vârsta și / sau experiența sportivului?
- Există îngrijorări legate de limbă sau de mediu?
- Ce educație anti-doping a primit sportivul? Ce nivel de educație anti-doping este accesibil în mod rezonabil sportivului?
- Există și alte deficiențe personale? (De exemplu, sportivul a luat produsul pe o perioadă lungă de timp, fără incidente? Ingredientele au fost verificate anterior? Sportivul suferă de un grad ridicat de stres? Nivelul de conștientizare al sportivului este redus de o greșeală neglijentă, dar ușor de înțeles?).
Etichete: simona halep , tas , cristian jura , simona halep dopaj , simona halep suspendare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții