Buzărnescu, ridicată în slăvi: "E ceva unic în istoria acestui sport!". Mihaela, comparată cu Agassi şi Nadal
01.06.2018, 23:40SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Cristian Tudor Popescu a analizat pe larg victoria Mihaelei Buzărnescu, cea care vineri, la Roland Garros, a reuşit performanţa carierei, trecând de Elina Svitolina (cap de serie numărul 4) pentru un loc în optimile competiţiei.
După ce a depăşit în premieră turul unu la un turneu de Grand Slam, sportiva noastră a devenit de neoprit. A etalat la Paris un joc complet, demonstrând că e capabilă să învingă pe oricine în lume, în momentul de faţă. Dovadă în acest sens stau cele 31 de puncte direct câştigătoare făcute cu ucraineanca, lucru care l-a impresionat pe reputatul ziarist.
"Mă bucur că am fost sunat acum, pentru că sunt sunat doar la victoriile Simonei. Dincolo de rezultatul uriaș, vorbim de numărul 4 mondial, favorita numărul 2 la acest Roland Garros (n.r. probabil din punct de vedere al bookmakerilor, la debutul turneului). Este o victoria uriașă. Meciul nu a fost câștigat că a jucat bine și adversara mai prost, a jucat mai bine decât Svitolina, care a jucat bine. A arătat bine Svitolina în acest meci, a făcut tot ce a putut, dar nu a reușit să învingă. Striga așa cum strigă Sharapova", a spus CTP, în direct la Digi Sport Special, pentru ca apoi să vorbească despre faptul că, fiind stângace, sportiva noastră are un avantaj important: "Principalul mecanism de a face punct este asemănator cu cel al lui Nadal, fiind stângace la fel ca și marele spaniol. Se așază cu stânga și poate să trimită cu forehand mai scurt sau mai lung, cât și în lung de linie, fără să îți dai seama unde va trimite mingea, așa cum face și Nadal. Vă spun că Simona Halep va avea meci greu dacă se va întâlni cu Mihaela Buzărnescu. Mihaela este o jucătoare calculată, nu are o ofensivă întâmplătoare... Și îmi aduc aminte acum de Ostapenko. Să vă spun ceva: spuneam că este o nedreptate, anul trecut, în momentul când a câștigat la Paris și iată că am avut dreptate, că nu a mai câștigat nimic de atunci".
A învăţat de la Praga
Chiar în ziua în care a împlinit 30 de ani, Mihaela Buzărnescu a cedat nervos, în timpul meciului cu Camila Giorgi, la Praga. Totul a culminat cu o fază petrecută în setul decisiv, la un moment de on court coaching. Atunci când adversara ei a trecut la conducere, scor 4-3, Mihaela a chemat-o pe colaboratoarea ei din Polonia, Justyna Jegiolka (26 de ani). Pe bancă, jucătoarea din România a cedat nervos, a izbucnit în lacrimi și, printre suspine, și-a spus oful cu surplus de înjurături. "Nu pot să câștig o dată pe primul serviciu. Cu primul serviciu! Cu nenorocitul de prim serviciu!", a fost una din replicile "cuminţi" ale bucureştencei.
Buzărnescu a fost calmată cu greu, dar în cele din urmă s-a liniștit și a reușit să câștige meciul și să se califice în finala turneului WTA de la Praga. Acum, a avut loc o transformare, toată furia acumulată în trecut fiind transpusă într-o neaşteptată serenitate în joc, chiar şi în momentele cele mai dificile.
"Știți ce cred că s-a întâmplat în plus față de turneul de la Praga, când i-am reproșat folclorul excesiv, gesticulația, grimasele, limbajul? Acum constat că a renunțat la toate acestea și a fost foarte concentrată. Aşadar, pe măsură ce Svitolina dispera și țipa mai tare, Mihaela dădea dovadă de o concentrare și mai mare, era tot mai calmă. Nu am mai văzut acele fițe și asta a ajutat-o în momentul când Svitolina avea minge de set, reușind s-o întoarcă cu acea mână rece de campioană veche. Acum trece și în alt prag, mental și o va ajuta și mai mult în viitor", a mai spus Cristian Tudor Popescu.
Comparată cu Agassi
Mihaela a urcat de pe poziţia 540 între primele 32, fiind cap de serie în premieră la al doilea Turneu de Grand Slam al anului. Revenirea fantastică în elită nu îşi găseşte termeni de comparaţie în tenisul ultimilor ani. În fapt, renumitul jurnalist a dezvăluit că a mai văzut un singur sportiv să urce atât de mult în clasament într-un timp scurt: pe Agassi. Cel poreclit "The Punisher" coborâse la finalul lui 1997 în zona locului 150 mondial, şi mulţi specialişti erau de părere că zilele sale "însorite" s-au încheiat. Americanul a ştiut să treacă peste despărţirea de Brooke Shields şi peste faptul că, aşa cum a recunoscut, îşi pierduse interesul pentru tenis. A găsit resurse nebănuite în sine, iar doi ani mai târziu era din nou la cel mai înalt nivel. De altfel, în 1999 a făcut finale la Wimbledon, Roland Garros şi US Open, impunându-se la ultimele două.
"Uitați-vă la ce bagaj tehnic are, ce fizic firav are, dar ce viteză scoate din el. O tehnică remarcabilă, vine la fileu și plasează bine mingea. E clar că accidentarile în serie pe care le-a avut nu au ajutat-o să aibă acest nivel și în urmă cu mai mulţi ani. A mai fost și problema blocajului psihic, care intervine atunci când joci ani și ani cu vrăbii care ciugulesc iarba pe marginea terenului. Nu am văzut pe cineva care să iasă dintr-o asemenea situație, nu am văzut în viața mea așa ceva. Pe Agassi l-am mai văzut revenind de jos, dar el fusese lider mondial în acel moment. Este ceva unic, vă spun în istoria acestui sport. E foarte cerebrală în joc și loviturile ei nu sunt fără o logică", a mai spus CTP.
Urmează Keys
Ca orice sportivă din SUA, Keys este crescută pe hard, astfel că zgura prezintă în continuare foarte multe necunoscute. Mai ales că ponderea turneelor pe suprafaţa roşie a scăzut în ultimii ani, lucru remarcat şi de Nadal. Americanca a recunoscut că nu îi place să evolueze pe zgură şi că are probleme să găsească un ritm potrivit, însă e optimistă după victoriile obţinute în primele tururi. Şi CTP-ul crede că românca poate să exploateze handicapul sportivei de peste Ocean, antrenând-o în schimburi lungi, pe care le detestă.
"Urmează Madison Keys, meci greu, dar americanca nu e performantă pe zgură. Capacitatea de a sta în raliu cu lovitura tare și lungă poate să facă diferența în fața lui Keys, care este obișnuită să facă punctul după doar câteva lovituri", a încheiat ziaristul.
Duelul dintre Buzărnescu şi Keys va avea loc duminică şi va putea fi urmărit în format LIVE TEXT pe digisport.ro.
Etichete: buzarnescu , buzarnescu tenis , tenis buzarnescu , buzarnescu roland garros , buzarnescu svitolina , roland garros buzarnescu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții