Motivul real pentru care s-a închis laboratorul anti-doping de la București
17.05.2018, 16:42Cupa Spaniei: Racing Ferrol - Rayo Vallecano, vineri, 20:00, DGS 1
La Liga: Valencia - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 1
Jurnaliștii germani de la publicația ”Spiegel” susțin că au intrat în posesia unui document care certifică de fapt care este motivul pentru care s-a închis provizoriu Laboratorul Antidoping de la București.
Ce s-ar fi întâmplat de fapt? Angajații români ai laboratorului ar fi acoperit probele pozitive a doi luptători români, care au fost testați în aprilie 2016. Potrivit testelor s-a depistat furosemid, aflat de multă vreme pe lista substanțelor interzise. Valentin Pop, directorul laboratorului, a fost acuzat că a ascuns cazul și că în baza de date a WADA a notat că probele au fost negative!
”Directorul Pop nu a acționat de unul singur. Managerul a fost controlat de o autoritate externă”, se arată în comunicatul WADA.
Cum s-a descoperit infracțiunea? În urma unui denunț, inspectorii WADA au făcut o vizită inopinată la București, la 1 iunie 2016, și au confiscat toate probele. Mai mult, la o zi după aceea s-a constatat că Pop a intrat din nou în baza de date a celor de la WADA pentru a schimba starea probelor din ”negative” în ”aparente”. ”Am fost foarte ocupat și nu am acordat atenție acestei logări. Era cam 9 dimineaţa şi m-am trezit că apare în birou directorul ştiinţific de la WADA. M-am simţit ca-n filmele cu trupe SWAT”, a spus Pop, pentru gsp, anul trecut.
La testele efectuate de WADA in iulie 2016, laboratorul nu era în stare să detecteze în probele de urină urme de hormon GHPR-2 și de meldonium, deși cele două substanțe erau deja interzise de WADA.
De unde a pornit o astfel de ”furtună”? Cei de la WADA desfășoară în prezent o amplă anchetă în urma căreia se va decide dacă măsura preventivă luată asupra laboratorului de la București va deveni una definitivă. Decizia finală se pare că va fi luată miercurea viitoare. Totul a plecat de la un scandal legat de mai multe cazuri de dopaj în care au fost implicați sportivi români, cum ar fi la kaiac-canoe și la atletism. La solicitarea jurnaliștilor germani, WADA nu a dorit să comenteze pe acest subiect, dar Pop și adjunctul său, Mirela Zorio, au fost demiși.
La 1 decembrie 2017, Agenția Mondială Andidoping (WADA) a anunțat suspendarea provizorie a acreditării Laboratorului Antidoping de la București, din cauza nerespectării Standardelor Internaționale pentru Laboratoare.
Laboratorul de Control Doping din România era singurul de acest gen din Europa de Est, acreditat de Agenția Mondială Antidoping. Fondat în august 1983, laboratorul a funcționat inițial în structura oganizatorică a Institutului Național de Cercetare pentru Sport, din subordinea Agenției Naționale pentru Sport. Activitatea laboratorului a cunoscut o dezvoltare după 1996, an în care s-a decis să se investească în dotarea sa cu echipamente analitice moderne. Pasul decisiv în dezvoltarea activității laboratorului a fost făcut în 2005, când a fost înființată Agenția Națională Antidoping, iar laboratorul s-a transformat în Direcția de Cercetare și Laborator Control Doping și a funcționat în cadrul institutiei.
29 iulie 2009 este data la care Laboratorul de Control Doping din România a primit acreditarea internațională
34 de ani de existență are laboratorul Anti-Doping de la București, singurul din Europa de Est acreditat la WADA.
Etichete: wada , laborator antidoping , motiv real antidoping
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții