Reacția lui Mircea Lucescu, după moartea lui Helmut Duckadam
articol scris de Digi Sport03.12.2024, 07:49
Bundesliga: Dortmund - Leverkusen, vineri, 21:30, DGS 1
La Liga: Rayo - Celta Vigo, vineri, 22:00, DGS 2
Mircea Lucescu (79 de ani), selecționerul României, a reacționat la aflarea veștii că a murit Helmut Duckadam.
Helmut Duckadam a murit luni, 2 decembrie 2024, la Spitalul Militar din București, la vârsta de 65 de ani.
Declarația lui Mircea Lucescu, după moartea lui Helmut Duckadam
După moartea lui Helmut Duckadam, Mircea Lucescu și-a adus aminte de primul său meci ca selecționer al României, în primul său mandat, când l-a convocat la națională pe fostul goalkeeper.
Mircea Lucescu a vrut să-l debuteze pe Helmut Duckadam într-un meci cu Elveția, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat dintr-un motiv dezvăluit acum de ”Il Luce”.
”O zi foarte tristă... Să pierzi un fost jucător de nivelul lui... Și la o vârstă fragedă, pentru că așa e, mai ales în vremurile actuale în care se trăiește și la 90 ani.
Un sportiv exemplar, cu niște calități deosebite. De aceea, în primul meu meci la echipa natională, cu Elveția în deplasare, l-am și convocat. Deși juca în Divizia B, la UTA. L-am promovat la națională. Din păcate, nefiind obișnuit cu nivelul acesta de presiune, de stres, înainte de meci mi-a spus că nu poate juca.
L-am urmărit cu atenție. După perioada de la Arad, a făcut pasul spre Steaua București, a apărat poarta echipei și a contribuit decisiv la câștigarea Cupei Campionilor.
Duckadam va rămâne pentru totdeauna în istoria Stelei și in istoria fotbalului românesc. Cred că va fi un exemplu pentru tânăra generație de copii fotbaliști.
Iar asta datorită echilibrului său mental extraordinar, datorită curajului său deosebit. Era un om sigur pe el. Va rămâne o legendă a fotbalului românesc, ca portar”, a spus Mircea Lucescu, potrivit sport.ro.
Născut pe 1 aprilie 1959, la Semlac, judeţul Arad, Helmut Duckadam a început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).
A devenit ''Eroul de la Sevilla'' în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, când a reuşit să apere cele patru lovituri de pedeapsă consecutive în succesul Stelei în faţa Barcelonei (2-0). Performanţa de atunci l-a făcut să intre în Cartea Recordurilor. Duckadam a apărat de două ori şi poarta naţionalei României.
Galerie Foto
Helmut Duckadam suferise șapte operații în 38 de ani! ”Eroul de la Sevilla” s-a stins din viață
De-a lungul timpului, Helmut Duckadam a fost supus la nu mai puțin de șapte intervenții chirurgicale, toate acestea fiind realizate în România: 1986, 1998, 2004, 2009, 2012, 2012 și 2024.
În anul 1986, în timp ce se afla la un foc de tabără cu prietenii la Arad, Helmut Duckadam a alunecat pe iarbă și a căzut pe brațul drept. Mâna i s-a învinețit și a fost transportat de urgență la spital. Diagnosticul a fost unul cât se poate de dur: un cheag de sânge îi bloca circulația. A fost mutat la Spitalul Militar din București și a fost operat de dr. Vasile Cândea.
În anul 1986, doctorul care îl operase l-a avertizat de faptul că după circa 10 ani va avea nevoie de o nouă intervenție chirurgicală la braţ. A fost operat din nou la mână după 12 ani.
În 2004 a suportat o operație la genunchi, la cel stâng, unde a acumulat lichid și a fost nevoit să ajungă la bisturiu.
În anul 2009 a fost supus la cea de-a treia intervenţie la braţ.
În luna septembrie 2012, episodul din 1986 s-a repetat, un alt cheag de sânge i s-a deplasat și îi bloca circulația brațului, pe când se afla la Constanța. A fost dus la spital și a fost operat.
La doar câteva zile distanță, după un set de analize complex, a aflat că va fi nevoie de o nouă operație. Această intervenție urma să fie cea mai complexă operație a sa. A durat 9 ore.
Ultima operație a lui Duckadam a avut loc în acest an, pe 16 septembrie, la Spitalul Universitar.
Duckadam s-a stins din viață la Spitalul Militar, în jurul orei 11:30, unde a fost internat din cauza unor dureri de spate.
”Acum am auzit că a murit unul dintre bunii mei prieteni. Un fost foarte bun coleg, fost foarte bun fotbalist. Este singurul român din Guiness Book. La doar 65 de ani s-a stins Helmut Duckadam, cel care a reușit să facă o țară fericită. Am vorbit acum o săptămână, când erai vesel. Te-ai dus prea repede, prea repede, prietene. Dumnezeu să te odihnească! Ai fost un familist convins, un om generos, ai ajutat pe toată lumea atât cât ai putut. Drum lin, prietene”, a transmis Marcel Pușcaș.
Helmut Duckadam, ”Eroul de la Sevilla” al Stelei, în 1986
După 0-0 în 120 de minute, Steaua s-a impus în finala de la Sevilla cu scorul de 2-0 la loviturile de departajare, datorită reușitelor lui Marius Lăcătuș și Gabi Balint.
Helmut Duckadam a apărat patru lovituri de departajare la finala din 1986 și a contribuit la câștigarea Cupei Campionilor Europeni.
”A trebuit să întrerup activitatea fotbalistică la 27 de ani, poate reușeam să joc și eu într-un campionat care îmi place foarte mult. Îmi plăcea campionatul Germaniei și Angliei, eram un portar care ieșea pe centrări. Îmi plăcea foarte mult, aveam acest curaj”, a spus Duckadam despre tragicul eveniment, în urmă cu 4 ani, la emisiunea Fotbal Club, de la Digi Sport.
În scurta sa carieră, Helmut Duckadam a câștigat două titluri de campion alături de Steaua, în sezonul 1984-1985, respectiv 1985-1986.
De asemenea, Duckadam a fost nominalizat în 1986 la câștigarea Balonului de Aur, în celebrul an 1986, când s-a clasat pe locul 8.
Etichete: mircea lucescu , helmut duckadam
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții