Exclusiv Opinia dură a lui Runar Heltne, norvegianul stabilit de 20 de ani în România, în privința deciziei autorităților din Oslo
articol scris de Andru Nenciu19.11.2020, 08:28
SuperLiga: Univ. Craiova - Hermannstadt, sâmbătă, 18:15, DGS 1
SuperLiga: Rapid - UTA Arad, sâmbătă, 21:00, DGS 1
Stabilit din 2000 în România, fostul decatlonist norvegian Runar Heltne (40 de ani) vorbește pentru digisport.ro despre decizia autorităților de la Oslo de a nu-i lăsa să vină la București pe Erling Haaland și colegii săi pentru meciul din Nations League cu elevii lui Mirel Rădoi.
România a câștigat la masa verde partida cu selecționata nordică, scor 3-0, după ce UEFA a dat verdictul final în urma neprezentării naționalei lui Odegaard la București pentru înfruntarea care ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu patru zile. Autorităţile scandinave le-au interzis fotbaliştilor norvegieni să părăsească ţara după ce testul la COVID-19 al căpitanului Elabdelaoui a fost pozitiv.
Pentru a plasa hotărârea Guvernului Norvegiei într-un context mai larg, DigiSport.ro a stat de vorbă cu un om care știe foarte bine ce se întâmplă în țara cu peste 5,3 milioane de locuitori.
- Citește AICI povestea lui Runar Heltne, soțul și fostul antrenor al Ancăi Heltne, multiplă campioană a României la aruncarea greutății și medaliată cu bronz la Europeanul indoor din 2009
Runar Heltne: "O hotărâre fără logică!"
"Eu chiar aș fi vrut să se joace meciul, nu să fi rămas tot lotul la Oslo. Știu că ar fi fost cu porțile închise, dar dacă ar fi fost altul contextul m-aș fi dus cu soția mea, Anca, și cu cei patru copii.
Țara e blocată din luna martie, nu-i convine nimănui ce se întâmplă acolo, mai ales că ei sunt obișnuiți să călătorească mult și spre Suedia. Mi se pare o hotărâre fără logică pentru că acești fotbaliști oricum călătoresc constant cu echipele lor de club și, oricum, ei au plecat ulterior din Norvegia spre formațiile la care joacă", spune Runar Heltne, pentru digisport.ro.
Runar Heltne, norvegianul stabilit de 20 de ani în România: "Norvegia vrea să fie diferită, vrea să fie specială"
Norvegia, care nu este membră a UE, dar face parte din spaţiul Schengen, are și în prezent unele dintre cele mai stricte restricţii de călătorie dintre țările europene pentru a combate răspândirea coronavirusului.
De la începutul pandemiei s-au înregistrat 30.700 de cazuri de coronavirus, 300 de decese și peste 19.000 de oameni s-au vindecat.
"Norvegia vrea să fie diferită, vrea să fie specială. Chiar aș fi vrut să merg împreună cu familia în acest an să vedem fiordurile, și celui mic i-am făcut pașaport (n.r. - mezinul familiei Heltne are șapte luni), toți copiii noștri sunt și cetățeni norvegieni, dar ar fi trebuit să stăm 10 zile în carantină și nu mai avea niciun sens.
E o țară cu restricții foarte mari, singura țară care e închisă până în luna februarie. De la început ei au fost foarte stricți, de când a început pandemia din luna martie, au închis tot. Și-au dat seama că multe persoane depistate cu Covid-19 se întorseseră în țară din vacanțe petrecute în diferite țări, la schi. Orice persoană care se plimba era deja considerată suspectă de Covid și ar fi reprezentat un risc în plus", continuă Runar Heltne discuția cu digisport.ro.
"Mulți fac și glume în țară, spunând că este una dintre țările ciudate din Europa. Câștigi foarte bine, dar foarte mult din venitul tău se duce spre taxe", mai spune fostul decatlonist norvegian.
- Runar Heltne s-a stabilit din 2000 în România, când a venit într-un cantonament la Câmpulung Muscel
- În 2008, fostul decatlonist originar din Alesund a ratat JO din Beijing pentru 100 de puncte, deși își făcuse baremul de 8.000 de puncte impus de IAAF (Federația Internațională de Atletism). Forul de atletism de la Oslo a ridicat ulterior standardul de participare, spune Heltne, la 8.100 de puncte
- Heltne a fost coleg de școală în Alesund cu John Arne Rise
Ministrul Sănătății din Norvegia a susținut că o deplasare în România ar fi fost ilegală
În timp ce ”tricolorii” se antrenau pe Arena Națională, delegația Norvegiei se afla în continuare la Oslo, pentru că nu a primit acceptul autorităților sanitare să facă deplasarea la București, din cauza faptului că Omar Elabdellaoui a fost depistat cu COVID-19, iar ceilalți jucători și membri ai staff-ului au fost considerați contacți direcți. De altfel, Bent Hoie, ministrul Sănătății din Norvegia, a anunțat că o deplasare către România a jucătorilor ar fi fost ilegală, ca urmare a normelor implementate în țara nordică în contextul pandemiei de COVID-19.
Norvegianul de la Milan, Jens Petter Hauge, blamează autoritățile de la Oslo
O reacție dură a venit ieri și din partea unui component al naționalei Norvegiei. Jens Petter Hauge (21 de ani), atacantul Norvegiei, transferat de AC Milan în această toamnă, consideră că autoritățile din țara sa au acționat "copilăresc" și nu au știut cum să gestioneze această situație delicată.
"Nu prea am fost de acord cu modul în care a fost gestionată această situație. Direcția de Sănătate din Norvegia ne-a transmis un mesaj, iar ulterior, cei de acolo și-au închis telefoanele și și-au luat liber. Pentru mine e un gest puțin copilăresc", a spus Hauge, revenit la echipa de club, pentru VG. Bjorn Guldvog, șeful Direcției de Sănătate, a reacționat după afirmațiile lui Hauge: "Eu nu văd lucrurile astfel. Consider că am avut un dialog constant cu Federația Norvegiană de Fotbal, timp de câteva zile".
"Ne-am fi dorit să disputăm acea partidă cu Norvegia pentru că voiam să ne luăm revanșa. Dar nu avem cum să comentăm pentru că a fost luată decizia și nu mai avem ce să facem", a punctat aseară Mirel Rădoi.
- Austria a câştigat grupa, cu 13 puncte (a promovat în Liga A), urmată de Norvegia, 10 puncte, România, 8 puncte, şi Irlanda de Nord, 2 puncte (ambele obţinute cu România), care a retrogradat în Liga C.
Etichete: norvegia , romania norvegia , haaland , runar heltne , anca heltne
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții