Runar Heltne și Anca Heltne / Foto: arhivă personală

Exclusiv "În Norvegia fiecare comună are o sală de sport". Fost coleg cu Riise, Runar Heltne e stabilit de 20 de ani în România

articol scris de Andru Nenciu
19.11.2020, 09:13
  • SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1

Runar Heltne (40 de ani), fost campion al Norvegiei la atletism în proba de decatlon, povestește pentru digisport.ro câteva dintre secretele care au transformat țara nordică într-o putere în sportul mondial. 

  • Citește AICI ce spune Runar Heltne despre decizia autorităților din Oslo de a nu-i lăsa pe fotbaliștii naționalei să vină în România.

Ajuns în România pe când avea doar 20 de primăveri, Runar Heltne descoperea prin 2000 o țară care iubea sportul. Sau cel puțin așa auzise pe la competiții, din glasul adversarilor români. Perspective luminoase pentru un campion al Norvegiei la decatlon? Sau doar un sejur scurt?

Vântul cantonamentelor îl purtase din insula natală, Alesund, până la... Câmpulung Muscel, pe o insulă a necunoscutului. Oameni noi, parteneri noi de antrenament și o altă climă. O porție de curiozitate servită la doar 20 de ani.

Exponent al unei probe care îmbină tehnica, forță, viteză și multe altele, Runar nu s-a mai întors de-atunci niciodată înapoi, în Norvegia, definitiv. Își zisese că-și va trăi doar o picătură din carieră prin țara care dăduse lumii o mulțime de campioni la atletism, dar a rămas pentru totdeauna.

Tot în urmă cu vreo 20 de ani avea să o cunoască și pe Anca, cea care avea să-i devină, în timp, parteneră de antrenament, iubită, soție și elevă. Avea să fie o încrucișare de drumuri la momentul potrivit.

Runar Heltne: "În Norvegia se pune accentul pe sport, iar dacă un copil nu practică o disciplină sportivă, oamenii îl percep drept ciudat"

Runar Heltne nu mai aruncă acum vreo privire nostalgică spre trecut sau spre Norvegia natală. E tatăl a patru copii și un soț fericit. Adoră România și mai revine în orașul aflat la 3.250 km de România doar pentru vacanțe.

"Nu m-aș întoarce definitiv în Norvegia, doar pentru vacanțe. M-am obișnuit aici, e mai frumos în România. Îmi place și clima, nu sunt distanțe mari între orașe și limba m-a atras de la început. Știam engleza, apoi am învățat limba română în câteva luni, am făcut și meditații. Am absolvit Educație Fizică și Sport - secția de kinetoterapie - la Craiova, ulterior mi-am luat doctoratul la Chișinău", își începe Runi rememberul.

De ce-ți e dor din orașul tău, Alesund?
De familia mea sau de partidele de pescuit cu tatăl meu, pe la 1 noaptea, știți că vara e lumină 24 din 24 de ore. Orașul în care m-am născut e o insulă, iar sportul e primordial și în Alesund, ca în toate orașele din Norvegia. Fiecare comună are o sală de sport multifuncțională, fiecare oraș posedă un teren de fotbal cu dimensiuni normale. Se pune accentul pe sport, iar dacă un copil nu practică o disciplină sportivă, oamenii îl percep drept ciudat. Întrecerile între școli nu lipsesc, când eram copil, eram coleg la școală cu Riise (n.r.: - Jorn-Arne Riise, 40 de ani, 110 selecții, 16 goluri în națională), care a devenit cunoscut peste tot în lume. Eram adversari în competițiile sportive. Eu am ales atletismul și handbalul - doar o perioadă -, el a ales fotbalul. Născut tot în aceeași zonă e unul dintre cei mai valoroși atleți din lume în prezent, Karsten Warholm (n.r.:- 40 de ani, campion mondial la 400 m garduri la CM 2017 și CM 2019).

Runar Heltne: "În orașul meu, Alesund, avem o sală de atletism cu câteva mii de locuri. Sportul e o prioritate în Norvegia"

Fotbalul, atletismul, handbalul sau sporturile de iarnă? Spre ce înclină norvegienii?
Sporturile principale sunt cele de iarnă, toate de iarnă. Dacă te naști într-o zonă de munte, cu siguranță vei alege un sport de iarnă. Apoi, cele mai populare sunt fotbalul pentru băieți.

De băieți spui?
Da, pentru că e dezvoltat și fotbalul feminin. Apoi handbalul feminin, vezi câte handbaliste de valoare mondială a dat Norvegia. Și eu am făcut handbal, în paralel cu atletismul, până la 16 ani. Iar infrastructura e bine pusă la punct și îi ajută pe cei mici. De exemplu, în orașul meu, Alesund, avem o sală de atletism cu câteva mii de locuri. Sportul e o prioritate în Norvegia, e implementat din punct de vedere social.

  • Norvegia are o suprafață totală de 385.207 km pătrați și o populație de peste 5,3 milioane locuitori.
  • Biatlonistul Ole Einur Bjornadalen e cel mai de succes sportiv din istoria JO de iarnă, cu 13 medalii de aur cucerite
  • Șahistul Magnus Carlsen (29 de ani), actual campion mondial, e una dintre cele mai importante personalități date de Norvegia sportului mondial 

Pentru Runar Heltne Jocurile Olimpice rămân un vis neîmplint. În 2008 rata prezența la competiția din Beijing deși își făcuse baremul de 8.000 de puncte IAAF. "Federația din Norvegia a ridicat standarul de participare la 8.100 de puncte pentru a părea ea mai diferită față de alte federații și atunci nu am mai prins lotul", explică norvegianul îndrăgostit de România.

Nu ai ajuns la JO 2008, dar ți-ai împlinit visul prin soția ta, Anca Heltne, de nouă ori campioană a României la aruncarea greutății.
Și medaliată cu bronz la Europenele de la Torino (n.r.: CE indoor din 2009), iar performanța ei de vârf în sală e printre cele mai bune rezultate mondiale din toate timpurile (n.r.: - 19,90 m, în 2010, la București).

Vorbeai despre un mecanism complex al sportului în Norvegia, la nivel de infrastructură și din punct de vedere al mesajului transmis copiilor. În România când spunem Norvegia, în prezent, spunem și Haaland.
El e un produs al acestui sistem. Haaland e un fel de Usain Bolt din atletism. E înalt, dar și rapid. E puternic, dar, la fel, e și rapid. Mai rar vezi un fotbalist atât de înalt cu tehnică și viteză desăvârșite. Dar să vedem cât rezistă pentru că avem exemplele multor fotbaliști care au excelat la tinerețe, apoi s-au stins treptat. Depinde doar de el.

Runar Heltne: "Băiatul meu cel mare, Kristian, e pasionat de karting, mereu ne spune că vrea să devină primul pilot de Formula 1 din istoria Norvegiei"

Dacă unul din cei patru copii ai voștri ar vrea să locuiască în Norvegia ce i-ai spune?
Le place Norvegia, dar le place mai mult aici, doar pentru vacanțe s-ar duce. Cred... Iar acolo nu s-ar stabili pentru că ar avea dificultăți cu limba. Dacă nu vorbești perfect, ești văzut puțin... Dar cum ei au și cetățenie norvegiană, poate vor concura și pentru Norvegia, cine știe... Eu și Anca am rămas cu amintirile din sport, a fost o perioadă frumoasă. Băiatul meu cel mare, Kristian (n.r.: - 9 ani), e pasionat de karting, mereu ne spune că vrea să devină primul pilot de Formula 1 din istoria Norvegiei.

Ce i-ai recomanda unui turist român să viziteze în Norvegia când viața va reveni la normalitate?
Să viziteze fiordurile, e o priveliște spectaculoasă, munții care ajung până la o altitudine de 1.500 m pleacă din apă. Acolo se opresc multe vase croazieră, turiștii nu vin în Norvegia să vadă Oslo sau Bergen, ci pentru fiorduri, pentru ghețari.

  • Norvegia a găzduit două ediții ale Jocurilor Olimpice. Jocurile Olimpice de Iarnă din 1952 de la Oslo și Jocurile Olimpice de Iarnă din 1994 de la Lillehammer
  • Fotbalul are cei mai mulți sportivi activi legitimați în Norvegia. Într-un sondaj realizat în 2014-2015, fotbalul s-a clasat mult în urma biatlonului și schiului fond în privința popularității în rândul celor chestionați în Norvegiei

Etichete: norvegia , haaland , runar heltne , anca heltne , sport in norvegia


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost confirmat indirect de Kremlin, chiar în timpul unei conferințe de presă a purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Aceasta a fost sunată la telefon în timp ce răspundea întrebărilor ziariștilor ruși. Convorbirea telefonică, care a durat circa 20 de secunde, a putut fi auzită de toată lumea, deoarece Zaharova a uitat să-și închidă microfonul de la pupitru.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Gata! România nu poate întâlni Kosovo în preliminariile CM 2026

Lovitura anului: au început negocierile pentru transferul lui Cristiano Ronaldo în Europa!

S-a dezbrăcat complet și a intrat pe teren, în fața a peste 50.000 de oameni, iar internetul ”a explodat”! Sancțiunea primită

Exclusiv Discurs fără menajamente în direct, după decizia UEFA: ”Sunt adunați de prin baruri. Stătea ca un cățeluș”

Ce loc ocupă România în clasamentul FIFA, după victoria la ”masa verde” cu Kosovo! Doar o echipă peste ”Tricolori”

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Specialiștii s-au pronunțat rapid, după acuzațiile făcute de Ștefan Târnovanu: nu s-a respectat regulamentul în Botoșani - FCSB!

Exclusiv Verdictul dat în direct, după FC Botoșani - FCSB 1-0: ”S-a terminat! O luaserăm toți pe arătură”

Neagă, dar lucrează în secret la aducerea lui Radu Drăgușin. O singură condiție trebuie îndeplinită de către Tottenham

S-a aflat! Cuvintele care i-au fost spuse lui Cristiano Ronaldo, înainte de startul negocierilor pentru revenirea în Europa

Citeşte şi

Galerie Foto Tot internetul râde de Real Madrid și Manchester City. Cum au fost ironizate după eșecurile din Champions League

Adevăratul motiv al răspândirii COVID-19 în Italia şi Spania? Momentul crucial ar fi fost descoperit: "A fost o nebunie!"

PEROZS-a lovit la cap și a uitat că iubita s-a despărțit de el. Ce s-a petrecut în viața unor tineri la 7 luni de la separare e demn de film

FILM NOWDenzel Washington, despre trecutul îmbibat în alcool: "Am făcut mult rău corpului". Obișnuia să bea două sticle de vin zilnic 

Nelu Varga l-a transferat la CFR Cluj pe noul star din Superliga, descoperit de același om care l-a ochit pe Bîrligea citeşte ştirea pe Prosport.ro

România a scăpat de cele mai tari adversare în drumul spre Mondiale! Lista completă a echipelor cu care nu putem pica la tragerea la sorți citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”

Digi Animal World

Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt virale: „E inconștient!”