Vladimir Putin / Foto: Profimedia

Vladimir Putin a ieșit la atac: ”Pot fi utilizate ca instrument grosolan de discriminare rasistă”

articol scris de Digi Sport
19.10.2023, 21:53
  • SuperLiga: Buzău - Hermannstadt, vineri, 18:30, DGS 1

  • SuperLiga: ”U” Cluj - Oțelul Galați, vineri, 21:00, DGS 1

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat, joi, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) de ''discriminare etnică'', din cauza faptului că sportivii ruşi nu vor participa decât într-un număr limitat la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, fără imn şi steag, din cauza războiului pornit de Rusia contra Ucrainei, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Vladimir Putin: ”O invitaţie la Jocurile Olimpice nu este un drept necondiţionat pentru cei mai buni sportivi, ci un fel de privilegiu

''Din cauza unor anumiţi conducători ai Comitetului Internaţional Olimpic am aflat că (...) Jocurile pot fi utilizate ca instrument de presiune politică împotriva unor persoane care nu au nimic de a face cu politica şi, de facto, (ca instrument) grosolan de discriminare rasistă, etnică'', a acuzat Putin într-un discurs ţinut la Perm, pe teme sportive.

Pentru CIO, ''o invitaţie la Jocurile Olimpice nu este un drept necondiţionat pentru cei mai buni sportivi, ci un fel de privilegiu'', a continuat Putin.

Preşedintele rus a lăudat desfăşurarea de evenimente sportive multinaţionale în unele state la care au fost invitaţi sportivi ruşi, inclusiv Jocuri care vor fi organizate de grupul statelor emergente BRICS şi care vor avea loc anul viitor la Kazan.

Vice-prim-ministrul Dmitry Chernyshenko a anunţat planurile pentru o nouă ligă de fotbal care să cuprindă zece echipe din teritoriile ucrainene ocupate, promiţând investiţii de 3,2 miliarde de ruble (33 de milioane de dolari) pentru infrastructura sportivă.

Preşedintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdniakov, a afirmat la Perm că lucrul cel mai important acum este pregătirea sportivilor pentru Jocurile Olimpice din 2028 (Los Angeles). ''Sunt încrezător că, până atunci, sportivii noştri vor avea dreptul să participe ca parte a unei echipe'', a declarat fostul scrimer pentru publicaţia militară Zvezda.

Dezbaterea legate de participarea sau neparticiparea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris agită lumea sportului de mai multe luni, subliniază AFP.

  • Sportivii ruşi au fost suspendaţi din toate competiţiile sportive după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

În martie 2023, CIO a recomandat reintegrarea lor in competiţiile internaţionale în afara Jocurilor olimpice, cu condiţia de a fi făcută sub drapel neutru, cu titlu individual şi doar a celor care nu au ''susţinut activ războiul din Ucraina''.

Imaginile războiului din Ucraina

Galerie Foto

În privinţa JO 2024, CIO nu a tranşat încă problema, amânând luarea unei decizii pentru ''momentul potrivit''. Kievul a ameninţat că va boicota Jocurile de la Paris dacă ruşii şi belaruşii vor fi autorizaţi să participe.

În alt litigiu, pe 12 octombrie, CIO a suspendat Comitetul Olimpic Rus pentru că a plasat sub autoritatea sa mai multe organizaţii sportive din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă.

Comitetul Internaţional Paralimpic (IPC) a votat deja în favoarea participării sportivilor ruşi şi belaruşi, sub steag neutru şi în condiţii stricte de neutralitate, la Jocurile Paralimpice de anul viitor.

Belarus face obiectul sancţiunilor deoarece este aliatul necondiţionat al Rusiei, permiţând acesteia să folosească teritoriul său pentru a ataca Ucraina în februarie 2022, notează Agerpres.

Etichete: cio , vladimir putin


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj

Cu trei zile înainte de alegerile prezidenţiale, Maia Sandu se menţine detaşat în fruntea preferinţelor electoratului din Republica Moldova, dar creşte semnificativ şi proporţia alegătorilor indecişi, astfel că, dacă aceştia s-ar hotărî în cele din urmă să voteze pentru ea, există şanse ca actuala şefă a statului să fie realeasă din primul tur de scrutin, arată datele unui sondaj dat publicităţii joi.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Real Madrid a luat decizia așteptată de toată lumea, după ce Kylian Mbappe a fost acuzat de viol

Ce loc va ocupa România în clasamentul FIFA, după victoriile cu Cipru și Lituania

Un polițist a împușcat-o mortal! ATENȚIE Imagini cu puternic impact emoțional. Autoritățile: ”Putea fi mult, mult mai rău”

A fost la petrecerea din Suedia a lui Mbappe și a spus totul: "Ne-au pus telefoanele într-o cutie!"

Exclusiv ”Mâine dăm banii”. Gigi Becali a anunțat un transfer la FCSB! Suma pe care o plătește patronul campioanei

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Mircea Lucescu l-a sunat pe Daniel Pancu, după scandalul din Giulești. Ce a făcut în primele 15 minute ale discuției

Exclusiv Decizia luată de Daniel Pancu, după ce Rareș Ilie a înjurat-o pe Steaua în Giulești, la România U21 - Elveția U21

Exclusiv Dinu Gheorghe a revenit în direct: cum l-a numit pe Dan Șucu

Dan Șucu, decizie finală în cazul lui Marius Șumudică! ”Toate șansele de pe pământ”

Citeşte şi

Adevăratul motiv al răspândirii COVID-19 în Italia şi Spania? Momentul crucial ar fi fost descoperit: "A fost o nebunie!"

Un copil l-a întrerupt pe Ion Țiriac pentru a-l corecta și l-a lăsat fără cuvinte: ”Câți ani ai, Vasilică? De unde știi?”

PEROZCine e femeia celebră care l-a făcut tată pe Liam Payne, fostul membru al trupei One Direction, mort la 31 de ani. Își adora fiul

FILM NOWAl Pacino, despre motivul real pentru care a acceptat să joace în Godfather III: "Eram falit. Alegerea nu putea fi mai simplă"

”Sunt convins! Se poate bate la primele locuri”. Cum prefațează Helmut Duckadam derby-ul Dinamo – FCSB citeşte ştirea pe Prosport.ro

Victorie extraordinară a Anei Bogdan! A învins o mare favorită și s-a calificat în sferturi citeşte ştirea pe ziare.com

Soldatul care a luptat 30 de ani în al Doilea Război Mondial citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Dorian Popa, primele declarații despre noua iubită: „Am dreptul să-mi găsesc fericirea!” El s-a despărțit anul trecut de Claudia Iosif

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Dorian Popa, primele declarații despre noua iubită: „Am dreptul să-mi găsesc fericirea!” El s-a despărțit anul trecut de Claudia Iosif

Digi World

Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce la extreme

Digi Animal World

Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același loc”