Colaj Florin Tene / Foto: arhivă personală

Exclusiv Viziunea lui Florin Tene despre rolul antrenorilor de portari într-un staff. "Sunt unul dintre puținii norocoși"

articol scris de Andru Nenciu
11.01.2021, 09:36
  • SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1

  • SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1

Florin Tene (52 de ani), antrenor de portari la gruparea din Emiratele Arabe Unite, Al Wasl Dubai, vorbește într-un interviu pentru digisport.ro despre rolul antrenorului de portari într-un staff de fotbal.

Fost goalkeeper la Dinamo, Rapid și Steaua, Florin Tene scoate în evidență câteva idei fundamentale în relația antrenor - portari și elementele de o importanță vitală în interacțiunea tehnician - elev. Școlit de Piți Varga la juniorii din Ștefan cel Mare, bucureșteanul se consideră un norocos pentru că face și la 52 de ani ce i-a plăcut toată viața. 

Actualul job îl constituie o extensie a pasiunii sale, e deschis mereu la nou și spune că nu ar da meseria sa pentru nimic altceva. 

Salut, Florin! Spune-mi niște nume care te-au ambiționat în carieră!
În carieră m-am întâlnit cu cei mai mari fotbaliști ai țării: Hagi, Dobrin și Balaci. Contra lui Hagi am jucat în campionatul României și cel al Turciei, am fost și coleg cu el la Campionatul European din 1996. Nea Gicu Dobrin mi-a fost antrenor la lotul B al României, iar Ilie Balaci mi-a fost antrenor la Dinamo, echipa de tineret. Sunt mândru că m-am intersectat în carieră cu ei trei. Și îți mai spun și trei antrenori mari ai României cu care am lucrat. Lucescu m-a debutat la 18 ani la Dinamo, pe Ienei l-am avut la Steaua, iar Anghel Iordănescu mi-a fost antrenor la națională.

Florin Tene: "Balaci era magnific. Punea mingea de 10 ori pe linia de 16 metri și-mi marca șapte-opt goluri"

De ce avea Balaci o tehnică de lovire a mingii senzațională?
Balaci era magnific. Punea mingea de 10 ori pe linia de 16 metri și-mi marca șapte-opt goluri, avea o tehnică sofisticată care te făcea să iubești fotbalul și mai mult. Eu l-am prins și ca jucător la Dinamo, a fost un mare talent și mă bucur că am lucrat cu el.

Galerie Foto

Antrenament-maraton cu Piți Varga la punctul cu var. "Nu am fost expert precum Duckadam, dar am apărat și eu multe penalty-uri în meciurile oficiale"

Știi întebarea-clișeu, loviturile de la 11 metri se apără sau se ratează?
O să-ți răspund printr-o poveste foarte veche... Eram prin anii '80 și am pierdut o finală într-un turneu, antrenor era celebrul Piți Varga. Nu am reușit să apăr nicio lovitură de la 11 metri din cele cinci de departajare. După acel episod a urmat un adevărat foileton construit în jurul punctului cu var. Profesorul Varga a lucrat special ore întregi cu mine ca să învăț să apăr loviturile de la 11 metri.

Și ce efect a avut?
La următorul turneu, la un an distanță de momentul în care nu reușisem să apăr vreun penalty, tot într-o finală de turneu, am parat trei din cinci. Atunci am înțeles că trebuie să ai o stăpânire de sine și să-ți domini adversarul. Și, apropo, am reușit să-i apăr lui Hagi o lovitură de la 11 m într-un meci Steaua - Flacăra Moreni, prin 1988. Nu am fost un expert precum Helmut Duckadam, dar în timpul carierei, am apărat foarte multe în jocurile oficiale. Ceea ce vreau să subliniez este că anumite puncte slabe ale portarilor se pot transforma în puncte forte dacă au lângă ei oamenii capabili să-i înțeleagă și să comunice cu ei, să existe o chimie între antrenor și portar.

  • Un grup de cercetători de la University College London (UCL) a făcut un studiu bazat pe analiza loviturilor de la 11 metri din timpul meciurilor de fotbal şi au ajuns la concluzia că portarii fac o greşeală previzibilă care poate fi exploatată de cei care execută loviturile de departajare, scrie bbc.co.uk.
  • Psihologii au analizat loviturile de la 11 metri de la ediţiile Cupei Mondiale şi ale Campionatului European de fotbal, desfăşurate în perioada 1976-2012. Făcând o analiză statistică a tuturor loviturilor de la 11 metri, cercetătorii au descoperit că după trei lovituri executate în aceeaşi parte a porţii, portarul tinde să se arunce în cealaltă parte la următoarea lovitură. Din fericire pentru portari, în general, jucătorii care execută loviturile de la 11 metri nu exploatează această eroare constantă.
  • În analiza lor, cercetătorii au constatat că portarii comit aşa-numita "eroare a pariorului", observată în comportamentul împătimiţilor jocurilor de noroc, o eroare de logică. La cazinouri, spre exemplu, dacă bila ruletei a căzut de mai multe ori la rând pe culoarea roşie, jucătorul resimte imboldul de a paria pe culoarea neagră, imbold care reprezintă o eroare pentru că la fiecare nouă aruncare, există aceeaşi probabilitate ca bila să pice pe o culoare sau cealaltă.

Florin Tene: "La Forban era selecție naturală. Primul antrenament îl făceam la 7 dimineața, pe burta goală. Mulți jucători nu au rezistat acolo tot cantonamentul de iarnă"

Cel mai dur loc în care ai făcut în cantonament...
De departe a fost cantonamentul de la Forban când eram la Steaua, nici nu-ți imaginezi ce calvar era acolo. Mulți jucători nu au rezistat acolo tot cantonamentul de iarnă, era selecție naturală, făceam trei antrenamente pe zi. Primul la 7 dimineața, pe burta goală. Alergam kilometri întregi cu zăpada până la genunchi. Pe vremea aceea nu aveam preparatori fizici cum sunt acum, dar toți aveam condiție fizică, ne ținea minimum șase luni acea pregătire.

Spune-mi un meci pe care ai vrea să-l revezi în seara asta la televizor sau în online. 
Un meci...

Da, orice meci.
Hai să te surprind, Flacăra Moreni - FC Porto. 

  • 27 septembrie 1989. Cupa UEFA, Tur 1, prima manșă: Flacăra Moreni - FC Porto 1-2. 
  • Au marcat: Beldie (min.52)/ Magalhaes (min.21), Rui Aguas (min.89).
  • Flacăra Moreni: Tene - Jercălău, Butufei, Beldie, Glăvan (46 Marcu) - I. Chiriță, D. Sava, C. Pană, Dragnea - Stere (65 Văidean), Lala. Antrenor: Ion Nunweiller
  • FC Porto: Vitor Baia – Ze Carlos, Joao Pinto, Bandeirinha, Branco - Antonio Andre, Demol, Semedo, Magalhaes - Rui Aguas, Madjer (69 Domingos, 88 Kiki). Antrenor: Artur Jorge.
  • În retur, FC Porto - Flacăra Moreni 2-0.

Tene, fără mănuși la juniorat. "Am jucat un an atacant, am marcat și un gol în Liga 1. Această meserie, antrenoratul, a devenit o extensie a pasiunii mele pentru fotbal"

Pentru mulți fotbalul înseamnă...
Pentru mulți fotbalul înseamnă doar să marchezi goluri, așa am fost și eu la început. Am jucat un an atacant, am dat și un gol în Liga 1 de-a lungul carierei. Dar în copilărie am realizat treptat că fiecare post dintr-o echipă de fotbal are frumusețea lui. Te provoacă să înveți totul despre fișa postului respectiv. Dar, da! Portarii se găsesc mai greu, aici intervine ochiul antrenorului.

Mulți fotbaliști spun că-și caută un alt drum în viață după o carieră în fotbal. Și avem multe exemple de oameni care s-au îndreptat spre domenii de activitate diferite.
Încă de la începutul carierei de antrenor cu portarii nu mi-a fost greu deoarece veneam după o experiență de 24 de ani, atât ca jucător la echipe de club, cât și la toate nivelurile echipei naționale. Cumva, această meserie, antrenoratul, a devenit o extensie a pasiunii mele față de fotbal. Ca în orice meserie, indiferent de experiența acumulată în cariera de jucător, nu te poți opri din procesul de învățare a unor lucruri noi pentru a te adapta cerințelor moderne.

Există momente când profesorul învață de la elev? Cum răspunde fostul portar de la Dinamo, Rapid și Steaua, actual antrenor la Al Wasl Dubai

Elevii tăi învață de la tine. Dar există și momente când profesorul învață de la elev?
Eu în permanență învăț alături de elevii mei. 

Dă-mi un exemplu din ce ai învățat.
Să fiu flexibil și să mă adaptez în funcție de țara în care activez, de cultura, de profilul jucătorului. Concluzia la care am ajuns în cei 21 de ani de experiență e că sunt primordiale adaptabilitatea, profesionalismul și pasiunea pentru această meserie. 

Îți propun acum să continui tu ce încep eu. Nu orice jucător poate să...
Nu oricine poate sta între buturi și nu oricine poate deveni antrenor de portari pentru a-i arăta goalkeeper-ului ce greșește, de ce să fie și mai responsabil, de ce esențial ce face el pentru echipă. Dacă ai greșit nu te mai salvează nimeni, e cel mai greu post într-o echipă. Dacă a greșit un jucător de câmp, sunt șanse mari să mai fie cineva în spatele lui pentru a-l salva.

Florin Tene: "Fotbalistul modern are o personalitate puternică, ceea ce nu e rău. De cele mai multe ori portarii cu personalitate trebuie și temperați"

Rolul antrenorului de portari este...
Rolul antrenorului de portari constă în primul rând în capacitatea sa de a deveni liantul între cerințele antrenorului principal și capriciile goalkeeper-ului, deoarece, trebuie să recunoaștem că jucătorul modern are o personalitate puternică. Ceea ce nu este rău. Mie chiar îmi plac portarii cu personalitate, însă de cele mai multe ori trebuie și temperați, iar aici intervine antrenorul de portari, care pe lângă calitățile lui de tehnician trebuie să fie și un pedagog, și un bun psiholog.

Fotbalul este...
Pentru mine fotbalul a fost și o să fie marea mea pasiune, mi-a oferit cele mai frumoase momente din viață. Sunt foarte fericit pentru că la 52 de ani pot să le predau elevilor mei multe lucruri pe care le-am adunat în experiența mea de-o viață pe terenul de fotbal. Să fiu antrenor de portari mi se potrivește ca o mănușă. Am colaborat cu foarte mulți antrenori. Și români, și străini. Spanioli, brazilieni, arabi, italieni, germani... Și am acumulat o foarte mare experiență.

Florin Tene: "Antrenorii de portari nu prea erau apreciați în trecut"

Cât adevăr zace în expresia portarii sunt nebuni?
Nebunia înseamnă curaj. O supradoză de curaj, curajul dus la extrem. Se spune despre portari că sunt nebuni pentru că ei sunt mai curajoși decât ceilalți coechipieri. Un portar are și un simț de anticipație dezvoltat. Trebuie să știe când să iasă la minge, să construiască, trebuie să fie curajos, nu nebun.

Sunt apreciați antrenorii de portari în România sau în țările în care ai lucrat?
În trecut antrenorii de portari nu erau prea apreciați, dar cu timpul am dovedit că suntem foarte importanți într-un staff. Este o meserie care necesită multă răbdare, muncă și talent. Sunt unul dintre puținii norocoși care am practicat fotbalul de la șase ani și îl fac și acum cu aceeași plăcere. Fotbalul a fost și o să fie viața mea, mi-am sacrificat mulți ani pentru el, dar a meritat. Mi-a oferit o altă perspectivă a vieții și vreau să le zic copiilor că e un lucru minunat să fii portar la fotbal.

Golul primit de la Cosmin Olăroiu și comparația între instructorul auto și antrenorul de portari 

O penultimă întrebare. Cât de tare te doare când îți greșește un elev?
Eu mă simt mai rău! Gândește-te că eu nu mai sunt la volanul mașinii, eu sunt lângă, sunt profesorul din dreapta. Dacă elevul meu comite un accident, vina pică tot pe profesor. Deci e un profesor slab și din cauza lui a făcut accidentul.

O ultimă întrebare. Care e cel mai dureros gol primit în carieră?
Cosmin Olăroiu mi-a dat gol de la vreo 40 de metri într-un meci Progresul - Gloria Bistrița 6-0.

Tene, alături de Florin Manea și Florin Constantinvovici, la naționala de tineret / Foto: Sport Pictures

Florin TENE (52 de ani, antrenor de portari la Al Wasl Dubai)

Ediție / Campionat / Cupa României
1986-87: Dinamo 1/0 - 0/0
1988-89: Flacăra Moreni 14/0 - 0/0
1989-90: Flacăra Moreni 31/0 - 1/0
1990-91: Gloria Bistrița 33/0 - 1/0
1991-92: Gloria Bistrița 11/0 - 0/0
Dinamo 21/0 - 2/0
1992-93: Dinamo 9/0 - 0/0
Gloria Bistrița 16/0 - 5/0
1993-94: Gloria Bistrița 33/1 - 5/0
1994-95: Dinamo 16/0 - 0/0
1995-96: Dinamo 5/0 0/0
Rapid 19/0 - 1/0
1996-97: Rapid 25/0 - 1/0
1998-99: Steaua 13/0 - 2/0
1999-00: Rocar 10/0 0/0
FC Argeș-Dacia 13/0 0/0
2000-01: Dinamo 5/0 0/0
Total: 275/1 18/0

Etichete: ilie balaci , duckadam , cosmin olaroiu , portari , florin tene , dobrin , tene interviu , piți varga , antrenor de portari , tene - antrenor de portari , tene - al wasl


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Serie de explozii în mai multe orașe din Rusia. Principalii suspecți sunt pensionari. Ce s-a întâmplat

O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai multe orașe. Mai mulți suspecți au fost reținuți, informează Ukrainska Pravda.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Volodimir Zelenski nu s-a abținut: gluma făcută, cu trimitere la ajutorul militar al Londrei pentru Ucraina

Exclusiv ”Gigi, ai făcut o achiziție foarte bună!” Primul transfer din 2025 al FCSB-ului, elogiat

OUT de la Genoa! Italienii anunță prima "victimă" a lui Dan Șucu

Lovitura carierei: îl vor pe Ianis Hagi!

”E disperat”. Scoțienii s-au convins de Ianis Hagi, după meciul lui Rangers cu Dundee FC

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Dan Șucu a avut nevoie de doar ZECE minute! Decizia luată în privința lui Mario Balotelli

Live Video&Score Tottenham - Liverpool 0-2, ACUM, DGS 2. Radu Drăgușin este titular!

Foto Nemaivăzut! Ce pereche de mănuși a purtat un portar din Premier League

Live Video&Score Real Madrid - Sevilla 4-2, ACUM, Digi Sport 1. Spectacol pe Santiago Bernabeu

Citeşte şi

Florin Cernat a numit cel mai bun român din istorie: "Nu știi ce să faci cu mingea? Dă-mi-o mie, că știu eu!"

Un nou contract pentru Cosmin Olăroiu în fotbalul arab

PEROZTânăra cu cele mai lungi picioare din lume, misiune imposibilă să-și găsească un iubit sau blugii potriviți: "Mi-am urât înălțimea"

FILM NOWI-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată pe actorul Justin Baldoni

Simona Halep şi-a mărit imperiul imobiliar şi noua ”perlă” a coroanei este la Poiana Braşov. Primele imagini citeşte ştirea pe Prosport.ro

S-a terminat marele meci dintre Usyk și Tyson Fury! Decizie unanimă a arbitrilor citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Digi World

O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de persoane din lume. Beandri a îmbătrânit prematur

Digi Animal World

Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate concursurile”