Video&Foto Un român stabilit în New York, mărturisiri din epicentrul pandemiei. "Panică, metrou pustiu, dar lumea e acum în parcuri"
articol scris de Andru Nenciu13.05.2020, 08:01
Liga Națiunilor: Germania - Bosnia, sâmbătă, 21:45, DGS 1
Liga Națiunilor: Olanda - Ungaria, sâmbătă, 21:45, DGS 2
New York începe din nou să se miște. Andante, andante, deocamdată. Eliberat, treptat, din chingile măsurilor restrictive, "Orașul care nu doarme niciodată" dă semne de viață.
Așa spune, pentru Digi Sport, Alex Mihăilescu (37 de ani), antrenor de fitness în metropola cu 9 milioane de locuitori, devenită epicentrul pandemiei de COVID-19 din SUA.
Multiplu campion al României la atletism și fost sportiv de lot olimpic, Mihăilescu e stabilit în New York de opt ani.
Alexandru Mihăilescu, campion român în New York: "Amenzi s-au dat doar celor care au organizat petreceri"
Decesele și cazurile de îmbolnăviri cunosc o tendință descrecătoare în ultimele zile și lumina soarelului pare din nou veselă în metropola care a înregistrat peste 27.000 de morți.
"Times Square e încă goală, dar orașul nu mai pare încremenit. Parcă timpul a stat în loc o bună perioadă. Nu a fost nevoie de declarație pentru a ieși pe stradă aici.
A existat însă obligativitatea de a purta mască. Și să stăm la doi-trei metri distanță. A fost panică, dar a mai trecut. Amenzi s-au dat doar celor care au organizat petreceri", accentuează fostul specialist de la 60 m garduri și 110 m garduri.
În New York, cel mai afectat stat de coronavirus (27.175 de morți, 348.655 de cazuri), se efectuaseră până ieri 1.225.113 teste!
Galerie Foto
Alexandru Mihăilescu, instructor de fitness în New York: "Stațiile de metrou sunt aproape goale"
Până să se dezlănțuie iar euforic, New York-ul adoptă strategia pașilor mărunți și ține cont de previziunile medicilor. Anthony Fauci, cunoscutul medic american, tocmai a declarat ieri, la NBC, că "virusul nu poate fi eradicat", în conextul în care sistemul economic din New York a înlemnit. Șomajul a crescut vertiginos, iar firme importante caută portițe pentru a supraviețui.
"S-au mai relaxat măsurile și se vor relaxa și mai mult în New York, după 15 mai. Viața va reintra, ușor, în normalitate, probabil, de la începutul lui iunie. A început să fie trafic, dar stațiile de metrou sunt aproape goale.
Noaptea, între 1 și 5, se închid pentru a fi dezinfectate. Iar angajații de la metrou se străduiesc să-i scoată din interior pe toți cei fără adăpost", descrie Mihăilescu și atmosfera din intestinele uriașului oraș cu cea mai mare densitate de locuitori din State.
The New York Times a explicat principalii trei factori care au transformat orașul în epicentrul pandemiei
Într-un articol amplu "Când se ve încheia pandemia și cum?", publicat luni, The New York Times dezvăluia, în analiză, principalii trei factori care au făcut din New York epicentrul pandemiei în Statele Unite, cu peste 20.000 de decese.
"Densitatea populației, turismul și dependența de mijloacele de transport în comun au făcut din New York City epicentrul crizei de COVID-19, iar întoarcerea la normal e destul de dificilă", scrie publicația citată.
"Cât de mult va dura să se repună în mișcare economia New York-ului?" a fost întrebarea adresată de reporteri guvernatorului statului NY. Andrew M. Cuolo n-a oferit vreo pojghiță de speranță: "Nimeni nu vă poate spune asta".
- 1.408.636 de cazuri s-au înregistrat în Statele Unite
- 83.425 de decese s-au înregistrat în SUA
- 296.746 de pacienți au fost recuperați în SUA
"În New York oamenii ieșeau la balcoane, la 7 seara, și aplaudau medicii"
În urmă cu opt ani, fostul stelist renunța la mecanica fină din atletism - gardurile - una dintre cele mai tehnice specialități, și pleca, asemenea altor campioni români, în căutarea unui trai mai bun.
"În toată perioada grea a pandemiei, oamenii au stat în case, au respectat măsurile. M-a impresionat faptul că la 7 seara, în fiecare zi, ieșeau pe balcoane, în multe cartiere, și începeau să apluade medicii și să scandeze cuvinte frumoase pentru ei.
Zilele trecute am trecut chiar prin fața Spitalului Elmhurst, unde sunt cei mai mulți pacienți cu COVID-19, și m-a impresionat mesajul uriaș din fața lui", continuă Mihăilescu, fiul unor foști handbaliști din primul eșalon, Agripina și Cornel Mihăilescu.
Elmhurst, unul dintre punctele fierbinți din New York, o unitate medicală în care peste 2.000 de medici se luptă și în prezent să vindece miile de pacienți. În semn de mulțumire, pe gardul din fața spitalului a fost încropit, cu litere gigantice, mesajul "Thank You".
Mihăilescu e antrenor într-o fostă biserică din Manhattan, devenită în anii '80 club de noapte. Discoteca s-a închis în 2017 și s-a transformat în sală de forță
De câțiva ani, Mihăilescu e antrenor de fitness la sala Limelight Completebody. Cum pandemia a întrerupt activitatea din sălile de sport, fostul gardist participant la Mondiale și Europene se adaptează din mers.
Nu mai beneficiază de un evantai de opțiuni în domeniul său, apelează la tehnologia video și ajută la menținerea unei greutăți corporale optime pentru cursanții săi.
"Sala în care făceam e amplasată într-o fostă biserică din Manhattan, devenită, în anii 80, club de noapte.
Acum fac cu elevii mei ședințe video de acasă, live prin zoom, antrenez, printre cei din grup, și câteva modele românce din Los Angeles și din New York.
Când merg în parc, fac antrenamentele pe YouTube", dezvăluie românul care și-a creat în NY și propria linie vestimentară, Monokhromos.
Ineditul loc despre care vorbește campionul român e o fostă biserică a Sfintei Împărtășanie, ridicată în stil gotic, pe la 1845. Prin tunelul timpului a ajuns un celebru club de noapte, pentru ca în prezent să devină o sală de fitness uriașă.
Frica a fost stăpână în New York și a declanșat instinctul de autoprotejare. "Acum, sunt lucruri îmbucurătoare"
În New York lumea empatizează cu suferința celor din jur. "Au fost în perioada vârfului epidemiei și mulți care rătăceau pe străzile pustii. Oamenii păreau foarte preocupați și exista o tendință de a sta la cutie, de a nu intra în contact cu nimeni.
Acum, sunt lucruri îmbucurătoare din ce văd la știri, din ce citesc pe internet. La sală nu voi mai reveni până în toamnă, va fi, cel mai probabil, închisă", mărturisește fostul elev al antrenorului Marian Ciser.
Union Square, intersecție faimoasă în New York, era ieri, la prânz, așa cum se vede și în clipul filmat de Mihăilescu, aproape pustie.
"Parcurile sunt pline în New York, cred că și în România așteaptă oamenii să se deschidă parcurile"
"Magazinele nu sunt deschise, lumea nu se prea plimbă pe străzi. Mulți proprietari de restaurante vor să le deschidă, dar tocmai am citit azi (n.r.: ieri) că unul dintre cele mai renumite ar putea să rămână închis până la finalul anului.
Dacă în primele zile ale pandemiei mergeam singur pe autostradă și din sens opus nu venea nimeni, acum începe să apară traficul.
Dar cele mai populate au devenit parcurile. Cred că și oamenii din România abia așteaptă să se deschidă parcurile, să se simtă liberi, să-și oxigeneze plămânii", încheie fostul gardist.
În orașul cu aproape 5.000 de zgârie-nori înfipți în cer, în ultimele zile a nins, a plouat, apoi soarele și-a făcut loc cu timiditate.
Reținută e și prognoza medicului-cercetător Anthony Faucci, consilierul lui Donald Trump. Aseară, într-o intervenție video, virusologul a declarat că redeschiderea economiei ar putea declanșa noi focare de infecție în SUA.
În România, peste două zile, starea de urgență va lua sfârșit. Odată cu această decizie, se vor deschide și parcurile dătătoare de energie și sănătate.
Etichete: atletism , digi sport , new york , pandemie în new york , alexandru mihailescu , antrenor de fitness , manhattan , campion al romaniei
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții