Vladimir Putin a dat răspunsul, după cererea lui Emmanuel Macron
articol scris de Digi Sport18.05.2024, 10:06
Cupa României: FCSB - Universitatea Craiova, marți, 20:00, DGS 1
Cupa României: Dinamo - Petrolul Ploiești, marți, 20:00, DGS 2
Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă faptul că nu va respecta armistiţiul olimpic şi va continua luptele în Ucraina în timpul JO de la Paris, contrar dorinţei omologului său francez Emmanuel Macron.
Vladimir Putin: "Pentru a cere ceva de la alţii, trebuie să respecţi tu însuţi regulile"
De asemenea, preşedintele rus a afirmat că este dispus să negocieze cu Kievul pe baza acordului de pace nefinalizat în tratativele de pace desfăşurate la Istanbul în martie-aprilie 2022, când a acuzat că a fost "păcălit" de Occident să-şi retragă trupele din nordul Ucrainei în schimbul unei promisiuni că urma să fie semnat acordul, informează Agerpres.
Ideea unui armistiţiu olimpic a fost avansată iniţial de preşedinţii francez şi chinez, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, în timpul vizitei celui din urmă la Paris, pe 6 mai.
Macron a abordat ulterior această chestiune şi într-o discuţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, și a apreciat că un astfel de armistiţiu ar putea înlesni o eventuală negociere între Kiev şi Moscova pentru a pune capăt războiului declanşat de Rusia.
Întrebat de presă la finalul vizitei sale în China despre această sugestie a unui armistiţiu olimpic, Putin a răspuns: "Aceste principii olimpice, inclusiv cele ale armistiţiului olimpic, sunt foarte juste (...), dar puţine ţări le-au respectat pe parcursul istoriei, cu excepţia Greciei Antice".
"Oficialii internaţionali din domeniul sportului încalcă astăzi principiile Cartei Olimpice (...) în ceea ce priveşte Rusia, împiedicându-i pe sportivii noştri să participe la Jocurile Olimpice sub steagul lor, cu imnul lor naţional, dar vor ca noi să respectăm regulile pe care ni le impun. Pentru a cere ceva de la alţii, trebuie să respecţi tu însuţi regulile", a mai spus Putin.
Vladimir Putin şi Xi Jinping, care joi au avut o lungă întrevedere la Beijing, nu au menţionat tema armistiţiului olimpic în declaraţiile date după această discuţie.
Preşedintele rus a spus că a abordat numeroase chestiuni importante în discuţia cu omologul său chinez şi a lăudat abordarea flexibilă a acestuia pentru găsirea unei soluţii care să încheie conflictul din Ucraina.
Civilii din Harkov sunt ținuți de ruși în subsoluri ca să fie folosiți ca "scuturi umane"
Galerie Foto
Forţele ruse au capturat zeci de civili în oraşul de graniţă Vovchansk, a declarat un oficial ucrainean, un ofiţer de poliţie regional acuzând că cei capturaţi au fost folosiţi ca "scuturi umane", relatează CNN, citat de Digi24.
Vladimir Putin susține că este dispus să reia negocierile de pace, în anumite condiții
Liderul de la Kremlin s-a declarat dispus să reia negocierile de pace pe baza acordului nefinalizat la Istanbul în aprilie 2022, dar cu condiţia acceptării noilor realităţi de pe teren, adică faptul că Rusia controlează circa 18% din teritoriul Ucrainei. "Desigur, trebuie să plecăm de la realitatea care se conturează pe teren. Aceasta, fără discuţii", a indicat Putin.
El a adăugat că Rusia "nu a refuzat niciodată să negocieze", ci politicienii ucraineni "s-au retras din procesul de negociere" de îndată ce trupele ruse s-au retras din apropierea Kievului în martie 2022.
Atunci "am fost păcăliţi încă o dată", a susţinut el, afirmând că aliaţii occidentali ai Ucrainei i-au cerut să-şi retragă trupele ce ajunseseră până la porţile capitalei ucrainene, cu argumentul că "niciun document nu poate fi semnat dacă partea adversă îţi pune un pistol la tâmplă".
"Dar a doua zi (ucrainenii) au aruncat la gunoi acordurile noastre şi au spus: "Ei bine, acum vom lupta până la capăt" (...) şi manipulatorii lor occidentali au adoptat poziţia cunoscută lumii întregi: Rusia trebuie înfrântă pe câmpul de luptă, trebuie să sufere o înfrângere strategică", a rememorat Putin, conform versiunii sale.
La sfârşitul anului 2022, Zelenski a enunţat o "formulă de pace" prin care cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti, cereri respinse integral de Rusia.
Ucraina încearcă în prezent să atragă sprijin internaţional pentru poziţia sa la reuniuni ce exclud Rusia. O astfel de conferinţă va avea loc în Elveţia la jumătatea lunii iunie. Întrebat de presă în China despre această conferinţă, Putin a considerat că obiectivul acesteia este de a elabora un ultimatum la adresa Rusiei.
Totuşi, el a adăugat că Rusia este pregătită să participe la discuţii, dar nu a fost invitată de gazdele elveţiene. Poziţia oficială a Rusiei până în prezent asupra acestei conferinţe a fost că nu va lua parte la ea nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră după ce s-a alăturat sancţiunilor occidentale contra Moscovei.
Întrebat de asemenea în ce condiţii Rusia ar fi dispusă să participe la conferinţa din Elveţia, Putin a răspuns că politica este formată din realităţi concrete, nu din situaţii ipotetice. "Dar suntem pregătiţi să discutăm - nu am refuzat niciodată", a insistat preşedintele rus.
Etichete: jocurile olimpice , rusia , vladimir putin , armistitiu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții