Helmut Duckadam, decorat post-mortem de președintele României
articol scris de Digi Sport04.12.2024, 10:49
Bundesliga: Dortmund - Leverkusen, vineri, 21:30, DGS 1
La Liga: Rayo - Celta Vigo, vineri, 22:00, DGS 2
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare post-mortem a fostului portar Helmut Duckadam, a informat, miercuri, Administraţia Prezidenţială.
Helmut Duckadam, decorat post-mortem cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler
Potrivit sursei citate, în semn de "omagiu pentru excepţionala carieră sportivă, pentru talentul, pasiunea, devotamentul şi profesionalismul puse în slujba afirmării fotbalului românesc pe plan internaţional, devenind un simbol al performanţelor unei generaţii", şeful statului a conferit post-mortem Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler sportivului Duckadam Helmut, notează Agerpres.
Fostul mare portar român Helmut Duckadam, cunoscut drept ''Eroul de la Sevilla'', a decedat, luni dimineaţa, la Spitalul Militar din Capitală, la vârsta de 65 de ani. Duckadam fusese operat pe cord deschis în septembrie.
Născut pe 1 aprilie 1959, la Semlac, judeţul Arad, Helmut Duckadam a început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).
A devenit ''Eroul de la Sevilla'' în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, când a reuşit să apere patru lovituri de pedeapsă consecutive în succesul Stelei în faţa Barcelonei (2-0).
Performanţa de atunci l-a făcut să intre în Cartea Recordurilor. Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc, a avut două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion, o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986).
Galerie Foto
Alexandra Duckadam: ”Atât a putut bietul de el să ducă”
Devastată de durere, Alexandra Duckadam, soția legendarului portar, a găsit puterea de a vorbi despre ultimele zile ale acestuia.
Helmut Duckadam a fost internat la spital în noaptea de 27 spre 28 noiembrie după ce a acuzat dureri mari la spate, însă nimic nu anunța tragedia care avea să se petreacă 4 zile mai târziu.
Totul a degenerat rapid. ”Uriașul cu suflet blând” s-a luptat cu o infecție și, după al cincilea stop cardiac, a cedat.
”Un răspuns exact nu aș putea să vă dau (n.r.- în legătură cu cauza decesului), cert e că toate s-au întâmplat așa, au venit tăvălug problemele. De data asta, ne-a luat prin surprindere. Nu am fost pregătiți.
Dacă până acum, la operații, la ce a mai avut el, am luat în calcul (n.r.- că s-ar putea să nu reziste), și el lua în calcul varianta asta și mă pregătea... De data asta a fost fără preaviz, pur și simplu s-a întâmplat.
S-a internat pentru o durere de spate și de acolo lucrurile au degenerat. Miercuri spre joi l-au luat niște dureri îngrozitoare la spate, am mers la Urgențe. O infecție, de unde a plecat, cum a migrat, nu știm.
A făcut și 5 stopuri (n.r.- cardiace), la ultimul nu a mai rezistat. Atât a putut bietul de el să ducă”, a declarat Alexandra Duckadam, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Digi Sport Viorel Grigoroiu.
Galerie Foto
Alexandra Duckadam a anunțat, prin intermediul lui Radu Naum, realizatorul emisiunii Fotbal Club de la Digi Sport, că după timpul care va fi alocat catafalcului de la Arena Națională, tot ce va urma va fi exclusiv privat, mai ales că trupul ”Eroului de la Sevilla” va fi incinerat.
- Citește și: Marius Lăcătuș, mai dărâmat ca niciodată. Ce a spus după ce și-a luat adio de la Duckadam
Etichete: helmut duckadam , klaus iohannis
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții