Simona Halep este doar cel mai recent nume intrat pe listă! Cazurile de dopaj care au zguduit sportul românesc
articol scris de Digi Sport21.10.2022, 23:36
Europa League: FCSB - Midtjylland, joi, 19:45, DGS 1
Europa League: Manchester United - PAOK, joi, 22:00, DGS 2
Simona Halep (31 de ani, 9 WTA) a fost suspendată provizoriu după ce WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) a transmis că sportiva a fost depistată pozitiv cu Roxadustat.
Halep a fost testată pozitiv cu roxadustat la o probă recoltată la US Open, competiție la care a fost eliminată în primul tur de Daria Snigur (20 de ani, 124 WTA), scor 2-6, 6-0, 4-6.
Cazurile de dopaj din sportul românesc. Simona Halep, doar cel mai recent nume intrat pe listă
Galerie Foto
Totuși, Simona Halep este ultimul nume din sportul românesc care este implicat într-un scandal de dopaj.
De-a lungul timpului, mai mulți sportivi români au fost testați pozitiv la diverse substanțe interzise care le-au pătat cariera ireparabil.
La ediția din 2000 a Jocurilor Olimpice de la Sydney, lumea sportului din România primea o lovitură dură. Patru dintre componenții lotului erau suspendați pentru dopaj, halterofilii Traian Cihărean și Adrian Mateaș, atleta Mihaela Melinte și gimnasta Andreea Răducan.
Câțiva ani mai târziu, în anul 2004, Adrian Mutu ținea ocupate primele pagini ale ziarelor de sport cu scandalul în care a fost implicat pe vremea când era jucătorul celor de la Chelsea. Actualul antrenor de la Rapid a fost suspendat pentru consum de cocaină.
Acel scandal a dus în cele din urmă la rezilierea contractului său cu formația londoneză. Câțiva ani mai târziu, în 2010, când Mutu se afla la Fiorentina, ”Briliantul” a picat din nou un test antidoping pentru că în sistemul său s-au descoperit metaboliți ai sibutraminei.
În 2013, după Campionatul European de Haltere din Albania, Răzvan Martin și Gabriel Sîncrăian au fost suspendați. Răzvan Martin câștigase medalia de aur, după descalificarea lui Erkand Qerimaj, tot pentru dopaj.
În 2020, eșantioanele sale de la Jocurile Olimpice din 2012 au fost reanalizate, iar sportivul a fost depistat cu mai multe substanțe interzise, motiv pentru care medalia olimpică de bronz pe care o câștigase i-a fost retrasă. În aceeși situație s-a aflat și halterofila Roxana Cocoș.
Au urmat apoi suspendări pentru halterofila Loredana Toma și pentru luptătoarea Estera Dobre, ambele în 2014. Doi ani mai târziu, biatlonista Eva Tofalvi și atleta Mirela Lavric au fost depistate pentru consum de substanțe interzie. Tot în 2014, lotul României de kaiac-canoe a primit interdicție în toate competițiile timp de un an pentru dopaj sistemic.
Gabriel Sîncrăian a fost depistat pozitiv și în 2016, după Jocurile Olimpice din Rio. Halterofilul câștigase o medalie de bronz la categoria de 85 de kg, însă aceasta i-a fost retrasă, iar sportivul a fost suspendat timp de opt ani din orice competiție.
În 2020, trei jucători de la Astra Giurgiu, Takayuki Seto, Alex Ioniță și Kehinde Fatai, au fost suspendați după ce au fost depistați că au consumat substanțe interzise.
Un alt caz important de dopaj a fost cel al lui Lucian Bute. În 2016, fostul pugilist a fost acuzat că a consumat ostarină, o substanță interzisă de regulamentele WADA. Acesta s-a prezentat în fața comisiei și a explicat cum a ajuns ostarina în sistemul său. Comisia care a judecat cazul a acceptat explicațiile pugilistului și a dictat o suspendare de doar șase luni.
Etichete: bute , mutu , halep , dopaj
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții