Victoraș Astafei, atacantul echipei CSM Reșița / Foto: Sport Pictures

Exclusiv "Puteam să mor pe teren!" Astafei dezvăluie când a renunțat la cască și povestește cum și-a pierdut mașina în Malaezia

articol scris de Andru Nenciu
29.07.2020, 08:08
  • SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1

  • SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1

Legitimat în prezent la CSM Reșița, Victoraș Astafei (33 de ani) a trăit parcă mai multe vieți într-una singură.

Mereu tonic și dornic de a se autodepăși, fotbalistul născut în Târgu Mureș este o personalitate complexă.

Și-a dorit să joace în Major Soccer League, dar vântul carierei l-a dus în Malaezia, e creator de haine și și-a făcut o trupă hip-hop, iar viața l-a determinat mereu să aibă o gândire pozitivă.

Galerie Foto

Digi Sport l-a provocat pe fostul atacant de la Târgu Mureș, Oțelul, Gaz Metan, Petrolul, Sepsi și Botoșani la o discuție amplă.

Joci de-o viață în fotbalul românesc. A evoluat sau a involuat în ultimii ani?
Cred că suntem într-o creștere, se schimbă generațiile de antrenori și conducători. Și cred că o să fie tot mai bine. Tot timpul trebuie să începi de la zero, să zic așa, că să poți să construiești ceva stabil. Așa simt eu fotbalul românesc în acest moment.

Din ce în ce mai mult, fotbalul înseamnă forță, oricât de tehnic ai fi. Unde crezi că se va ajunge, ce se va întâmpla cu jucătorii creativi?
E incredibil cât de rapid se schimbă fotbalul. Cred că fotbalul o sa găsească moduri să rămână spectaculos și atractiv, iar jucătorii inventivi o să se adapteze și o să facă lucruri mai mult decât spectaculoase.

Ce regulă ar schimba Astafei în fotbalul românesc

Inventivi precum Okocha sau Ronaldo, doi dintre preferații tăi? Ce i-ai întreba dacă te-ai vedea cu ei pe stradă?
Dacă i-aș întâlni, cred că aș purta doar o conversație normală și aș vrea să-i cunosc ca oameni, nu neapărat că fotbaliști. Cu siguranță, sunt niște oameni foarte frumoși.

Frumusețea fotbalului e dată și de oamenii frumoși din fotbal. Dar ce regulă ai schimba?
În România?

Da, dă-mi un exemplu de ce ai schimba în România.
Aș vrea un campionat normal, fără play-off și play-out. Îmi aduc aminte cu plăcere de perioada mea de debut în Liga 1.

În copilărie Astafei și-a luat un tricou "chinezesc" cu Hagi. Amintirea de la primul meci în care a dat gol și autogol și vorbele care i-au rămas întipărite în minte

Eu îmi aduc aminte că povesteai, acum mulți ani, cum s-a derulat primul tău meci, la 7 ani, la clubul Olimpia Târgu Mureș. Ai dat și gol și autogol și încurcai pe toată lumea. Ce-ți aduci aminte acum, la 26 de ani de atunci, și cât contează la un fotbalist munca vs talent?
Îmi amintesc cu plăcere primul meu vestiar și un discurs al domnului antrenor de atunci. Mi-au rămas întipărite cuvintele alea în minte. A spus că nu cei care au talent și ies în evidență acum vor ajunge să facă o carieră din asta, doar cei care o să muncească mai mult. Atunci mi-am dat seama, probabil, în subconștient, de puterea cuvintelor sale. Din discursul dânsului mi-a rămas ideea că am o șansă să fac ceva în direcția asta.

Tot în acea perioadă îți luai și erai tare mândru de achiziția ta. Un tricou "chinezesc" cu Hagi. Azi ce tricou al unui fotbalist ți-ai mai lua?
Sunt foarte atașat de noul meu tricou cu Hagi. Îmi place foarte mult noul echipament de la națională și mi-am cumpărat un tricou fără să stau pe gânduri.

Victoraș Astafei consideră că mai sunt multe lucruri de schimbat în fotbalul românescu / Foto: Sport Pictures

Opinia lui Astafei despre regula U21. "În România este aceeași gândire păguboasă în sport, așa cum e în toate domeniile. Să facem lucrurile repede, fără o bază". Modelul Sepsi

Din Hagi și din strategia pe care a marșat el la Academia Viitorul au ieșit câțiva fotbaliști interesanți, iar naționala a terminat pe 4 la Euro de anul trecut. De ce parte te poziționezi? De partea grupului care contestă regula U21 sau de partea oamenilor care o consideră eficientă?
Pe moment a fost bună. Dar eu îmi amintesc că în perioada mea de juniorat, nu era regula asta și trebuia să muncești de două ori mai mult pentru a ajunge să joci. Eu cred că în România este aceeași gândire păguboasă în sport, cum este în toate domeniile.

La ce te referi?
Să facem lucrurile repede, fără o bază. Eu zic că problema este la grupele de copii. Ar fi mai important ca echipele să aibă antrenori capabili la grupele de copii și juniori. Am văzut multe lucruri care nu sunt așa cum ar trebui să fie. Dacă ne gândim la cum se procedează afară, ar fi mai sănătos să existe o lege care obligă cluburile să investească în infrastructură și copii. Dacă ne uităm la Sepsi că primesc mulți bani din altă țară și sunt obligați ca banii să meargă în infrastructură și în dezvoltarea noilor generații. Dar, încet-încet, se schimbă lucrurile și la noi. Dar e nevoie de ajutor.

Ce fotbalist tânăr român s-ar vinde cu peste 10 milioane de euro. Astafei: "Cicâldău a devenit cel mai matur în momentul de față"

Aș vrea să te întreb atunci care ar fi, în opinia ta, un fotbalist român din Liga 1 care s-ar vinde pe o sumă de peste 10 milioane de euro? Man, Mihăilă, Coman, Cicâldău sau altul?
Îmi plac toți și, în opinia mea, oricare dintre ei pot să aducă acești bani în Romania. Însă cred că Cicâldău a devenit cel mai matur în momentul de față.

  • 5 milioane de euro valorează Man
  • 5,4 milioane de euro valorează Florinel Coman
  • 4 milioane de euro valorează Cicâldău
  • 1,3 milioane euro valorează Mihăilă
Astafei și casca sa albastră / Foto: Sport Pictures

Accidentarea horror de la nivelul capului. Diagnostic: fractură craniană! Astafei: "Unii erau mirați cum de am scăpat doar cu atât!?"

Aș vrea să vorbim puțin despre accidentarea ta la nivelul capului. După ce ai ieșit din spital, povesteai că în prima zi în care te-ai trezit acasă nici nu ți-ai mai simțit fața. Dezvoltă-mi puțin acea perioadă, te rog.
A fost o perioadă destul de grea. În acea perioada încă locuiam cu părinții și ei m-au ajutat foarte mult. Dar nu am avut niciun gând negativ. Eram sigur că o să revin. A fost doar o perioadă de maturizare rapidă. Trebuie să fii responsabil și conștiincios ca să poți trece peste o astfel de perioadă, cu multe exerciții și un program total schimbat.

Medicii ți-au spus atunci că exista riscul să nu mai joci fotbal. Ce le-ai spune azi dacă te-ai întâlni cu ei?
Mulți au zis că puteam să mor pe teren din cauza zonei unde m-am lovit. Unii erau mirați cum de am scăpat doar cu atât!? Ce le-am spus atunci le-aș spune și acum.

Ce le-ai zice?
Că o să fie bine.

Astafei: "Le-aș recomanda multor oameni meditația. Poate limpezi orice fel de minte: rea, agitată sau agresivă"

Vorbeai în scrierile tale de pe blog și despre emoții, despre temeri. Cum ți le gestionezi?
În general, cred că respirația e cea mai importantă. Le-aș recomanda multor oameni meditația. Cred că poate să limpezească orice fel de minte: rea, agitată sau agresivă.

Ai momente când parcă simți, atunci când te uiți la meciuri la TV, și se petrece un contact asemănător, că simți durerea de când ți-a fost provocată fractura craniană?
Fotbalul e un joc extrem de dureros. Eu ca jucător văd altfel lucrurile decât un om din exterior. Parcă la fiecare duel se pot întâmpla foarte ușor accidentări. Fotbalul este un joc complex și nu doar pasa sau șutul sunt importante, absolut toate mișcările făcute de un jucător au importanță. Când mă uit la fotbal de amatori, atunci chiar simt o frică la fiecare duel.

  • După fractura craniană din 2010, Cristi Chivu a fost nevoit să poarte o cască de protecţie până la finalul carierei
  • "Nu-mi puteam mişca mâna stângă, eram paralizat. Nu mi-am pierdut niciodată cunoştinţa şi chiar şi când m-au pus pe targă şi mă scoteau de pe teren, mintea încă îmi funcţiona, în ciuda loviturii teribile", spunea Chivu. 
Astafei, la actuala sa echipă, CSM Reșița / Foto: Sport Pictures

Astafei: "Am renunțat la cască, deși ar trebui să o port. Nu am nicio frică! După accidentare, la primul antrenament, am avut un duel cu Iencsi. Parcă eram și mai curajos!"

Tu porți cască, teama s-a risipit total sau mai există o urmă de teamă atunci când ai dueluri aeriene?
În Malaezia am renunțat la ea, deși ar trebui să o port. Nu am nicio frică! Îmi amintesc că după accidentare, la primul antrenament, am avut un duel puternic cu Iencsi (n.r. - Adrian Iencsi) și parcă eram și mai curajos!

În 2011, în timpul meciului FCM Târgu Mureș - Astra 2-2, la un duel aerian, Astafei s-a lovit puternic, cap în cap, cu Țigănașu. A rămas întins pe gazon, apoi a stat în ambulanță 30 de minute. Medicii l-au diagnosticat cu fractură craniană și i-au recomandat atacantului să poarte cască. A pierdut 12 partide din turul sezonului 2011-2012, dar și-a revenit mai repede decât se anticipa, în ianuarie 2012.

În octombrie 2011, Astafei relata cum arată o zi din filmul recuperării sale.

"Sunt ceva mai bine și, încetul cu încetul, îmi revin. Acum îmi pot închide ochiul drept, mi-a trecut și pareza, dar nu aud decât foarte puțin cu urechea dreaptă. Stau în casă, mă uit la filme și mă joc pe PlayStation".

În 2013, după ce reușea să înscrie un gol cu capul pentru gălățeni în partida Oțelul - Chiajna 2-0, Victor dezvăluia că la loviturile de cap casca îl dezavantajează. "Casca reduce viteza mingii". La Oțelul a purtat cască roș-albastră, iar la Petrolul a purtat o fie o cască galbenă, fie o cască albastră.

Te simți mai bogat sufletește după ce ai jucat în Malaezia? Care sunt principiile care le guvernează viața și pe care le-ai împrumutat și tu?
Mi-a plăcut atât de mult! A fost cea mai frumoasă perioadă din cariera mea. O țară foarte frumoasă, cu oameni simpli și zâmbitori, exact cum îmi place mie. Nu neapărat am împrumutat ceva, mai degrabă mi-am întărit principiile, am găsit doar o confirmare că sunt bine așa cum sunt.

Cum te priveau când le spuneai că ești din România?
Erau foarte curioși de România. Am vorbit foarte frumos de țară noastră și mulți vor să vină să viziteze România. Asta mă bucură cel mai mult.

În Malaezia, antrenorul are susținere de la patron pe cel puțin jumătate de sezon dacă rezultatele sunt negative! "Eu mi-am pierdut mașina în parcarea unui mall"

Există în zona aia o implicare a patronului peste antrenori?
Niciodată nu a fost așa ceva. Antrenorul avea cea mai mare autoritate în tot ce privește echipa. Pe patron nu știu dacă l-am văzut de două ori în toată perioada aia. Antrenorul avea susținere cel puțin pe jumătate de sezon dacă rezultatele nu erau favorabile.

Spune-mi o întâmplare haioasă care ți s-a întâmplat în Malaezia!
Mi-am pierdut mașina în parcarea unui mall. În Malaezia sunt câteva malluri în Top 10 că mărime în lume.

Eu n-am ajuns până acolo, dar mi-am pierdut-o în parcarea din Mall Promenada.
Ha! Și ți-ai găsit-o?

Greu, dar da, am găsit-o! Tu ai găsit-o și pentru că obișnuiești să spui că gândirea pozitivă atrage binele. 
Nu vreau să fiu un filosof, să mă cred mai deștept decât alții. Cred asta cu tărie pentru că sunt un exemplu viu că funcționează. Dar nimic nu se întâmplă dacă nu faci ceva în sensul ăsta. Atât cât investești într-un lucru, atât primești înapoi. Echilibrul vieții e la locul lui întotdeauna.

  • 3 goluri în 10 partide a marcat Astafei pentru gruparea Selangor, în 2017
Astafei și o execuție acrobatică / Foto: Sport Pictures

O altfel de viziune. "Pentru un sportiv e mult mai ușor să treacă peste o astfel de perioadă"

Ce ai învățat în această perioadă din pandemie, din starea de urgență, din sportul blocat? Ce calități își pune în valoare un sportiv profesionist pentru a trece de o astfel de etapă?
Toți avem de învățat după această perioadă. Cred că ne-a ajutat sa fim mai responsabili în ceea ce privește igiena și modul în care trebuie sa interacționăm în comunitate. În primul rând, cred că pentru un sportiv este mult mai ușor să treacă peste o astfel de perioadă. Pe durata unui sezon, majoritatea timpului îl petreci în cantonament cu program fix și a fost foarte ușor să mă obișnuiesc. În al doilea rând, pentru că sunt departe de familie o perioadă lungă de timp, a fost ca o vacanță mai lungă alături de cei pe care îi iubesc.

Te-a impresionat în această perioadă vreun eveniment internațional sau din România?
Mulți sportivi, în aceasta perioadă de izolare, au transmis atât de multe mesaje pozitive și de ajutor pentru o viață mai sănătoasă. Cred că acesta a fost cel mai important lucru.

Citește vineri dimineață, 31 iulie, pe Digi Sport, partea a doua a interviului cu Victoraș Astafei

  • Ce înseamnă fotbalul fără suporteri
  • Cum arată ultrasul ideal
  • Ce spune despre "Legea Dragomir"
  • De ce a semnat cu CSM Reșița
  • Cel mai dificil fundaș întâlnit în România 

Etichete: hagi , petrolul , victoras astafei , sepsi , astafei , malaezia , astafei malaezia , alex cicaldau , astafei mașină


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare, având capacitatea de a utiliza imigrarea ilegală şi alte probleme pentru a submina blocul comunitar, a declarat duminică premierul italian Giorgia Meloni, potrivit Reuters.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Dan Șucu a avut nevoie de doar ZECE minute! Decizia luată în privința lui Mario Balotelli

Exclusiv ”Gigi, ai făcut o achiziție foarte bună!” Primul transfer din 2025 al FCSB-ului, elogiat

OUT de la Genoa! Italienii anunță prima "victimă" a lui Dan Șucu

Volodimir Zelenski a reacționat imediat după marea victorie a lui Oleksandr Usyk: 340.000 de like-uri!

Lovitura carierei: îl vor pe Ianis Hagi!

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Pancu l-a auzit pe Șumudică și nu s-a abținut: ”Nu se poate! Nu s-a întâmplat niciodată la echipa asta”

Fără precedent: Drăgușin, ZERO! După ce Tottenham a încasat 6 goluri, l-au ”mitraliat”: ”Nu se poate descrie cât de slab a fost”

Nota lui Andrei Rațiu! A jucat 96 de minute în La Liga, contra celor de la Betis

Marius Șumudică a anunțat TREI transferuri la Rapid! ”Ținta numărul 1” e din SuperLigă + Doi jucători din Serie A

Citeşte şi

Ce i-a cerut Adrian Mihalcea lui Moș Crăciun, după eșecul cu Petrolul: ”Sunt mulțumit”

Video Petrolul - Unirea Slobozia 2-1. ”Lupii Galbeni” au urcat pe loc de play-off

PEROZTânăra cu cele mai lungi picioare din lume, misiune imposibilă să-și găsească un iubit sau blugii potriviți: "Mi-am urât înălțimea"

FILM NOWI-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată pe actorul Justin Baldoni

Ce se întâmplă cu Dan Petrescu. Neluțu Varga îi dă vestea, chiar de ziua lui citeşte ştirea pe Prosport.ro

S-a terminat marele meci dintre Usyk și Tyson Fury! Decizie unanimă a arbitrilor citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Digi World

O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de persoane din lume. Beandri a îmbătrânit prematur

Digi Animal World

Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate concursurile”