Scenariul sumbru în Europa post-pandemie: ”supraviețuirea celor mici”. Amenințarea ”existențială” în următoarele șase luni
14.05.2020, 13:04La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Europa încearcă să-și revină după pandemia de coronavirus, care a dus la moartea a aproape 300.000 de oameni în toată lumea, potrivit datelor din 14 mai.
Din punct de vedere economic, toate sectoarele au avut de suferit, iar următoarele luni vor fi o veritabilă cursă pentru supraviețuire. Sportul, în care până acum se învârteau sute de milioane de euro, este unul dintre domeniile cele mai afectate.
Amenințarea în următoarele șase luni: ”supraviețuirea celor mici”
În fotbal, numeroase cluburi sunt deja în pragul colapsului. Multe grupări nu și-au mai plătit jucătorii de câteva luni, iar prăbușirea pieței de transferuri face ca viitorul să fie problematic.
”Cred că cea mai mare amenințare pentru fotbalul la nivel de club în următoarele șase luni va fi supraviețuirea celor mici”, a spus Dennis Gudasic, directorul grupării croate de primă ligă Lokomotiv Zagreb, într-o dezbatere organizată de FIFA.
Gudasic a vorbit despre o ”situație drastică”, în care între 100 și 200 de cluburi profesioniste vor da faliment până în septembrie sau octombrie. Motivul principal este că, fără spectatori, așa cum vor fi meciurile în următoarea perioadă, echipele nu mai au încasări.
Lokeren, fostă câștigătoare a Cupei Belgiei, a intrat deja în faliment, în timp ce MSK Zilina, fostă participantă în Liga Campionilor, s-a desființat, ambele din cauza pierderilor financiare generate de criza COVID-19.
”Amenințare existențială!”/ ”Cea mai mare provocare cu care industria s-a confruntat vreodată”
Andrea Agnelli, conducătorul lui Juventus, a vorbit în urmă cu câteva zile despre o ”amenințare existențială”. Italianul a atras atenția că noul coronavirus reprezintă ”cea mai mare provocare cu care industria fotbalului s-a confruntat vreodată”.
O propunere de salvare a venit de la Piotr Sadowski, reprezentantul lui Manchester United. Acesta crede că o perioadă de transferuri întinsă pe șase luni, din vara lui 2020 până în iarna lui 2021, ar avea un impact pozitiv pentru bugetele cluburilor.
Dennis Gudasic e convins că grupările mari din Europa vor continua să prospere, iar cele mici vor avea probleme. ”Așteptăm să vedem ce se va întâmpla, dar e greu de spus dacă situația va reveni vreodată la normal”.
Etichete: fotbal , andrea agnelli , coronavirus , covid-19 , dennis gudasic
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții