Victorie imensă pentru jucătorii care până acum erau păcăliți de cluburile care intrau în insolvență
articol scris de Digi Sport31.05.2023, 21:42
Liga Națiunilor: Portugalia - Polonia, vineri, 21:45, DGS 1
Media: Fotbal Club, vineri, 23:45, DGS 1
Intrarea echipelor în insolvență nu va mai reprezenta o lovitură pentru fotbaliștii la care cluburile aveau datorii!
Până acum, fotbaliștii, pentru că au contracte de activitate sportivă, primeau o parte infimă din banii pe care trebuiau să-i încaseze sau nu luau niciun leu de la cluburile insolvente, însă acum totul se schimbă, pentru că astfel de salariați vor urca în ordinea priorităților de plată.
Veste imensă pentru jucătorii care au să primească bani de la cluburile aflate în insolvență
Proiectul, inițiat de Brian Cristian, a fost votat de Senat.
”Peste 1000 de fotbaliști din România nu și-au mai primit banii din salarii, după ce cluburile lor au intrat în insolvență sau faliment, asta doar în ultimii 5 ani.
Conform datelor de la AFAN, din 2011 până în prezent, peste 86 de cluburi de fotbal au intrat în insolvență și doar 3 cluburi au reușit să iasă până în prezent (Dinamo, care e din nou în insolvență, CFR Cluj și Dacia Mioveni).
Ca să vă dați seama cât de gravă e situația, în 2022, România a fost pe locul 2 la nivel mondial în ceea ce privește numărul jucătorilor afectați de această situație, fiind devansată de Grecia. Iar dacă ne referim la valoarea sumelor nerecuperate, suntem tot pe 2, depășiți de China. (conform datelor de la FIFA și FIFPro)
De aceea mă bucur că Senatul a adoptat azi inițiativa mea legislativă care oferă o protecție mai bună sportivilor, în procedurile de insolvență.
Marea majoritate a sportivilor din România au contracte de activitate sportivă și nu contracte de muncă, pentru a evita taxe și impozite substanțiale și pentru a primi remunerații mai mari. În legea insolvenței, creanțele care privesc contractele de activitate sportivă sunt la coada listei de plăți și de aceea, adesea, sportivii nu pot să-și recupereze banii de la un club ajuns în insolvență sau faliment.
Prin această inițiativă, urcăm în legea insolvenței, în ordinea priorităților de plată, contractele de activitate sportivă, ca să fie pe același loc cu contractele de muncă. Astfel, sportivii vor fi printre primii care își recuperează banii de la cluburile aflate în insolvență sau faliment”, a explicat Brian Cristian, într-o postare pe pagina de Facebook.
Etichete: insolventa , legea insolventei
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții