Exclusiv "Sunt peste tot în lume! De ce la ei se poate și la noi nu?" Astafei despre "Legea Dragomir", ultrasul ideal, poezie și Rammstein
articol scris de Andru Nenciu31.07.2020, 08:21
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Victoraș Astafei (33 de ani), atacantul echipei CSM Reșita, a fost mereu o relație strânsă cu suporterii formațiilor la care a evoluat. În ultima parte a interviului pentru Digi Sport, jucătorul născut în Târgu Mureș își spune opinia despre fenomenul "Ultras".
Atacantul echipei CSM Reșița e un interlocutor captivant. Și-a întrerupt pentru o perioadă activitatea pe blogul său și cariera muzicală și profită de timpul liber pentru a-l petrece cât mai mult cu familia sa.
Și-a propus să ajungă cât mai repede la un concert Rammstein și tinde să țină ștacheta sus cu evoluțiile sale de la Reșița.
Digi Sport vă propune azi ultima parte a interviului cu un fotbalist atipic.
De la cine ai învățat cele mai bune lucruri în viață?
Cred că părinții sunt cel mai important lucru în viața fiecăruia, fără ei nu aș fi devenit cine sunt acum. Din acest motiv vreau și eu, la rândul meu, împreună cu soția, să fim la fel de buni părinți pentru fetița noastră.
"Aș vrea să ajungem să fim ca Barcelona în ceea ce privește mersul cu bicicleta"
Mi-aduc aminte că într-o perioadă în care jucătorii din Liga 1 își etalau mașinile cu motoare puternice, tu veneai la antrenament și cu bicicleta. Mai mergi cu bicicleta?
Momentan nu mai am o bicicletă. Au fost câteva, iar acum se bucură alții de ele. Cu siguranță, când termin cu fotbalul și fetița va crește, o să ne plimbăm zilnic cu bicicletele.
Simți că în România a crescut respectul pentru cei care merg pe bicicletă?
Cel puțin în Târgu Mureș simt că se schimbă lucrurile în bine. Aș vrea să ajungem să fim ca Barcelona în ceea ce privește mersul cu bicicleta. Și nu numai!
Tot în perioada în care mergeai cu bicicleta, abordai și o ținută vestimetară inedită, pe care o asortai cu un rucsac cu "Țestoasele Ninja". Mai ai acel rucsac?
Am acum multe modele și îmi plac lucrurile pe care nu le găsești la toată lumea.
Galerie Foto
Victoraș Astafei, fotbalistul cu blog. "Imaginația a fost cea care m-a ajutat de multe ori"
Ai un blog și scrii. Ce te inspiră și ce te face să-ți așterni gândurile pe hârtie. Când îți vin momentele de inspirație?
De obicei, scriu când se întâmplă ceva în viața mea sau văd ceva care mă pune pe gânduri. Dacă ai citit, ai văzut că scriu despre tot felul de lucruri și încerc să iau din orice lucru, fie el negativ, ceva bun care să mă ajute pe viitor. Dar am o perioadă mai lungă de timp în care nu am fost activ pe blog. Dar cu siguranță, pe viitor voi continua să scriu.
Orele de limba română ți-au insuflat această pasiune pentru scris? Chiar, ce notă aveai la limba română?
Nu aveam cea mai mare notă, în medie eram de 7. Însă imaginația a fost cea care m-a ajutat de multe ori. Eram foarte bun la compunere și la rezumate critice.
I-a scris o poezie lui Petre Grigoraș
M-am uitat pe blogul tău și am observat că motto-ul din descriere e "Zâmbete fără motiv". Cine sau ce te face să zâmbești?
Cel mai fericit sunt când fac pe altcineva sa râdă sau să zâmbească. Multe lucruri mă fac să zâmbesc. Nu am foarte multi prieteni, dar cei care îmi sunt apropiați mă fac să zâmbesc întotdeauna. Dar acum este o perioadă specială din viața mea când soția și fetița mea sunt cele mai importante persoane, iar de multe ori ele sunt cele care mă fac să zâmbesc fără motiv.
Ai scris despre vreun coleg sau antrenor?
I-am promis domnului Grigoraș (n.r. - antrenorul Petre Grigoraș) că îi scriu o poezie, că tot era "interesat" de latura asta a mea. A fost plăcut surprins de ce am scris atunci. A fost comică toată situația, a fost și o poezie grea, ca să zic așa, pe care o poți interpreta în multe feluri.
"Ultrasul ideal e acela care înțelege toți factorii care fac o echipă să funcționeze. Ultrasul susține jucătorul și la bine, și la rău"
Spuneai cândva că "Ultrașii nu vor susține niciodată o echipă de fațadă, creată de primărie, pentru voturile oamenilor". Îți menții afirmația?
Sunt atâtea exemple, nu este ceva născocit de mine. Asta așa o să fie întotdeauna!
Ce înseamnă fotbalul fără suporteri?
Pai nu înseamnă mare lucru. Fără suporteri elimini cel mai important lucru pentru care există sportul.
Cum arată un ultras perfect în opinia ta?
Ultrasul ideal ar fi acela care știe și înțelege toți factorii care fac o echipă să funcționeze. Și care înțelege jucătorul din toate punctele de vedere și îl susține și la bine, și la rău. Atunci când știi că la un moment dat te-a făcut fericit cu o reușită și are nevoie de susținere pentru că ai garanția că poate să îți provoace aceeași bucurie din nou, chiar dacă are și momente mai puțin bune.
Cei mai frumoși suporteri din România, în opinia lui Astafei
Ai avut mereu o relație strânsă cu suporterii și ai jucat pe toate stadioanele din România. Care sunt cei mai frumoși suporteri din țară?
Petrolul și Rapid.
Și de afară?
Adanademirspor, cu siguranță. Doar să dai un ochi pe YouTube și te lămurești. Eu am simțit pe pielea mea, ceva incredibil! Când plecam cu autocarul spre stadion, ne acompaniau cu torțe, cu fumigene. Abia ajungeam la stadion.
- 2015-2016 e sezonul în care Astafei a jucat pentru Adana, în Turcia. A înscris un gol în 12 partide
De multe ori, după meciuri sau goluri, te îndreptai spre suporteri și arătai mesajul de pe tricou. Militai pentru cauza Salvați Roșia Montană. Au existat oameni care ți-au zis să nu mai faci asta?
Nu, niciodată.
Victoraș Astafei, despre "Legea Dragomir": "Peste tot în lume sunt galerii care folosesc torțe și petarde. De ce la ei se poate controla și la noi nu!?"
Îmi spuneai despre atmosfera din Turcia. "Legea Dragomir" interzice intrarea pe stadioane cu torțe și petarde. Cât de mult diminuează acest aspect spectacolul din tribune?
Peste tot în lume sunt galerii care folosesc astfel de lucruri, torțe și petarde. De ce la ei se poate controla și la noi nu!?
Cunoscută și ca ”Legea Dragomir”, ”Legea 4” a fost introdusă în 2008, la inițiativa fostului șef de la LPF. Acesta spera ca prin introducerea acestei legi să stopeze în mare parte violențele de pe stadioane.
Ultraşii s-au plâns atunci că legea 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, a cărei completare duce la pedepse foarte drastice, este o lege mult prea dură.
”Eu am făcut toată legea. Eu singur. Generalul Antonescu de la jandarmerie m-a ajutat puțin. Am drepturile asupra legii. Veneau cu lanțurile pe stadioane și am zis că nu se poate așa ceva. I-am mai potolit puțin.
Am fost cu nepotul cel mare pe stadionul ăsta nou (n.r. - Arena Națională) Erau 55.000 de oameni și au început toți: ”La brutărie, Mitică la brutărie! La pușcărie, Mitică la pușcărie!” Am început și eu cu ei ”La pușcărie...”. Și gata! S-a liniștit stadionul! Eu le-am zis: ”Haide, bă, ce faceți?” Au început iar.
Când am ieșit afară voiau cu toții să facă poză cu mine. Păi, ce faceți, bă? Nu mă mai înjurați? Îmi ziceau: ”Haide, bre, nea Mitică, nu mai știi de glumă, ce dracu'”. Acum mă duc printre ei și nu mă mai înjură nimeni”, a povestit, anul trecut, Dumitru Dragomir, la Digi Sport.
De ce a ales CSM Reșița. "Voiam să joc din nou pentru o echipă cu tradiție și suporteri pătimași"
Suporteri frumoși are și actuala ta echipă. Ce te-a determinat să semnezi cu Reșița și care ar fi două lucruri învățate de la Dorinel Munteanu și Alexandru Pelici?
Voiam foarte mult să joc din nou pentru o echipă cu tradiție și suporteri pătimași. Ultima dată când am jucat ca adversar aici, la Reșița, am fost aplaudat de multă lume și asta mi-a rămas în minte. O amintire frumoasă care sper să se repete din nou, acum în tricoul roșu-negru. De învățat am avut de învățat de la fiecare antrenor și încă învăț. Dar cred că trebuie să ai o deschidere spre asta. Dacă nu ești deschis să înveți, nu o să accepți niciun sfat vreodată și nu o să conteze de la cine și de unde vine el.
Care e obiectivul pentru noul sezon?
Personal, ca de fiecare dată vreau să demonstrez că merit să joc aici și să mă bucur alături de toți cei care susțin această echipă. Din punct de vedere sportiv, îmi doresc enorm să câștig și sunt foarte optimist că o să fim o echipă care poate să se bată cu șanse egale cu orice formație.
Ai reușit să-ți faci o imagine despre nivelul Ligii a doua?
Este un nivel bun, dar nu mai bun decât ultima dată când am jucat în Liga 2. Cred totuși că fotbalul din România se află în creștere, așa este în orice domeniu, mai există și fluctuații pe anumite perioade de timp. E bine totuși că se schimbă multe în bine.
- După 24 de etape scurse din acest sezon, în care nu va mai reveni pe teren, CSM Reșița a terminat pe poziția a 15-a, ultima care asigura în mod normal menținerea în Liga 2, cu 24 de puncte, tot atâtea câte are și echipa de sub ea, Concordia Chiajna, antrenată de Florin Bratu.
- Alexandru Pelici l-a înlocuit pe Dorinel Munteanu pe banca echipei condusă de Cristi Bobar
Ești pasionat de scris, ai creat haine, iubești muzica. Dar ai mai dezvoltat o pasiune. Președintele formației tale, Cristi Bobar, spunea că ești pasionat de electronică. Cum ți-ai cultivat această pasiune?
Găsești orice fel de tutorial pe YouTube. Trebuie doar să vrei să cunoști lucruri noi.
Ce laptop ai?
Am un laptop de gaming Dell.
Și telefon?
Samsung Galaxy Note.
"E foarte greu să fii antrenor și să gestionezi atâția oameni cu caractere diferite. Cred că un mare rol îl are și conjunctura care aduce la un loc un grup de oameni, iar împreună să reușească performanțe. Îmi plac toti antrenorii din noua generație, dar cel mai mult îmi place de Hagi. Jurgen Klopp pe preferatul meu de afară"
Victoraș Astafei
Aș vrea să trec la un alt subiect, unul apăsător pentru fotbaliștii de azi. Apropo de latura financiară, au existat momente în carieră în care îți venea să intri peste patron și să-i ceri restanțele financiare?
Niciodată nu am fost genul de jucător vocal, la modul ăsta agresiv, să zic așa. Am avut o relație bună atât cu jucătorii, cât și cu conducătorii. Dacă eu am fost deschis și ei au fost la fel cu mine, de cele mai multe ori am rezolvat lucrurile fără să se ajungă la astfel de momente.
Ai lucrat în România cu mulți antrenori. Au existat momente în care chiar te plictisea un discurs al unui antrenor?
Cum am mai zis, tot timpul am fost deschis să ascult orice spune un antrenor. Și cred că asta m-a ajutat mult să fiu apreciat și să joc atât de mult la fiecare echipă la care am activat.
Victoraș Astafei: "Geraldo e cel mai greu adversar împotriva căruia am jucat. Foarte puternic, foarte inteligent"
Spune-mi numele celui mai greu adversar pe care l-ai avut în România.
Probabil Geraldo, am jucat împotriva lui când evolua atât la Steaua, cât și la Petrolul. Cred că era un fundaș complet, foarte puternic și foarte inteligent.
Și cei mai buni trei străini alături de care ai jucat?
Teixeira, Issa Ba și Eric.
A fost o perioadă în care erai foarte aproape de a prinde lotul naționalei pentru Campionatul European. Te mai macină ideea?
Nu mă mai gândesc la asta. Tot ce s-a întâmplat bine sau rău m-a adus în momentul acesta, aici, și port această discuție cu tine. Sunt foarte mândru de cum sunt ca om și, cu siguranță, încerc să mă îmbunătățesc ori de câte ori se ivește ocazia.
Și-a oprit pentru o perioadă cariera muzicală. Scena lui Astafei: hip-hop, Ada Milea și Rammstein
Ai o deschidere pentru foarte multe genuri muzicale. Ești pasionat de copilărie de hip-hop, dar asculți Ada Milea, asculți Rammstein. Ce preferi să asculți în căști Rammstein sau Ada Milea.
Ambele. Când am ocazia și prind un concert, nu ezit și merg să o văd pe Ada Milea, sunt mare fan. Sper să ajung și la un concert Rammstein.
Mai ai timp pentru trupa ta hip-hop? Ce te întrebau oamenii când le spuneai că se intitulează 21 de grame - cât greutatea sufletului.
Probabil va mai fi timp, dar deocamdată nu! Exact asta le spuneam și de atunci: numărul 21 e special pentru mine. (n.r. - Victoraș Astafei a purtat tricoul cu numărul 21 pe la mai toate echipele la care a jucat).
Ce ți se pare că atrage cel mai mult la public în muzica hip-hop? Vocea artiștilor? Mesajul transmis? Ce-ți spuneau părinții când te prindeau în debara ascultând BUG Mafia?
Trebuie să fie o combinație între mesaj și voce, care să te atragă. Muzica în general atinge pe cineva într-un fel și pe altcineva în alt fel. Părinți m-au susținut întotdeauna, nu a fost niciodată o problemă asta.
În clipul cărui artist hip-hop ai fi vrut să apari?
Cheloo.
Momentul cu bere din autocar și orașul în care se vede peste 20 de ani
Pe final, aș vrea să-mi dai un exemplu de episod inedit pe care l-ai simțit ca o descătușare după un meci.
Ultima etapă cu Steaua pe National Arena, când jucam la Oțelul iar ei au primit titlul de campioni. S-a terminat 2-2, meritam sa câștigăm zic eu. A fost un sezon greu pentru noi și a fost o descătușare de final. La întoarcere, în autocar, am băut cu colegii bere la 2 litri. A fost o seară frumoasă de care îmi amintesc cu drag.
O penultimă întrebare. Ai 33 de ani. La 43 de ani te vezi în...
Peste 10 ani mă văd în România. Cu familia.
Și la 53?
Peste 20 de ani mă văd în Barcelona. Iubesc orașul ăla.
Citește aici PRIMA PARTE a interviului cu Victoraș Astafei
Etichete: geraldo , fani , victoras astafei , astafei , teixeira , ultras , legea dragomir , ultrasul ideal , rammstein
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții