Josef Posipal (al cincilea de la dreapta la stânga), în finala CM din 1954 / Foto: Profimedia

Singurul român care a câștigat Cupa Mondială! ”A jucat în cea mai mare echipă din istorie”

articol scris de Digi Sport
13.12.2022, 09:16
  • Champions League: Stuttgart - Sparta Praga, marți, 19:45, DGS 1

  • Champions League: Arsenal - PSG, marți, 22:00, DGS 1

Cel mai bun rezultat al echipei naționale a României la un Campionat Mondial de fotbal a fost obținut în 1994, în SUA, când ”Generația de Aur” a atins faza sferturilor de finală. Dar puțină lume știe că un fotbalist născut în țara noastră a și ridicat trofeul suprem.

Este vorba despre Josef Posipal, născut în 1927 la Lugoj. La 16 ani a plecat în străinătate, în Germania de Vest și viața sa s-a schimbat radical. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial a ajuns să lucreze într-o fabrică, dar nu a renunțat niciodată la fotbal.

Galerie Foto

Josef Posipal, singurul român care a câștigat Campionatul Mondial

A evoluat la mai multe echipe de amatori, iar în 1947 a semnat primul său contract de profesionist, cu Arminia Hannover. După doar doi ani a fost transferat de Hamburger SV, apoi a venit și prima convocare la naționala Germaniei de Vest, însă fundașul a bifat primul joc abia în 1951, după ce a primit cetățenia germană.

A ajuns rapid unul dintre cei mai apreciați fundași din lume și a făcut parte din echipa Germaniei de Vest care învingea Ungaria în finala Campionatului Mondial din 1954, scor 3-2, devenind astfel primul și singurul fotbalist de origine română care reușește să cucerească trofeul Jules Rimet.

  • Posipal este unul dintre cei 23 de jucători care au câștigat titlul mondial cu o țară diferită de cea în care s-au născut. Cele mai recente exemple sunt Umtiti și Mandanda, campioni mondiali cu Franța, dar născuți în Camerun, respectiv Congo. Pe această listă își fac loc nume precum Camoranesi, Desailly, Klose, Podolski sau Vieira.

Posipal a jucat timp de 9 ani la HSV, între 1949 și 1958, perioadă în care a cucerit nu mai puțin de 8 titluri. A evoluat în 258 de partide pentru Hamburg, marcând 12 goluri, iar la naționala Germaniei de Vest a adunat 32 de selecții și o reușită.

”Jupp”, așa cum era poreclit Posipal, a decedat în 1997. A avut doi fii, iar unul dintre ei, Peer, a jucat chiar și în Bundesliga, la Braunschweig. În plus, nepotul său Patrick (34 de ani) a ajuns și el fotbalist, însă la un nivel mult mai mic, chiar dacă a fost crescut la Hamburg.

Știu ce înseamnă bunicul meu. Totuși, deși am vrut, eu am reușit să ajung doar la un nivel modest spre mediu. Normal că se mândrea mereu cu originile sale românești! A plecat din Lugoj să cucerească lumea.

De altfel, unul dintre marile lui regrete e că nu a apucat să mai ajungă acasă, în România, după ce s-a încheiat Al Doilea Război Mondial. Spunea mereu că acea echipă din 1954 a fost cea mai mare din istorie. Pentru că a bătut Ungaria, care, într-adevăr era mare la acea vreme, era considerată invincibilă”, spunea Patrick Posipal, în urmă cu câțiva ani.

  • TuS Heeslingen, FC Oberneuland, TSV Havelse, LSK Hansa, SV Meppen și VfB Oldenburg sunt formațiile la care a evoluat de-a lungul carierei Patrick Posipal. După o pauză de un an, în vara lui 2022, mijlocașul a semnat din nou cu LSK Hansa, echipă din liga a cincea din Germania.

Republica Federală Germania a cucerit titlul mondial în 1954

RFG a fost câştigătoarea surpriză a ediţiei din 1954, revenind de la o diferenţă de două goluri în faţa Ungariei într-o finală denumită "Miracolul de la Berna", scor 3-2, potrivit site-ului FIFA, citat de Agerpres.

Ungaria, formaţie care îi avea în componenţă pe celebrii Puskas, Kocsis, Hidegkuti şi Czibor, era marea favorită a competiţiei. Ungaria câştigase în 1952 titlul olimpic la Helsinki şi învinsese pe Wembley cu un incredibil 6-3 reprezentativa Angliei, în noiembrie 1953.

Austria a primit medaliile de bronz, iar Uruguay a ocupat locul al patrulea.

România nu a participat la Cupa Mondială 1954

Ca şi în 1950, selecţionata României a lipsit de la turneul final.

În calificări s-au înscris 45 de echipe. Dintre ţările europene cu fotbal semnificativ, Uniunea Sovietică a absentat, la fel ca la ediţia din 1950. Ungaria, echipa momentului, nu a mai fost nevoită să joace play-off-ul, pentru că Polonia s-a retras din competiţie.

Coreea de Sud şi Japonia au luat şi ele parte la calificări, dar numai prima dintre ele a reuşit să se califice la turneul final din Elveţia. Coreenii, aflaţi în plin război civil, şi japonezii au jucat meciul de departajare. Pentru prima dată în istoria CM, s-au desfăşurat preliminarii şi în America de Sud.

Etichete: josef posipal , roman campion mondial , posipal 1954 , posipal rfg


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Bombe de o tonă. Cum a acționat Israelul pentru a-l elimina pe Hassan Nasrallah, care era baricadat într-un buncăr din Beirut

Israelul a folosit, probabil, bombe de o tonă, de fabricație americană, în lovitura care l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, conform unei analize a imaginilor publicate de Forțele de apărare israeliene. Analiștii care au examinat, la cererea The Washington Post, înregistrările video ale atacului și ale consecințelor acestuia au declarat că pagubele au fost în concordanță cu utilizarea mai multor bombe de o tonă fiecare.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

”Bijuteria” de 500.000.000 $, devastată de inundații! Cel puțin 8 oameni au murit. FOTO Imaginile dezastrului

Exclusiv Gigi Becali, cadou pentru Mihai Neșu la 13 ani de la accidentarea cumplită

Englezii anunță o lovitură pentru Radu Drăgușin: transfer de 84.000.000 €!

S-a fotografiat alături de mașina cu design nemaivăzut, interzisă în Europa, și a devenit virală pe internet

După ce i-au dat nota 1, englezii l-au văzut la lucru pe Drăgușin cu Man. United și au tras concluzia

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv ”E în top 3!” FCSB pregătește ”o mutare fantastică”. Titularul care ar urma să plece de la campioana României

Nota primită de Dennis Man, după ce a marcat în ”thriller-ul” Parma - Cagliari! Valentin Mihăilă, schimbat la pauză

Roberto Carlos a spus cine va câștiga Balonul de Aur 2024: "Sunt foarte sigur!"

Video GOOOL Răzvan Marin! Execuție de pus în ramă, sub ochii lui Man și Mihăilă. Nota primită la final

Citeşte şi

Adevăratul motiv al răspândirii COVID-19 în Italia şi Spania? Momentul crucial ar fi fost descoperit: "A fost o nebunie!"

Un copil l-a întrerupt pe Ion Țiriac pentru a-l corecta și l-a lăsat fără cuvinte: ”Câți ani ai, Vasilică? De unde știi?”

PEROZE cu un an mai mare decât mama soției lui, sunt priviți ciudat când se sărută, dar lor nu le pasă. Vârsta îi desparte, iubirea îi leagă

FILM NOWKate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta. Cameron o să mă sune"

Sepsi rupe tăcerea despre transferul lui Denis Ciobotariu la Rapid: ”Suntem deschiși să-l lăsăm să plece!” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Cazul Boupendza: Rapid a fost reclamată la FIFA. Atacantul ar fi semnat un acord cu un alt club, cu doar câteva zile înainte de venirea în România citeşte ştirea pe ziare.com

Rapoarte ANM: România cu portocale de Teleorman, safari în Dobrogea, papagali în Deltă. Secetă și tornade în 50 de ani citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM A cucerit Parisul cu ochii ei albaștri. Fiica lui Michael Jackson, seducătoare într-o rochie sacou cu spatele gol, la PFW 2024

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

A cucerit Parisul cu ochii ei albaștri. Fiica lui Michael Jackson, seducătoare într-o rochie sacou cu spatele gol, la PFW 2024

Digi World

Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de avocado în apă

Digi Animal World

Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”