Exclusiv Un dinamovist, mărturii din Belarus. "Dacă arunci benzină pe jos, nu se supără nimeni. Dacă arunci vodcă, te omoară!"

articol scris de Andru Nenciu
06.04.2020, 08:11
  • Cupa Spaniei: Racing Ferrol - Rayo Vallecano, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Valencia - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 1

Laurențiu Lică (45 de ani) a evoluat timp de un an pentru Torpedo Minsk, în campionatul de fotbal din Belarus, unica ligă europeană aflată, în prezent, în plină desfășurare.

Școlit la Dinamo, într-o generație de excepție alături de Cătâlin Hîldan, Florentin Petre, Cezar Dinu, Mihai Tararache, Ionuț Voicu sau Cristian Câmpeanu, preferatul lui Ionuț Chirilă a ajuns în sezonul 2000 să joace într-o țară care azi șochează. În pofida pandemiei care macină întreaga omenire, morișca sportului din țara cu peste 12 milioane de locuitori nu a încetat să se rotească pentru că președintele Alexander Lukashenko a dat cu voce aspră un mesaj ferm: "Vodka și vizitele la saună vă vor feri de coronavirus!".

Lukashenko, șeful de stat cu cea mai mare vechime în funcție din spațiul ex-sovietic - aproape 26 de ani -, a fost prezent, recent, la un meci de hochei jucat în Minsk și a întărit refuzul adoptării măsurilor de izolare: "Psihoza e mai rea decât coronavirusul și nu trebuie să ne îmbolnăvim de această psihoză". Lică a simțit spirit locului.

Salut, Laurențiu! Nu te întreb pe unde ești, pentru că bănuiesc că ești în casă. Dar ce faci în casă?
Mă uitam la televizor, dar da! Stau acasă, stau acasă. Și mai stau acasă. Deși nu sunt obișnuit, respect regulile și sper să nu mai moară nimeni și să dispară acest virus. Nu-mi place ce văd la știri, nu-mi place ce văd în România, vreau să se revină la normal cu ajutorul acestor cadre medicale care luptă până la epuizare. Și vreau să văd și fotbal!

Vezi fotbal din țara în care ai jucat, Belarus. E unica din Europa care nu l-a oprit. Cum interpretezi această decizie?
Sunt multe țări care văd total diferit sportul, fotbalul. Uite, cum e și Suedia! Dar și Lukashenko percepe sportul drept un izvor de sănătate și nu consideră că răspândirea virusului se poate produce la o activitate sportivă. Bine, rău, asta e viziunea lui. Am văzut recent, la un derby FC Minsk - Dinamo Minsk (n.r. - 3-2) cum la intrarea în stadion li se lua temperatura celor veniți la meci. Timpul va arăta dacă a decis corect sau nu. Noi, din afară, îl vedem drept un comunist pe Lukashenko. Din interior, eu nu simțeam asta în 2000. Și nici pe ei nu-i auzeam că se plâng de ceva.

Viața în Belarus. "Eu nu consider că sunt percepuți drept niște clovni"

Un politician din țara lui Lukashenko spunea sâmbătă, la Euronews, că lumea îi percepe pe bieloruși ca pe niște clovni, din cauza faptului că președintele le-a trasmis să bea vodcă și să stea în saune pentru a nu îmbolnăvi.
Ei sunt altfel, omul ăla conduce țara și are probabil și un sistem medical bine pus la punct. E destul de iubit în Belarus, am mai citit ce se întâmplă pe acolo în ultimii ani. Într-adevăr, e un sistem comunist, dar cu o piață liberă din punct de vedere al afacerilor.

Dacă aveai bani, erai liber să-ți concretizezi o idee de business și să pui pe picioare o afacere. Eu nu consider că lumea îi vede ca pe niște clovni. Sunt și multe părți care arată că Belarusul poartă amprenta occidentală. Cel puțin, asta am simțit eu pe parcursul anului petrecut acolo.

Te întreb altfel. Ai făcut sport, ai trăit într-o țară în care vodka se bea în cantități mari. Nu e deplasată o afirmație conform căreia "vodca și sauna te mențin sănătos"?
Nu știu ce să zic, pot însă să-ți relatez niște imagini din Minsk, care mi-au rămas întipărite în minte. Dacă arunci pe stradă un litru de benzină, nu se supără nimeni! Dacă arunci un litru de vodcă, te omoară lumea! Atât de mult prețuiesc ei vodca! Nimeni nu are voie să-și bată joc de vodcă în Belarus!

Monitorizați în Belarus. "Dacă piedeam o noapte, nu mai făceam antrenamentul!"

Au fost momente în care te-ai simțit îngrădit de sistemul totalitar de acolo?
Eu am trăit în România și înainte de Revoluție, aveam 14 ani când a căzut Ceaușescu, așa că pot să fac o comparație cu ce am trăit în Belarus. Răspunsul este nu. Nu, clar! Poate că anumite părți ale orașelor importante semănau cu orașele de provincie din România... Dar au păduri frumoase. Îmi mai amintesc că salariul mediu al bielorușilor era vreo 70 de dolari, trăiau foarte mult consumând produse făcute în țara lor.

Cine investește în sport?
Se investesc foarte mulți bani, sunt magnați ruși, bieloruși, care bagă sume imense în fotbal și în alte sporturi, pentru că sportul e foarte dezvoltat în Belarus. Minsk Arena, o sală multifuncțională care găzduiește și meciuri de hochei, știu că e una dintre cele mai mari din Europa, dar să știi că nu fotbalul e sportul lor de bază.

Hocheiul pe gheață și kick-boxingul se află în linia întâi din punct de vedere al popularității, apoi mai sunt sporturile de iarnă, handbalul și atletismul, iar fotbalul e pe acolo, între liniile doi și trei.

Care a fost primul impact puternic pe care l-ai avut în fotbalul de acolo?
Ca să-ți dau un exemplu pentru a susține cele spuse anterior, acum 20 de ani, când am ajuns eu la Torpedo Minsk, nivelul de profesionalism era foarte ridicat și atunci. Antrenorul principal avea și funcția de manager - un fel de al Alex Ferguson al echipei -, iar pe lângă cei doi secunzi, mai aveam și doi preparatori fizici. Și să nu crezi că staff-ul se oprea aici!

Mai beneficiam de încă doi antrenori de atletism, așa că munca lor era bine împărțită, nu exista un fac-totum ca la echipele din România. Iar dacă pierdeam o noapte, era imposibil să-l păcălim pe antrenor, nu mai făceam antrenamentul!

De ce? Erați urmăriți?
Nu, nu, dar eram monitorizați! Patronul american, prietenul lui Nicolae Badea, adusese un echipament care măsura capacitatea de efort, înaintea fiecărui antrenament. Dacă rezultatul era prost și vedeau că n-ai dormit în noaptea respectivă, nu mai făceai antrenamentul. Noi ne băteam la campionat, eram acolo, în față, cu șanse mari la cupele europene, dar pe final de sezon s-au întâmplat niște lucruri, am pierdut și am terminat în afara cupelor europene.

Ce fel de lucruri?
Am pierdut... Nu era diferență foarte mare de valoare.

Fotbalul în Belarus. "Ajungeam la un salariu de 20.000 de dolari pe lună"

Vorbeai despre Nicolae Badea, dar și de un patron american... Cum ai ajuns tocmai în Belarus?
Un partener de afaceri al lui Nicolae Badea, investitor și la Torpedo, venise în vacanță, la mare, în România. Badea i-a transmis mai departe, lui Cornel Dinu (n.r. - antrenor la Dinamo în sezonul 1999-2000) că are nevoie de un jucător tânăr și bun pentru a pleca la Torpedo Minsk. Eu abia revenisem de la Rocar, mă cooptase nea Cornel în lot și urma să-mi facă un contract. "Rămâi unde ți-a fost creșterea!", așa mi-a zis inițial, parcă-l aud și acum.

Și ce a urmat?
Am fost și am negociat cu el, inițial m-au cazat la un hotel, apoi mi-au dat și un apartament simpatic. Din punct de vedere financiar, am câștigat bine, 15.000 de dolari lunar, iar cu bonusuri ajungeam și pe la 20.000 de dolari. Am jucat într-un campionat care m-a oțelit din punct de vedere fizic, pentru că se punea foarte mult accentul pe capcitatea fizică a fotbalistului, investeau în asta încă de la copii și juniori. Tot Dinamo Minsk și Bate Borisov erau în prim-planul fotbalului din Belarus. Aaa, și mi-am câștigat un prieten.

Prietenul din Belarus. "Hamutovski mi-a fost coleg de cameră"

Pe cine?
Pe Vasili Hamutovski, mi-a fost coleg de cameră în acel an (n.r.-17 partide a evoluat fostul portar la Torpedo). Apoi a plecat în Germania, la Mannheim (n.r.-a evoluat două partide), iar mai târziu a venit la Steaua (n.r.-2003-2006). Primul lucru pe care l-a făcut când a ajuns în București a fost să mă sune. Era de atunci un băiat foarte muncitor, trăgea mult la antrenamente.

L-ai sunat să-l întrebi ce părere are despre optica lui Lukașenko?
Nu, dar poate o să-l sun.

Pe final, aș vrea să te întreb dacă mai păstrezi ceva în casă din Belarus?
Nu, nu mai am nimic, echipamentele le-am dat pe la prieteni.

O ultimă întrebare. În cazul în care se va prelungi starea de urgență în România, iar soluțiile de continuare a campionatului s-ar restrânge, ce rezolvare ai vedea?
Să rămână CFR campioană, să nu se mai joace! Exact cum au procedat belgienii.

  • 5 fotbaliști români au evoluat în Belarus: Adrian Avrămia (Dinamo Brest), Jean-Claude Bozga (FC Minsk), Costin Curelea (Dinamo Minsk), Laurențiu Lică (Torpedo Minsk) și Alexandru Neacșa (Dinamo Minsk)
  • Fotbaliști bieloruși importanți: Alyaksandr Kulchy, Maksim Romashcenko, Alexander Hleb, Sergei Gurenko, Sergei Kornilenko, Vitali Kutuzov
  • Campionatul de fotbal din Belarus a început în luna martie, iar în acest weekend s-a desfășurat etapa a treia

Lukashenko se află de aproape 26 de ani la conducerea Belarusului

Federaţia de la Minsk susţine că a hotărât să se joace după ce s-a consultat şi cu UEFA şi după ce cluburile nu au anunţat să aibă vreun jucător sau membru al staff-ului îmbolnăvit de noul coronavirus. Alexander Lukaşenko, preşedintele care se află de aproape 26 de ani în fruntea ţării despre care s-a vorbit că s-ar putea uni cu Rusia, a îndemnat populaţia să nu ia foarte în serios pandemia şi a avut un discurs public incredibil: "Vă recomand să faceţi o saună, să beţi multă vodcă şi să munciţi din greu, în acest mod o să ucideţi virusul din organism".

Lukashenko, criticat din interior: "Părem niște clovni!"

După ce președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a recomandat populației să meargă la saună, să bea multă votcă și să muncească din greu pentru a răpune virusul, acesta și-a atras foarte multe critici chiar din partea conaționalilor săi.

"Pe plan internațional, suntem o glumă, părem niște clovni care tratează acest virus cu saune, vodcă, cu alcool și tractoare, muncă, da îndemnul președintelui nostru. Așa ceva nu poate fi serios, este incredibil ce se întâmplă", au fost cuvintele lui Anatoly Lebedko, un politician din Belarus, potrivit Euronews.

Cuvânt de ordine: "Meciurile se dispută în continuare"

Federația din Belarus își păstrează decizia inițială, deși aproape toate campionatele din lume sunt oprite. Secretarul general Sergei Zhardetski a anunțat sâmbătă că nu există niciun motiv pentru ca liga să fie oprită.

"Urmărim situația zilnic și avem încredere în sistemul medical, însă, până acum, nu există niciun motiv pentru care să oprim campionatul. Știm că situația din unele țări este foarte serioasă, însă ne-am consultat cu autoritățile din Belarus și am decis ca meciurile să se dispute în continuare, cel puțin pentru moment", a declarat Sergei Zhardetski, pentru ESPN.

Etichete: dinamo , belarus , covid-19 , pandemie , alexander lukashenko , laurentiu lica


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Tânără din Ucraina, mesaj dur pentru români: „Voi nu ați văzut cu adevărat ce înseamnă corupție sau sărăcie extremă”

Mesaj puternic dat de o tânăra din Ucraina, la început de 2025. Fata, care a locuit timp de trei ani în țara noastră, spune că românii nu sunt recunoscători pentru ce au și, în plus, habar nu au ce înseamnă corupție și sărăcie extremă. Ca să fie bine înțeleasă, face o comparație cu ce a văzut aici vs nivelul de trai din Ucraina.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Șeful lui PAOK s-a dus la Răzvan Lucescu și i-a comunicat decizia finală, după ce românul a fost suspendat patru luni

Probleme financiare mari, toți jucătorii sunt de vânzare. Situație grea la clubul istoric din SuperLigă

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

News Alert Darius Olaru a primit oferta și a dat răspunsul pe loc!

Video Rangers - Celtic 3-0. Ianis Hagi, Robin Propper și Danilo au adus victoria gazdelor în ”Old Firm”

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Gianluca Di Marzio a făcut anunțul despre transferul lui Darius Olaru

Dorinel Munteanu, dorit de Adrian Mititelu la FCU Craiova: ”Am vorbit”

Specialiștii au făcut calculele! Ce șanse are România să se califice direct la Cupa Mondială din 2026

MM Stoica a lămurit situațiile lui Ngezana și Olaru, dați ca și transferați în Serie A! A folosit doar DOUĂ cuvinte

Citeşte şi

Ionuț Negoiță a făcut marele anunț! Când va putea Dinamo să preia toată baza de la Săftica

”Ați putea lucra cu Gigi Becali?”. Replica dată de Zeljko Kopic

PEROZEva Longoria, toată un zâmbet alături de fiica sa vitregă, în vacanța de sărbători. Mariana are 21 de ani

FILM NOWHugh Jackman, alături de fiul său, în vacanță, în Australia. Copiii actorului încearcă să se adapteze la noua situație familială

Rapid București, reacție oficială despre transferul lui Denis Ciobotariu: „Atunci vom anunța!” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Ianis Hagi, ce gol! Românul a înscris în poarta rivalei Celtic și a declanșat nebunia pe Ibrox Park VIDEO citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Jennifer Lopez a îmbrăcat costumul de baie chiar și de Revelion. Cum a fost surprinsă artista în Aspen

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Jennifer Lopez a îmbrăcat costumul de baie chiar și de Revelion. Cum a fost surprinsă artista în Aspen

Digi World

Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de ştiinţă

Digi Animal World

Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată