Exclusiv Sărbători târzii pentru arbitrii din România. Pot profesa până la "adânci bătrâneţi"
articol scris de Digi Sport28.01.2021, 12:14
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Federaţia Română de Fotbal a adoptat, la cinci ani distanţă de FIFA, decizia prin care s-a decis eliminarea vârstei maxime pentru arbitri care pot oficia la meciuri.
După cum se ştie, până acum arbitrii români puteam conduce meciurile până la 45 de ani şi aveau posibilitatea să continue încă doi ani în cazul în care făceau o solicitare scrisă.
FRF a eliminat vârsta "de pensionare" pentru arbitrii români
Singura condiţie pusă pentru a putea arbitra până la ce vârstă vor este aceea de luare a testelor fizice. Teste care nu sunt chiar floare la ureche.
Decizia vine ca un cadou târziu de Anul Nou pentru arbitri, deoarece de acum, cel puţin teoretic, un arbitru care are 60 de ani va putea arbitra dacă trece probele fizice şi pe cele teoretice.
Marius Avram s-a retras din arbitraj la 41 de ani
La finele anului 2020, Marius Avram, 41 de ani, a ieşit în mod oficial de la Lista FIFA, alături de Sebastian Colţescu, 43 de ani. Locurile celor doi au fost luate de Marian Barbu, 32 de ani, şi Andrei Chivulete, 33 de ani. Avram a decis să renunţe definitiv la arbitraj, supărat din cauza relaţiei tensionate pe care o avea cu conducerea CCA.
„Va anunt, cu emotie, ca am hotarat ca la finalul acestui an sa inchei cariera de arbitru de fotbal.
Îmi amintesc, in timp ce scriu, de anul 1994. Eram un adolescent de 15 ani care proba un echipament cumparat de tatal sau, ca sa descopere ca ii venea perfect… Exact asa a inceput aventura care avea sa dureze 27 de ani, între care 14 ani în Liga 1, unde am arbitrat aproape 250 de meciuri.
Mai notez aici finala Cupei Romaniei, finala Cupei Ligii, Supercupa Romaniei si dupa 11 ani pe lista FIFA, aproape 150 de meciuri internationale (ca arbitru, arbitru aditional sau al patrulea oficial) in competitii precum Liga Campioniilor, Liga Europa, Liga Natiunilor, trei campionate europene de tineret unde am arbitrat si doua semifinale.
Nu știu dacă este suficient, probabil la 15 ani aș fi zis că da. Ceea ce știu sigur este că mi-am făcut meseria cu devotament, cinste și seriozitate. Iau cu mine amintirile și trăirile fiecărui meci, plin de recunostinta. Poate că se putea mai mult, dar știu că am pus suflet în fiecare partidă la care am participat.
Arbitrajul este mai mult decat o profesie, trebuie sa il iubesti, sa fii pasionat ca sa rezisti pe termen lung. Arbitrii află programul cu cateva zile inainte, nu au siguranta unui venit constant si sunt cei mai huliți oameni de pe teren. Legenda spune ca arbitrii si politistii de la rutiera sunt primii în topul popularității publice. Primii la coadă, firește. Aceasta nu este, însă, o problemă, ci o provocare, și am luat-o ca atare de la bun început. A fost provocarea de a fi mai bun de la meci la meci.
Cu adevărat dificil în arbitraj este că trebuie să accepti ca este posibil sa lipsesti de la nasterea copilului tau (lucru care mi s-a intamplat si mie), de la nuntile prietenilor cei mai buni, zile de nastere si multe alte evenimente. La fel este posibil, ca oameni dragi să fie în spital, în timp ce trebuie să fii concentrat pe teren.
Nu regret că am ales fluierul. Singurul regret este ca nu am reusit sa facem ca acesta profesie sa fie recunoscuta si sa existe o minima siguranta pentru cei care vor sa o practice cu cinste, profesionalism si dedicatie. Mi-as fi dorit ca in momentul retragerii sa stiu ca am lasat in urma mea o generatie care va avea contract de munca, deplasarile platite si o asigurare medicala. Nu s-a putut, inca.
La minus trec și “luptele” duse an de an in relatia cu factorii de decizie din arbitraj, relatie nu de putine ori tensionata, precum și momentele dificile din viata care au lasat urme, totul culminand cu schimbarea mea de pe lista FIFA (decizie considerata de multi nedreapta). Toate acestea au contribuit la retragerea mea, la varsta de 41 de ani, cu 4 ani inainte de momentul in care am crezut ca voi incheia acest capitol. Pe mine mă asteapta un nou capitol si imi doresc sa dau o sansa “vietii fara arbitraj”.
Listă FIFA cu arbitri români
- Ovidiu Hațegan (40 de ani)
- Istvan Kovacs (36 de ani)
- Horațiu Feșnic (31 de ani)
- Marian Barbu (32 de ani)
- Andrei Chivulete (33 de ani)
- Radu Petrescu (38 de ani)
- Marcel Bîrsan (38 de ani)
Etichete: cca , arbitri , limita de varsta arbitri
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții