Singurul român care a câștigat Cupa Mondială! ”A jucat în cea mai mare echipă din istorie”
articol scris de Digi Sport13.12.2022, 09:16
Media: Liga Digisport, miercuri, 15:30, DGS 1
Media: Fotbal Club, miercuri, 19:30, DGS 1
Cel mai bun rezultat al echipei naționale a României la un Campionat Mondial de fotbal a fost obținut în 1994, în SUA, când ”Generația de Aur” a atins faza sferturilor de finală. Dar puțină lume știe că un fotbalist născut în țara noastră a și ridicat trofeul suprem.
Este vorba despre Josef Posipal, născut în 1927 la Lugoj. La 16 ani a plecat în străinătate, în Germania de Vest și viața sa s-a schimbat radical. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial a ajuns să lucreze într-o fabrică, dar nu a renunțat niciodată la fotbal.
Galerie Foto
Josef Posipal, singurul român care a câștigat Campionatul Mondial
A evoluat la mai multe echipe de amatori, iar în 1947 a semnat primul său contract de profesionist, cu Arminia Hannover. După doar doi ani a fost transferat de Hamburger SV, apoi a venit și prima convocare la naționala Germaniei de Vest, însă fundașul a bifat primul joc abia în 1951, după ce a primit cetățenia germană.
A ajuns rapid unul dintre cei mai apreciați fundași din lume și a făcut parte din echipa Germaniei de Vest care învingea Ungaria în finala Campionatului Mondial din 1954, scor 3-2, devenind astfel primul și singurul fotbalist de origine română care reușește să cucerească trofeul Jules Rimet.
- Posipal este unul dintre cei 23 de jucători care au câștigat titlul mondial cu o țară diferită de cea în care s-au născut. Cele mai recente exemple sunt Umtiti și Mandanda, campioni mondiali cu Franța, dar născuți în Camerun, respectiv Congo. Pe această listă își fac loc nume precum Camoranesi, Desailly, Klose, Podolski sau Vieira.
Posipal a jucat timp de 9 ani la HSV, între 1949 și 1958, perioadă în care a cucerit nu mai puțin de 8 titluri. A evoluat în 258 de partide pentru Hamburg, marcând 12 goluri, iar la naționala Germaniei de Vest a adunat 32 de selecții și o reușită.
”Jupp”, așa cum era poreclit Posipal, a decedat în 1997. A avut doi fii, iar unul dintre ei, Peer, a jucat chiar și în Bundesliga, la Braunschweig. În plus, nepotul său Patrick (34 de ani) a ajuns și el fotbalist, însă la un nivel mult mai mic, chiar dacă a fost crescut la Hamburg.
”Știu ce înseamnă bunicul meu. Totuși, deși am vrut, eu am reușit să ajung doar la un nivel modest spre mediu. Normal că se mândrea mereu cu originile sale românești! A plecat din Lugoj să cucerească lumea.
De altfel, unul dintre marile lui regrete e că nu a apucat să mai ajungă acasă, în România, după ce s-a încheiat Al Doilea Război Mondial. Spunea mereu că acea echipă din 1954 a fost cea mai mare din istorie. Pentru că a bătut Ungaria, care, într-adevăr era mare la acea vreme, era considerată invincibilă”, spunea Patrick Posipal, în urmă cu câțiva ani.
- TuS Heeslingen, FC Oberneuland, TSV Havelse, LSK Hansa, SV Meppen și VfB Oldenburg sunt formațiile la care a evoluat de-a lungul carierei Patrick Posipal. După o pauză de un an, în vara lui 2022, mijlocașul a semnat din nou cu LSK Hansa, echipă din liga a cincea din Germania.
Republica Federală Germania a cucerit titlul mondial în 1954
RFG a fost câştigătoarea surpriză a ediţiei din 1954, revenind de la o diferenţă de două goluri în faţa Ungariei într-o finală denumită "Miracolul de la Berna", scor 3-2, potrivit site-ului FIFA, citat de Agerpres.
Ungaria, formaţie care îi avea în componenţă pe celebrii Puskas, Kocsis, Hidegkuti şi Czibor, era marea favorită a competiţiei. Ungaria câştigase în 1952 titlul olimpic la Helsinki şi învinsese pe Wembley cu un incredibil 6-3 reprezentativa Angliei, în noiembrie 1953.
Austria a primit medaliile de bronz, iar Uruguay a ocupat locul al patrulea.
România nu a participat la Cupa Mondială 1954
Ca şi în 1950, selecţionata României a lipsit de la turneul final.
În calificări s-au înscris 45 de echipe. Dintre ţările europene cu fotbal semnificativ, Uniunea Sovietică a absentat, la fel ca la ediţia din 1950. Ungaria, echipa momentului, nu a mai fost nevoită să joace play-off-ul, pentru că Polonia s-a retras din competiţie.
Coreea de Sud şi Japonia au luat şi ele parte la calificări, dar numai prima dintre ele a reuşit să se califice la turneul final din Elveţia. Coreenii, aflaţi în plin război civil, şi japonezii au jucat meciul de departajare. Pentru prima dată în istoria CM, s-au desfăşurat preliminarii şi în America de Sud.
Etichete: josef posipal , roman campion mondial , posipal 1954 , posipal rfg
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții