Exclusiv Țara care a raportat 89 de decese și în care amenda e 145 de euro. Un român dezvăluie cu ce sumă e ajutat fotbalul
articol scris de Andru Nenciu29.04.2020, 13:39
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Nelu Stoian, antrenor român de box stabilit în orașul Mamer, dezvăluie pentru Digi Sport o serie de repere surprinse în perioada pandemiei în Luxemburg, stat cu aproape 550.000 de locuitori.
Originar din Sibiu, Stoian (47 de ani) spune că Luxemburg a raportat doar 89 de decese pentru că măsurile aplicate de autorități sunt respectate cu strictețe, dar susține și că viața își continuă cursul ei normal.
Tabloul din Luxemburg e pictat de Stoian, antrenor la FC Mamer, în culori calde.
Nelu Stoian, antrenor în Luxemburg: "Federația le-a dat cluburilor de fotbal 500.000 de euro"
În Luxmburg, forul fotbalistic din Ducat face toate eforturile financiare pentru a ajuta grupările care traversează perioada dificilă.
"Nu sunt piste ca în Olanda, dar oamenii merg mult pe biciclete, pentru că această țară are o tradiție importantă în ciclism.
Fotbalul și celelalte sporturi sunt oprite până pe 31 iulie. Federația de aici ajută cluburile de fotbal, în această perioadă, cu suma de 5.000 de euro pentru fiecare echipă. În total, a dat 500.000 de euro", punctează fostul pugilist, acum antrenor validat de Ministerul Sporturilor din țara cu o suprafață de 2.586 km pătrați.
Toată lumea poartă mască în Luxemburg
Autoritățile din Luxemburg au demarat prima rundă a etapelor de relaxare pe 21 aprilie. Unele companii, printre care și firmele de construcții, și-au reluat activitatea de luni.
Obligativitatea purtării măștilor constituie un element esențial pe care s-a construit planul de relaxare din prima fază.
"Primăria și guvernul fac tot ce pot să ne susțină. Și, când spun asta, mă refer la ajutoare financiare, la măști, la diferitele programe. Magazinele sunt deschise, regulile de igienă sunt respectate.
De luni suntem obligați să purtăm măști când ieșim din casă doar pentru cele esențiale. Au deschis tot de luni, magazinele de bricolaj și centrele de reciclare", mai spune Stoian.
Nelu Stoian: "Mențin contactul cu elevii mei prin aplicații video"
În perioada de izolare, antrenorul din nobila artă a ieșit doar de trei ori din casă, pentru cumpărături, așa cum au procedat și alți sportivi români, intervievați de Digi Sport.
- 3.741 de cazuri de pacienți infectați cu COVID-19 se înregistraseră în Luxemburg, până marți seara
- 89 de decese a înregistrat Luxemburg, până aseară, din cauza virusului COVID-19
- 3.123 de persoane au fost recuperate
"Respectăm ceea ce autoritățile decid. Soția lucrează de acasă, copiii fac școală online. Încercăm să menținem cam același program cu trezire, școală, sport - le am făcut un program elevilor mei, de două ori pe zi. Eu mențin contactul cu elevii mei prin video sau prin aplicația zoom", continuă antrenorul român.
Percepția românului din Luxemburg: "Dacă medicii se sacrifică, trebuie să punem și noi umărul"
Aflat în pauză forțată, antrenorul care se ocupă și de sportivi din alte discipline de contact descoperă, acasă, o mulțime de lucruri ispititoare.
"Mă ocup cu grădinăritul, bricolaj și recapitularea cursurilor. Nu e ușor, dar asta e ceea ce putem și trebuie să facem. E important să susținem autoritățile și mai ales medicii.
Dacă ei se sacrifică atunci și noi trebuie sa punem umărul. Stăm acasă! Am descoperit că avem gradină și de atunci am pus-o la punct: am aranjat gazonul, am tăiat gardul viu, vița de vie, m-am ocupat de flori", continuă Stoian.
Klaus Iohannis, președintele României, a dezvăluit aseară în ce condiții se pot relua competițiile sportive după data de 15 mai. Iohannis susține că, în cazul în care sportul se va relua în perioada următoare, sunt slabe șanse să asiste și spectatori.
Nelu Stoian, antrenor de box în Luxemburg: "Am renunțat la fotbal, am ales un sport individual în care să fiu eu cel care câștigă sau pierde"
Nelu Stoian a făcut primii pași în sport pe terenul de fotbal „Boxul am început să-l practic la CSM Sibiu pe la vârsta de 16 ani, după unele divergențe cu antrenorul de fotbal de la FC Inter. În final am ales să practic un sport individual în care să fiu eu cel care câștigă sau pierde, eliminând măcar frustrarea cauzată de alții”, rememorează Stoian pentru Digi Sport.
Îndrumat în tainele nobilei arte de maestrul Nicolae Negrea, pugilistul cu gardă inversă a urcat în ring în 30 de meciuri și a fost considerat un boxer de viitor.
„Am pus școala pe primul loc și după câteva diplome pe plan județean, am spus stop în pofida rugăminților insistente ale maestrului Negrea, deoarece nu vedeam un viitor în box, care cerea prea multe sacrificii.
Am preferat să pun școala pe primul plan, asta tot datorită maestrului Negrea, care dorea să aibă în sală, dacă este posibil, sportivi „diplomați”, își mai aduce aminte actualul antrenor stabilit în Luxemburg.
Nelu Stoian, antrenor în Luxemburg: "Boxul nu era în România un sport din care să-ți poți hrăni familia"
Stoian a plecat devreme din România și a ajuns în Franța, unde a cimentat o relație de prietenie cu Claudiu Keșeru, fost atacant la Nantes.
„Îi vedeam pe colegii mei, Daniel Olteanu și Ioan Dolana, care nu erau așa de multumiți de carieră, chiar cu scoatere din producție, supraefort sau ceva bani. Nu era un sport din care să îți poți hrăni familia.
După câțiva ani, noul maestru, Emil Bihoreanu, mi-a dat ideea de a face Școala Națională de Antrenori, pe care am absolvit-o cu bine, dorind să excelez măcar din postura de antrenor. Probabil dorea să pregătească schimbul de mâine, însă eu am decis să plec în Franța”, mai subliniază Stoian labirintul prin care a trecut.
După mai bine de un deceniu petrecut în Nantes, Stoian s-a mutat în Olanda, la Alkmaar, apoi a ajuns în Luxemburg, unde speră să trăiască până la vârsta la care le va spune nepoților, la gura sobei, povești cu pumni înveliți în mănuși de catifea.
Etichete: romania , decese , luxemburg , pandemie , nelu stoian , antrenor de box
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții