Un român a jucat pe stadionul pe care au murit 180 de oameni! ”Au intrat fanii pe teren, am fugit la vestiare”
articol scris de Digi Sport02.10.2022, 16:40
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
La finalul partidei Arema Malang - Persebaya Surabaya, scor 2-3, din prima ligă de fotbal din Indonezia, s-a produs o adevărată tragedie, după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa fanii intrați pe teren.
Poliţia, care a calificat evenimentul drept o revoltă, a încercat să-i convingă pe suporteri să se întoarcă în tribune şi a folosit gaze lacrimogene, după ce doi poliţişti au murit. Mai multe persoane au fost călcate în picioare, conform AFP. Majoritatea a murit din cauza lipsei de oxigen în învălmăşeala creată.
În afara celor 180 de decedați, aproximativ 200 de persoane au fost rănite, fiind transportate la spitale din provincia Java de Est. Printre victime se află și copii.
Galerie Foto
Un român a jucat pe stadionul pe care au murit 180 de oameni: ”Au intrat pe teren, s-a întrerupt meciul și am fugit la vestiare”
Un fost fotbalist român, Leontin Chițescu (42 de ani), a evoluat în Indonezia la trei echipe, printre care și Arema Malang, formația pe stadionul căreia s-a produs tragedia de sâmbătă seară. Fostul mijlocaș a jucat acolo în 2009 și, în urmă cu mai bine de un deceniu, povestea c
"In Indonezia am ajuns printr-un impresar australian. Am jucat la 3 dintre cele mai mari echipe din Indonesia: PSM Makassar, Persib Bandung, Arema Malang. Fotbalul aici este la un nivel mai slab decât la noi, dar in privința suporterilor este incredibil: sub 15.000 niciodată. Chiar si la antrenamente sunt 2-3000 de oameni.
Cea mai haioasă întâmplare a fost tot pe stadion. Jucam pe nocturna, de la 21:00 și eram conduși acasă, 0-2, prin două penalty-uri inventate. Deci suporterii înnebuniți. Au intrat pe teren, s-a întrerupt meciul, am fugit la vestiare și la ora 01:00 am reluat meciul, câștigând 3-2”, a declarat Leontin Chițescu în 2010, potrivit sport.ro.
Toate meciurile din competiţie au fost suspendate timp de o săptămână în urma incidentului, iar Asociaţia Indoneziană de Fotbal (PSSI) a declarat că Arema nu va mai găzdui niciun meci în restul sezonului.
Cele mai grave incidente întâmplate pe stadioanele de fotbal, în ultimii 40 de ani
Este unul dintre cele mai grave incidente întâmplate pe un stadion de fotbal. Reuters a trecut în revistă cele mai mari tragedii din ultimii 40 de ani.
Ianuarie 2022, Camerun
Cel puțin opt oameni au murit și 38 au fost răniți, după o busculadă pe stadionul Yaounde Olembe, înainte de meciul Camerun – Comoros, în Cupa Africii pe Națiuni.
Februarie 2012, Egipt
Cel puțin 73 de oameni au murit și peste 1.000 au fost răniți, după un conflict violent între fani la finalul meciului Al Masry - Al Ahly, în orașul Port Said. Liga Egipteană a fost suspendată de FIFA timp de doi ani.
Martie 2009, Coasta de Fildeș
Cel puțin 19 oameni au murit, după o busculadă pe stadionul Felix Houphouet-Boigny din Abidjan, înaintea meciului cu Malawi, din preliminariile Cupei Mondiale.
Mai 2001, Ghana
Cel puțin 120 de oameni au murit, după o busculadă pe stadionul din Accra. Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva fanilor.
Aprilie 2001, Africa de Sud
Cel puțin 43 de oameni au murit, în timp ce încercau să intre pe stadionul Ellis Park din Johannesburg, pentru un meci din prima ligă sud-africană.
Octombrie 1996, Guatemala
Peste 80 de oameni au murit și cel puțin 147 au fost răniți, după ce fanii au căzut peste scaune și pe scări, la un meci din preliminariile Cupei Mondiale, între Guatemala și Costa Rica, în Guatemala City.
Mai 1992, Franța
18 oameni au murit și peste 2.300 au fost răniți, după ce o tribună a stadionului Furiani din Bastia s-a prăbușit înaintea meciului cu Marseille, din semifinalele Cupei Franței.
Ianuarie 1991, Africa de Sud
42 de oameni au murit, după o busculadă pe stadionul Oppenheimer din Orkney, înaintea meciului Kaizer Chiefs - Orlando Pirates. Un fan de la Orlando Pirates i-a atacat pe suporterii rivali cu un cuțit.
Aprilie 1989, Anglia
96 de oameni au murit pe stadionul Hillsborough din Sheffield, după o busculadă înaintea meciului Liverpool - Nottingham Forest, din semifinalele Cupei Angliei.
Martie 1988, Nepal
Peste 90 de oameni au murit pe un stadion din Kathmandu, în timpul unui meci al naționalei din Nepal. Fanii s-au înghesuit să iasă din arena, pentru a se feri de grindină.
Mai 1985, Belgia
39 de oameni au murit și peste 600 au fost răniți, pe stadionul Heysel din Bruxelles, înaintea finalei Cupei Campionilor Europeni, între Juventus și Liverpool.
Mai 1985, Anglia
56 de oameni au murit și peste 200 au fost răniți, după ce un incendiu a izbucnit pe stadionul Valley Parade din Bradford, în timpul meciului cu Lincoln City, din liga a treia engleză.
Octombrie 1982, Rusia
Între 66 și 340 de oameni au murit pe stadionul Luzhniki din Moscova, după o busculadă între fanii echipei Spartak Moscova și Haarlem (Olanda), la un meci din Cupa UEFA. Oficialii din fosta Uniune Sovietică nu au vrut să dezvăluie numărul oficial al morților.
Etichete: fotbal indonezia , arema malang , morti indonezia , leontin chitescu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții