Marian Leondraliu, în timpul intâlnirii cu reporterul digisport.ro / Foto: Andru Nenciu

Exclusiv Marian Leondraliu, românul care a boxat cu Mayweather. "E dureros!" Enigma meciului și de ce i-a dat "block" americanul

articol scris de Andru Nenciu
01.02.2021, 08:23
  • La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1

  • SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1

Marian Leondraliu (51 de ani) a acceptat provocarea digisport.ro de a vorbi după 26 de ani despre meciul cu Floyd Mayweather de la CM din Berlin (1995), o luptă pentru care mai caută și azi răspunsuri.

La 10 km de București, spre Giurgiu, comuna 1 Decembrie i-a devenit casă lui Marian Leondraliu. S-a stabilit de mulți ani în localitatea de pe malul râului Argeș și și-a propus să le împărtășească și elevilor săi tot ce a învățat în peste patru decenii petrecute în ringul nobilei arte.

Actualul antrenor spune cu o voce hotărâtă că putea să rămână de multe ori în străinătate, dar dragostea de România l-a făcut mereu să revină acasă.

Născut și crescut în cartierul Dudești, Marian Leondraliu merge în sala de antrenament din incinta stadionului "1 Decembrie" aproape zi de zi. Aruncă o privire scurtă spre zăpada care acoperă gazonul ca un covor de frișcă și urcă treptele spre sală cu dezinvoltură. Trăiește pentru box, e o enciclopedie despre sportul cu o istorie extraordinară în România.

15 băieți de diferite vârste vor să-i calce pe urme "maestrului" care face tot posibilul să-și doteze sala de vreo 25 mp cu tot echipamentul necesar. Digisport.ro l-a vizitat pe actualul antrenor într-o zi geroasă de ianuarie, una în care a avut programate două sesiuni de pregătire. 

De ce și cum ați ales să antrenați într-o comună de lângă București?
E visul meu, stau aici de peste 30 de ani, soția mea e de aici, din 1 Decembrie, sunt de-al locului.  Aș putea oricând să antrenez în altă parte, dar ambiția mea e să fac campioni din comuna 1 Decembrie. Avem deja două medalii la Naționale, la cadeți și juniori, suntem la început de drum. Avansăm cu muncă, fără muncă nu se poate nimic. Muncim și avem rezultate, anul ăsta, anul viitor, vom scoate un campion!

Spuneți-mi un principiu din box pe care-l trasmiteți și elevilor dumneavoastră.
Dacă nu boxezi cu capul, nu îți pui în valoare inteligența, degeaba! Boxul e un sport al minții, un șah în ring sau o scrimă în ring. Întotdeauna trebuie să arăți că ești mai inteligent decât cel din fața ta. Nu poți boxa din inerție și doar să lovești. Te adaptezi adversarului, iar ceea ce ai învățat în sutele de ore de antrenament aplici în funcție de oponent și îți reconfigurezi planul pe parcursul meciului. Totul pleacă de la cap, dacă ești inteligent și îți gândește calculatorul, boxul va fi ușor. 

Galerie Foto

Fan Ali și Iron Mike. "Tyson avea viteza unui boxer de la categoria 60 de kilograme!" Opinia specialistului despre meciul cu Roy Jones Jr.

Vedeam în timpul antrenamentului cu elevii dumneavoastră că puneați accentul și pe eschive. Cât e nativ și cât se învață?
Trebuie să le înveți, ca și tot boxul! Chiar dacă tu ai niște calităti și eschivezi mai ușor, tot trebuie să le înveți. La unii e mai ușor pentru că au calități native, la alții e mai greu. Pentru mine a fost mai ușor întrucât am fost înzestrat să eschivez lejer.

Ședința de pregătire de la Box Club 1 Decembrie a conținut și antrenamente pentru eschive / Foto: Andru Nenciu
  • În timpul antrenamentului cu elevii săi, la sala de box din comuna 1 Decembrie, Leondraliu a legat o funie dintr-un perete în celălalt (foto, sus), iar fiecare pugilist a înaintat cu garda sus, când cu stângul, cu dreptul, balansându-și capul pe sub sfoara groasă.
  • "Și viteza e un avantaj foarte mare în box, nu ai cum să o crești. Ai explozie, deja deții un avantaj important", accentuează Leondraliu.
Cel mai mic elev al lui Marian Leondraliu are doar 6 ani / Foto: Andru Nenciu

Cine v-a inspirat în carieră?
Am avut doi boxeri preferați: Muhammad Ali și Mike Tyson. Ali pentru că era meseriaș, pleca, dădea stângi. Ca la Tyson n-ai să mai vezi vreodată viteza asta și explozia la un pugilist cu kilogramele lui! Deși era un "greu", Mike Tyson avea viteza unui sportiv de la semiușoară - 60 kg.

Ați văzut meciul cu Roy Jones Jr? Din postura specialistului, ce ați văzut, s-au bătut ori mai mult au simulat?
A mai făcut și el niște bani, mi-a plăcut că a boxat acum, n-au vrut să se bată, a fost un meci spectaculos, sunt prieteni, dar au fost reținuti. Și Roy Jones a fost supermeseriaș, cu stângile alea...

Un meci cu finalul nedorit de românul de la categoria pană. "Nu mi-era frică. Pe mănușile din meciul cu Mayweather am autograf de la Teofilo Stevenson"

Văd aici, în sala de antrenament, o parte a unui perete plin cu mănuși. Câteva sunt și ale dumneavoastră. Mai aveți mănușile cu care ați boxat în primul meci oficial?
Nu mai am primele mănuși, nici nu mai știu ce am făcut ele, dar mai am unele care îmi sunt foarte dragi, de la Campionatul Mondial din 1995, când am boxat cu Floyd Mayweather. Pe ele am autograf de la celebrul Teofilo Stevenson.

Ați picat cu el în primul tur. Ați pregătit meciul, l-ați studiat?
Nu am pregătit nimic special pentru că eram foarte bine pregătit, puteam să boxez cu oricine, oricând! Nu mi-e era frică de nimeni, pe mine nu mă bătuse nimeni în România în acea perioadă. Când știi că ești pregătit sută la sută, prinzi aripi.

Mi-aduc aminte că eram la hotel înainte de deplasare și vine un jurnalist român și-mi spune: "Mariane, uite am niște filmări cu un puști, e campion la Jocurile Panamericane, e american i-a bătut pe toți!" I-am zis că nu mă interesează, "poate fi oricine!" Aveam încredere mare în mine, dar asta a fost viața, mai sunt și jocurile de culise.

Marian Leondraliu, multiplu campion al României și câștigător al Centurii de Aur, împlinește în aprilie 52 de ani / Foto: Andru Nenciu

"Mariane, nu există!" Misterul din jurul meciului cu Mayweather. Nu a mai rămas nicio înregistrare! Leondraliu: "Mai am doar o speranță"

Vorbiți despre culise.
Am trăit un mare dezavantaj pentru că n-am putut niciodată să văd filmarea, așa o fi fost ordinul. În România s-a transmis meciul, carul de televiziune era lângă mine. Am întrebat pe cineva din TVR de filmare, cu mulți ani în urmă, și mi-a zis: "Mariane, nu există!". "Cum nu există!?", i-am replicat!

Am apelat și în Germania, avem români acolo, chiar în structurile boxului, câțiva arbitri, foști pugiliști... I-am sunat, dar mi-au zis: "Mariane, televiziunea care a transmis Mondialul din Berlin a dat faliment!". Ăsta e marele meu of, că nu pot să văd acea filmare. Dar bănuiesc că există o arhivă, sper să revăd meciul la un moment dat, e marea mea dorință.

VIDEO EXCLUSIV Marian Leondraliu despre Floyd Mayweather

Ați epuizat toate variantele?
Toți mi-au spus că nu o mai pot găsi, dar mai am o speranță. Vreau să ajung în Bulgaria, pentru că la categoria mea a devenit campion mondial Serafim Todorov, suntem prieteni, și mă gândesc că poate are el toate meciurile categoriei. Nici pe YouTube nu există meciul...

  • Serafim Todorov l-a învins în finala pentru aur a Mondialului din 1995 (cat. -57 kg) pe algerianul Nouredine Medjiehoud. Germanul Flak Huste și lituanianul Vitas Biciulaitis au cucerit medaliile de bronz.
  • Mayweather nu a pătruns în semifinale la CM din 1995. Algerianul medaliat cu argint, Medjiehoud, l-a învins în turul al doilea, la puncte, scor 8-6.
  • Un an mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, Floyd Mayweather cucerea bronzul la cat. -57 kg.

Momentul în care Leondraliu l-a trimis la podea pe Floyd Mayweather. "I-am dat croșeu peste umărul stâng, nu se astupa bine ca acum. Dar a dezvoltat o apărare excelentă acolo, un geniu"

Cum era Mayweather în ring, la amatori, la Mondialul din 1995?
Era foarte tânăr (n.r.: 18 ani)... Îl văd și azi cum boxează, la fel, defensiv. Pe atunci nu era foarte profesionist la umărul stâng, acolo i-am dat croșeu de dreapta peste umărul stâng, nu se astupa bine ca acum. El a dezvoltat o apărare excelentă la umărul stâng, un geniu!

Într-un clinci i-am dat croșeu de dreapta, dar i l-am aplicat în tâmplă. Dacă era mai jos se termina meciul. El era la podea, era numărat. Si tot era groggy, dar când a zis arbitrul "box", nu m-a mai lăsat să dau în el. Cum îl luam în primire, arbitrul zicea "stop, ai dat sub centură!" Și și-a revenit, a început să fugă, iar eu după el! A continuat meciul...

Marian Leondraliu, alături de antrenorul Relu Auraș / Foto: arhivă personală Marian Leondraliu

"Eu îl loveam și nu punctau, el mă lovea în gardă și se puncta. Am fost supărat o lună, am avut un gol în stomac" 

Ceea ce vreți să spuneți e că ați fost adevăratul câștigător al meciului, dar apariția în premieră a mașinii de punctaj și alți "factori externi" v-au barat drumul pe tablou.
Da, toți cei care au fost cu mine au văzut asta. S-a terminat 8-7 pentru el, eu îl loveam și nu punctau, el mă lovea în gardă și se puncta. Am fost supărat o lună, am avut un gol în stomac timp de o lună pentru că știam că aș fi avut culoar să ajung în finală și am pierdut în primul meci.

Nu-mi imaginam acasă când mă antrenam că voi pierde eu în primul meci. Eram sigur că iau o medalie. A fost dureros, simțeam o apăsare în suflet și după o lună de la terminarea acelui meci. 

  • Scorul la fiecare final de repriză în meciul Leondraliu - Mayweather (7-8), din runda inaugurală a categoriei pană, la CM din Berlin 1995
  • R1: Leondraliu - Mayweather 3-2
  • R2: Leondraliu - Mayweather 4-5
  • R3: Leondraliu - Mayweather 7-8
Marian Leondraliu le povestește deseori puțtilor săi amintirile adunate în carieră, inclusiv momentul Berlin / Foto: Andru Nenciu

Nedoriți în ringul puterilor lumii. "Feri Vaștag și Leonard Doroftei mi-au zis: <Marian, a fost meciul tău!> Treceam peste nemți, peste ruși. Noi, România, o țărișoară"

Sunt curios ce v-a spus antrenorul în colțul ringului, în pauze?
Maestrul Auraș era antrenor (n.r. - Relu Auraș), îmi spunea "Mariane, calcă în stânga, calcă în dreapta, intră cu două directe!" Îl ascultam! Dar acolo, cum îți spuneam, într-un clinci cât am fost aproape, i-am dat croșeu de dreapta.

Marea lui șansă a fost că a fost prins în cască, sus, în tâmplă, dacă era mai jos, era K.O., se termina meciul, dar a fost norocul lui! Feri Vaștag și Leonard Doroftei care au devenit campioni mondiali în Berlin mi-au zis: "Marian, a fost meciul tău!" Inclusiv antrenorii mi-au confirmat... Îți dai seama, noi am fi luat trei medalii de aur, treceam peste nemți, peste ruși. Noi, România, o țărișoară.

  • "Leondraliu bate, dar e dat învins de arbitri" și "Leondraliu bătut de mașina de puncte", titrau la vremea respectivă publicațiile din România care aveau corespondenți acreditați la CM din Berlin 1995
  • La CM din Berlin, în 1995, România (2 medalii de aur - nici medalie de argint - nicio medalie de bronz) s-a clasat pe locul 4 în clasamentul pe medalii. Lotul tricolor a fost întrecut de Cuba (4-2-3), Rusia (2-1-0) și Bulgaria (2-0-1).

Galerie Foto

Marian Leondraliu: "Vorbeam cu Floyd Mayweather pe Facebook, dar câțiva prieteni i-au postat tot felul de mesaje. Probabil s-a supărat"

Îi urmăriți viața plină de extravaganțe pe rețele de socializare?
Îl aveam în listă pe Facebook, vorbeam cu el pe Facebook, dar câțiva prieteni i-au postat tot felul de mesaje de genul "Marian Leondraliu l-a bătut pe Mayweather!" și mi-a dat block când a văzut, probabil s-a supărat.

V-ați dori să-l vedeți într-un meci pe viu, la 26 de ani distanță de la Mondialul din Berlin?
Mi-aș dori, dar având în vedere că are și el o vârstă acum... Îi mai arde lui să boxeze!? Știu cum e să urci în ring după o anumită vârstă, eu am boxat pentru sârbi pe final de carieră, refacerea nu mai e aceeași. Aveam viteză, dar mă pregăteam dublu față de un om normal. Când am realizat că refacerea necesită mult mai mult timp, mi-am zis, gata, mă retrag. La averea pe care o are Mayweather... El boxează de plăcere.

  • 1 miliard de dolari ar fi averea strânsă de Mayweather (1,83 m) din box. Americanul din Michigan a trecut la "profi" în 1996 și a luptat ultima dată în 2017, când l-a învins pe irlandezul Conor McGregor
  • În 50 de meciuri disputate la profesioniști, Mayweather le-a câștigat pe toate (27 prin K.O.). În total, Floyd Joy Sinclair, pe numele său adevărat, a boxat 397 de runde

Îi place să iasă în evidență prin tot felul de extravaganțe...
Face show, cum sunt și unii oameni de prin România. Lanțuri groase de aur la gât, bani...

V-ar fi schimbat cariera o victorie cu Mayweather și, poate, așa cum spuneți, o medalie de aur având în vedere culoarul pe care-l aveați?
Da, posibil, dar am avut ocazia să-mi schimb sensul carierei și după, la profesioniști. Eu visam să ajung cu Todorov în finală (n.r. - bulgarul Serafim Todorov) pentru că-l știam cum boxează. Era un boxer foarte meseriaș, dar când se lăsa pe coardă și te muta, eu aș fi avut stategia mea, cred că l-aș fi curățat pe Serafim Todorov, știam ce să-i fac, îl studiasem. În plus, nu l-a lovit nimeni pe Todorov în burta, un aspect care l-ar fi slăbit foarte mult.

Afișul unei gale de profesioniști în care a boxat Leondraliu e mereu privit cu interes de elevii maestrului, în sala clubului BC 1 Decembrie / Foto: Andru Nenciu

"Era ca o găină căreia îi tai gâtul. Înainte de meci făcea bășcălie de mine". Sentimentul care-l cuprindea pe Marian Leondraliu când reușea un K.O.

Cu ce asemănați un K.O.?
Mă cuprindea o stare de milă, dar și de bucurie, un sentiment amestecat. Am dat KO-uri de mi-era milă de cel de jos. La profesionism, când am boxat cu un francez, Rudel Obreja spunea într-un comentariu că a văzut unul dintre cele mai bune meciuri făcute de un român, chiar în perioada în care "Moșu'" Doroftei era campion mondial.

Atunci ați simțit sentimentul despre care-mi vorbiți?
Atunci i-am dat un KO campionului Franței (n.r. - Souleymane M'Baye). Iar cădea, iar se ridica, era ca o găină careia îi tai gâtul, care se zbate. Era groggy după ce înainte de meci, prin hotel, se uita la mine și făcea bășcălie de mine cu antrenorii lui.

Ce zicea?
"Cu ăsta boxez, mă!? El era mai masiv, dar am tăcut, am stat liniștit, eu am fost mereu fair-play. La final a venit a mine și mi-a zis: "Tu es une grande champion!" N-a mai zis nimic, de-aia e bine să nu-ți subestimezi adversarul, o regulă de bază în orice sport, nu doar în sporturile de contact. 

Conexiunea trecut - prezent. Un poster cu Marian Leondraliu, la 25 de ani, în sala de box din comuna 1 Decembrie / Foto: Andru Nenciu

Marian Leondraliu: "Am fost și eu groggy. Te sufoci, nu mai ai oxigen". Cele mai dureroase lovituri recepționate în ring

Ați fost groggy?
Am fost, am fost...

În ce parte a corpului sunt cele mai grele lovituri recepționate în box?
Durerea cea mai mare apare când adversarul te prinde cu o lovitură în burtă, pentru că rămâi fără aer. În cap n-ai probleme, am fost si eu groggy. Loviturile în ficat sau în plex îți iau tot oxigenul, te sufoci pentru că nu mai ai oxigen. Atunci e cel mai rău. 

Îmi spuneați la începutul discuției că aveți autograf de la Teofilo Stevenson. Ce face specială școala de box cubaneză?
Cubanezii sunt talentați si sunt foarte buni încasatori în cap. Dacă îi lovim în burtă, noi, românii, am am avea șanse să-i batem. Dar, da, au ceva în plus și asta s-a reflectat mereu în medaliile cucerite la amatori. Am boxat în Turcia cu un cubanez și l-am bătut.

Spuneți-mi repede două orașe care vă vin în minte de unde ați strâns amintiri frumoase. 
De la la Moscova și la Almaty. Am boxat și în Kazakhstan (n.r. - cu Serikzhan Yeshmagambetov, înfrângere la puncte, în 2001), a venit presedintele țării, erau 10.000 de spectatori. A fost impresionat de cum am boxat un pugilist kazah și a venit și m-a felicitat. 

Leondraliu a lovit sacii de box de mii de ori într-o carieră în care a luptat și la amatori, și la "profi" / Foto: Andru Nenciu

În aprilie împliniți 52 de ani, în istoria boxului sunt antrenori care au mers să antreneze la sală elevii până la peste 70 de ani. Până la ce vârstă vă vedeți în sală?
Cât o să fiu sănătos. Cât mă ține organismul o să vin la sală, boxul este hobby-ul meu cel mai mare, familia și boxul sunt cele mai importante lucruri pe care le am în viață.

Prima sesiune de antrenament cu întâia grupă ia sfârșit după aproape 60 de minute. Fostul pugilist e salutat școlărește de copiii care părăsesc sala trăgând cu ochiul cu timiditate spre maestrul lor și Leondraliu le reamintește când vor avea o nouă întâlnire cu sacii din sală. 

Urmează pentru Leondraliu al doilea grup de elevi, mai mari, mai experimentați. Așa cum antrenamentele de la Olimpia, din tinerețe, nu se sfârșeau vreodată pentru fostul campion al României, așa nici meseria de profesor n-are pauză. "Asta mi-am ales și vreau să contribui și eu la renașterea acestui sport frumos", adaugă Marian Leondraliu. 

  • Citește în ultima parte a interviului, pe digisport.ro, episoadele din viața de film a fostului pugilist, actual antrenor
Lupta dură cu sacii de antrenament nu se încheie niciodată / Foto: Andru Nenciu

Etichete: floyd mayweather , mike tyson , 1 decembrie , andru nenciu , roy jones jr , marian leondraliu , leondraliu , box leondraliu , berlin 1995 , leondraliu - mayweather


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Serie de explozii în mai multe orașe din Rusia. Principalii suspecți sunt pensionari. Ce s-a întâmplat

O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai multe orașe. Mai mulți suspecți au fost reținuți, informează Ukrainska Pravda.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Volodimir Zelenski nu s-a abținut: gluma făcută, cu trimitere la ajutorul militar al Londrei pentru Ucraina

OUT de la Genoa! Italienii anunță prima "victimă" a lui Dan Șucu

Exclusiv ”Gigi, ai făcut o achiziție foarte bună!” Primul transfer din 2025 al FCSB-ului, elogiat

”E disperat”. Scoțienii s-au convins de Ianis Hagi, după meciul lui Rangers cu Dundee FC

”Cel mai mare contract din istoria fotbalului” a fost semnat: 1.700.000.000 € pentru Barcelona

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Live Video&Text CFR Cluj - Oțelul Galați 1-1, ACUM, la DGS 1. Moldovenii au egalat înainte de pauză

Notele primite de Dennis Man și de Valentin Mihăilă, după umilința trăită la Roma

Marcus Rashford, OUT din lotul lui Manchester United a 3-a oară la rând! Ce a spus Ruben Amorim

Are zilele numărate la Tottenham! Londonezii s-au decis și plătesc 24.000.000 € pentru înlocuitor

Citeşte şi

Soția lui Mike Tyson a spus ”STOP” la o lună după lupta lui ”Iron Mike” cu Jake Paul: ”S-a terminat”

Mike Tyson a recunoscut, la aproape o lună de la lupta cu Jake Paul: "A doua zi, m-am trezit și i-am spus soției"

PEROZTânăra cu cele mai lungi picioare din lume, misiune imposibilă să-și găsească un iubit sau blugii potriviți: "Mi-am urât înălțimea"

FILM NOWI-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată pe actorul Justin Baldoni

Simona Halep şi-a mărit imperiul imobiliar şi noua ”perlă” a coroanei este la Poiana Braşov. Primele imagini citeşte ştirea pe Prosport.ro

S-a terminat marele meci dintre Usyk și Tyson Fury! Decizie unanimă a arbitrilor citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Digi World

O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de persoane din lume. Beandri a îmbătrânit prematur

Digi Animal World

Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate concursurile”