Dopajul poate scăpa de sub control în România

Scandalurile cu dopajul și problemele cu steroizii, pe masa Camerei Deputaților. Pedepse mari cu închisoarea

11.02.2020, 09:41
  • Media: Liga Digi Sport, marți, 15:30, DGS 1

  • Media: Fotbal European, marți, 17:30, DGS 1

Iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 104/2008, privind prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc, aflată în acest moment la Camera Deputaţilor, prevede pedepse de până la 5 ani de închisoare pentru fabricarea, oferirea, vânzarea, dar şi administrarea acestor substanţe.

"Fabricarea, producerea, experimentarea, prepararea, procesarea, transformarea, oferirea, distribuirea, vânzarea, punerea în vânzare, administrarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea ori alte operaţiuni privind circulaţia substanţelor dopante cu grad mare de risc şi a produselor care conţin substanţe dopante cu grad mare de risc, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi", se arată în document.

La acest capitol intră steroizii, principala categorie de substanţe dopante folosită atât de sportivii profesionişti, cât şi de cei amatori, dar şi hormonii de creştere şi substanţele chimice care sporesc producerea naturală de testosteron şi hormoni de creştere.

Conform documentului aflat la Camera Deputaţilor, şi îndemnul la consumul ilicit de substanţe dopante va constitui infracţiune dacă modificarea legislativă va fi aprobată, fiind pedepsit cu închisoare de până la 3 ani. În cazul în care faptele săvârşite duc la moartea victimei, pedepsele pot ajunge până la 7 ani de închisoare.

Agenția Națională Antidoping propune modificare legii

Modificările Legii 104 au fost propuse de către Agenţia Naţională Anti-Doping în urma consumului înregistrat, mai ales în sălile de culturism şi fitness. În momentul de faţă, traficul de substanţe dopante de mare risc este considerat contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 25.000 de lei.

"Noi vrem să treacă sub incidenţa penală. Suntem una dintre puţinele ţări care nu am incriminat această zonă. De asemenea, prin modificarea legislativă noi cerem ca toţi instructorii din sălile de forţă să fie pregătiţi din punct de vedere antidoping şi să le povestească oamenilor.

Atenţie, a nu se confunda aceste substanţe cu proteinele care se comercializează şi sunt permise. Dar pe site-uri se vând steroizi şi hormoni de creştere fără niciun fel de problemă, pentru că dacă îi prinzi, dar este foarte greu să îi prinzi, plătesc o amendă de 25.000 de lei şi la revedere, merg mai departe. Poţi să îl prinzi pe un om de 10 ori cu steroizi şi nu ai ce să îi faci mai mult decât să îi confişti marfa şi sa îi dai amendă.

Motivul pentru care noi vrem să facem această modificare este următorul, dacă noi, cei care ne ocupăm de metodele interzise în România, avem informaţii despre o persoană care încalcă reglementările antidoping şi care utilizează metode interzise şi administrează sportivilor, pentru care statul român cheltuie bani publici, şi astfel riscăm să pierdem medalii, nu îl putem depista fără ajutorul poliţiei.

Dar acum nu răspunde nimeni şi sunt cazuri în care se poate ajunge la deces. O să cerem Ministerului Sănătăţii să solicite medicilor legişti să fie mai atenţi şi să ne informeze când găsesc substanţe cu grad mare de risc în cazul deceselor", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele ANAD, Cristian Balaj.

România și Bulgaria, codașe la legislația privind dopajul

La nivel European, doar România şi Bulgaria au rămas în urmă în ceea ce priveşte absenţa incriminării substanţelor dopante cu grad mare de risc, a spus Balaj.

În România există aproximativ 800 de săli de forţă, care au un certificat antidoping din partea ANAD, în sensul că o persoană angajată a firmei respective a participat la un curs de instruire al Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

Pentru o sală de fitness, primul pas este să desemneze o persoană care să participe la un curs de instruire pe care Agenţia Naţională Anti-Doping îl organizează.

În ceea ce priveşte controalele la sălile de culturism şi fitness, ANAD are atribuţiuni limitate conform legii în forma actuală, neavând dreptul să verifice spre exemplu nici măcar vestiarele.

Agenţia Naţională Anti-Doping va pune la punct şi o platformă online prin care doreşte să extindă capacitatea administrativă, dar care va avea şi un rol de formare şi educaţie în acest domeniu.

"Noi ne dorim prin modificările legislative să ajungem nu numai către sportivii de performanţă, ci şi către persoanele care se află în sălile de fitness. Acum avem un program cu fonduri europene, POCA, în valoare de două milioane de euro, prin care construim o platformă şi fiecare sală de fitness trebuie să aibă un cod.

Acest program are ca obiectiv creşterea capacităţii administrative şi aici intră şi modificările legislative de formare şi educaţie, pentru că ne dorim să ajungem, aşa cum v-am spus, nu numai la sportivii de performanţă.

În plus, mai avem în gând să facem încă un proiect Erasmus şi să mergem mai mult către sălile de fitness, este un obiectiv al nostru, sper ca în două luni de zile să fie finalizat. Ar trebui să mergem către toate federaţiile, pentru că au sportivi care merg la săli şi care devin exemple pentru tinerii care vor să ajungă ca ei", a mai spus Cristian Balaj.

Agerpres

Etichete: antidoping , dopaj , cristi balaj , steroizi


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
VIDEO Imagini cu un australian care lupta pentru Ucraina, capturat şi interogat de ruşi. Reacția guvernului de la Canberra

O înregistrare video care pretinde că arată capturarea de către ruşi a unui australian care lupta pentru Ucraina a provocat anchete urgente din partea guvernului federal de la Canberra.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Dan Șucu a avut nevoie de doar ZECE minute! Decizia luată în privința lui Mario Balotelli

Nota primită de Radu Drăgușin, după nebunia cu NOUĂ goluri din Tottenham - Liverpool. Ce au scris englezii

Exclusiv Pancu l-a auzit pe Șumudică și nu s-a abținut: ”Nu se poate! Nu s-a întâmplat niciodată la echipa asta”

Italienii anunță prima mutare a lui Dan Șucu: un fost jucător de la FCSB

Anunț de impact în lumea boxului, a doua zi după ce Oleksandr Usyk l-a învins a doua oară pe Tyson Fury

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Prima reacție după ce CFR Cluj i-a hotărât soarta lui Dan Petrescu: "Varga nu putea lua altă decizie!"

Declarația surprinzătoare a lui Daniel Bîrligea, după ultima partidă a anului

Oficial Cosmin Matei a semnat

Gigi Becali a dat ordinul, imediat după Poli Iași - FCSB

Citeşte şi

Ce a spus selecționerul Ucrainei despre Mudryk, după ce decarul lui Chelsea a fost prins dopat

Ce au scris englezii de Adrian Mutu, după ce Mykhailo Mudryk de la Chelsea a fost prins dopat

PEROZHeidi Klum, mândră de fiicele ei. Pe Leni o știe toată lumea, dar cum arată Lou la 15 ani. A atras toate privirile pe pârtia de schi

FILM NOWI-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată pe actorul Justin Baldoni

Primul transfer al lui CFR Cluj din această iarnă! Este unul dintre preferații lui Dan Petrescu: "99% se întoarce" citeşte ştirea pe Prosport.ro

A rupt tăcerea! Adevărul din spatele celui mai scump transfer din istorie. De ce a plecat Neymar de la Barcelona citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Rita Ora, abdomen de fier și decolteu imposibil de ignorat. Cântăreața și-a etalat silueta în toată splendoarea înainte de Crăciun

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Rita Ora, abdomen de fier și decolteu imposibil de ignorat. Cântăreața și-a etalat silueta în toată splendoarea înainte de Crăciun

Digi World

O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de persoane din lume. Beandri a îmbătrânit prematur

Digi Animal World

Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate concursurile”