Galerie Foto "Veneau mii de oameni și artiști. Am mers și am văzut ruina". Un fost dinamovist, mâhnit după ce a văzut stadionul din București
articol scris de Andru Nenciu05.11.2020, 11:21
Europa League: FCSB - Midtjylland, joi, 19:45, DGS 1
Europa League: Manchester United - PAOK, joi, 22:00, DGS 2
George Bănică, fost mijlocaș la Dinamo și La Louviere, și-a exprimat mâhnirea după ce a văzut fotoreportajul cu Stadionul Faur, prezentat ieri de Digi Sport.
Galerie Foto
George Bănică a început fotbalul la Metalul, apoi a trecut la juniorii lui Dinamo și în marea echipă formată de Mircea Lucescu
Crescut la Dinamo într-o generație cu Ionuț Lupescu, Florin Răducioiu sau Florin Tene, George Bănică a început fotbalul, în copilărie, la echipa bucureșteană Metalul, denumită ulterior Faur. Baza s-a transformat azi într-o ruină.
Între 1986 și 1988, George Bănică a jucat la Dinamo, în marea echipă construită de Mircea Lucescu.
În vârstă de 52 de ani, George Bănică s-a stabilit de 30 de ani în Belgia, dar în acest an, la ultima sa vacanță petrecută în România, a făcut un tur al stadioanelor pe care a jucat în perioada junioratului. Fostul mijlocaș a rămas mâhnit de ce a văzut, iar incursiunea pe harta arenelor din București a conținut și "punctul" Faur.
George Bănică: "Acolo mergeam zilnic la antrenamente unde era echipament pus la dispoziție care se spăla acolo în fiecare zi pentru toți fotbaliștii"
După ce a văzut starea deplorabilă în care a fost lăsat stadionul și a citit articolul prezentat ieri de Digi Sport, George Bănică a reacționat.
"Am crescut în zona stadionului Faur. Între 1977 și 1983 am învățat fotbal, disciplină și ce înseamnă respect în cadrul clubului Metalul (n.r. - denumirea inițială a complexului Faur) la acea vreme echipa uzinei 23 August. Acolo mergeam zilnic la antrenamente unde era echipament pus la dispoziție care se spăla acolo în fiecare zi pentru toți fotbaliștii.
După antrenamente, primeam vara biscuiți și mere, iar iarna ceai fierbinte preparat de tanti Cici, o doamnă care era mereu lângă noi.
Aveam cantonamente la munte, totul era gratuit! Era ca și o a doua casă pentru mulți acest club, care avea multe secții de sport: canotaj, box, lupte, motociclism.
Organiza Festivalul Primăverii, unde veneau mii de oameni să petreacă alături de mulți artiști renumiți la acea vreme! Era o sărbătoare a poporului! Acum, eu locuiesc de 30 de ani în altă țară, dar am mers în vară și am văzut ce ruină este acolo! Și eu sunt trist la fel ca și Bogdan Vintilă când văd ce a ajuns locul copilăriei noastre și locul unde s-au format mulți copii, deveniți oameni respectați", a declarat George Bănică, pentru Digi Sport.
- Bănică a fost impresariat în carieră de Mircea Petescu, omul care l-a dus pe Gică Popescu la PSV Eindhoven.
Echipa considerată în trecut mândria Pantelimonului a purtat mai multe nume de-a lungul timpului. În 1935, clubul a fost fondat cu numele de Metalul. Ulterior s-a mai numit Titanii, Rogifer, 23 August, Metalochimic, Energia și din nou Metalul. După 1989, numele a fost schimbat în Faur București.
În prezent, buruienile au acoperit aproape toată suprafața stadionului. Aici juca pe vremuri echipa de fotbal a fabricii Faur, cunoscută pe vremuri și sub numele de Metalul București. Echipa Faur a dispărut în 2003, după ce a ajuns în Liga 3, iar autoritățile au lăsat stadionul de izbeliște.
Treptele aflate la intrarea pe stadion sunt acoperite în mare parte de gunoaie, iar într-un colț a fost improvizată o toaletă publică de către oamenii fără adăpost care frecventează zona.
Etichete: dinamo , faur , stadionul faur , george banica , george banica dinamo
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții