Exclusiv Florin Tene, din Dubai. "Avem voie doar la cumpărături sau la medic". Mesajul la poliție, "Retro Dinamo" + Top 3 portari ai lumii
articol scris de Andru Nenciu12.04.2020, 10:21
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Florin Tene, antrenor de portari la Al-Wasl Dubai, echipa condusă de Laurențiu Reghecampf, dezvăluie cum a afectat pandemia de COVID-19 fotbalul și viața din Emiratele Arabe Unite.
Fost goalkeeper la Dinamo, Rapid sau Steaua și component al naționalei la Euro '96, bucureșteanul în vârstă de 51 de ani spune că măsurile restrictive sunt mult mai aspre în Dubai decât în România și explică modul în care îi poate afecta pe sportivi izolarea. Cât de încorsetat se simte în vremea pandemiei, care era spiritul lui Dinamo în vremea lui Piți Varga și Ioan Timar și cum arată Top 3 al portarilor lumii, în interviul de mai jos, oferit pentru Digi Sport.
Salut, Florin! Te-am sunat pentru că aș vrea să-mi spui cum a influențat pandemia fotbalul în Emirate și cum arată Dubaiul, o destinație turistică preferată a românilor.
E o situație grea pentru toată lumea. Pe noi, pe mine și pe soția mea Anca, ca de altfel pe tot stafful, ne-a prins această criză în Dubai. Aici sunt restricții foarte mari, avem voie să ieșim doar la cumpărături sau la medic, însă, una peste alta, este liniște, fără panică, detaliu care-ți transmite, totuși, un sentiment de siguranță. Avem cu toții speranța că se va termina cât mai repede și ne vom putea relua viețile normale din punctul în care au rămas.
Cum ieși și când ieși din casă? Completezi vreun formular?
Da, îți trebuie aprobare ca să poți ieși din casă. E permis unui singur membru din familie să părăsească domiciliul. Permisul de ieșire se obține printr-un mesaj trimis la poliție în care trebuie să precizezi ce anume dorești să faci, unde te deplasezi - din ce punct în ce punct -, în ce interval orar și cu ce faci deplasarea. Aștepti câteva minute și apoi tot printr-un mesaj primești sau nu aprobarea. Există o aplicație specială pentru acest lucru.
Florin Tene: "E mult prea multă panică în România comparativ cu se întâmplă în Emirate"
Probabil că ții legătura cu cei din țară și te-ai informat în privința luptei pe care o duc medicii, în privința restricțiilor impuse pentru a nu se răspândi pandemia. Cum se vede din Dubai ce e în țară?
Informațiile cu tot ce se întâmplă în țară le avem deoarece ținem legătura cu copiii noștri și cu părinții, care ne țin la curent cu tot ce se întâmplă în România, apoi mai avem informațiile care circulă pe rețelele de socializare. În opinia noastră, e mult prea multă panică în România comparativ cu ce se întâmplă în Emirate. Aici, desi restricțiile sunt mai mari, oamenii se comportă normal, iar televiziunile vorbesc despre acest lucru doar strictul necesar, fără a induce panică. Mesajele venite de la autorități sunt menite să te facă să te simți în siguranță, nicidecum că ești în pericol.
3.736 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 s-au înregistrat, până azi, în Emirate. Au fost recuperați 588 de pacienți și au murit 20 de persoane.
7 e locul pe care se află Al-Wasl Dubai în campionatul din Emirate. Formația condusă de Reghecampf a adunat 29 de puncte în 19 etape. Lider e Shabab Al Ahli (29)
În România, Răzvan Burleanu a anunțat trei variante de reluare a Ligii 1, ce se întâmplă în Emirate?
Campionatul este oprit aici de o lună și am înțeles că la jumătatea lunii aprilie va fi o ședință pentru a se lua o hotărâre în ceea ce privește soarta campionatului. Această decizie va influențată, cel mai probabil, de hotârârile FIFA. Ultimele două meciuri pe care le-am jucat au fost în luna martie, partide desfășurate fără spectatori. Așteptăm în continuare să vedem deciziile clubului și sperăm să revenim cât mai repede.
Florin Tene și primul lucru pe care l-ar face când lucrurile vor reveni la normal
Să ne imaginăm că peste o lună se reia tot fotbalul. Cum va arăta? Jucători mai lenți, multe pase greșite...?
Sincer, nu știu cum va arăta fotbalul, cum nu știu nici cum va arăta viața noastră după... Ce pot spune cu certitudine este că eu îmi doresc ca fotbalul să rămână așa cum îl știm și îl iubim toți.
Cât de mult afectează izolarea un sportiv de performanță și spune-mi care e primul lucru pe care-l vei face când se va încheia această criză?
Pentru un om și pentru orice sportiv de performanță izolarea aceasta nu este benefică din niciun punct de vedere. Contează foarte mult oamenii dragi pe care-i ai lângă tine și felul în care îți găsești de făcut lucruri care îți dau o stare de bine. Din punct de vedere fizic, nici o metodă folosită prin casă sau prin curte nu ține locul antrenamentelor normale, în aer liber, în colectivitate. Trebuie să fii foarte puternic psihic, trebuie să devii autodidact. Îmi doresc ca după toată această perioadă să îmi iau soția, să ne plimbăm și să respirăm aer curat. Să ne reluăm viețile din punctul în care am rămas, un pic mai buni și mai responsabili cu tot ce ne înconjoară. Poate asa vom prețui mai mult ce am avut și ne vom da seama că am fost atât de fericiți și n-am știut.
Florin Tene: "E un moment delicat la Dinamo, să nu se piardă spiritul echipei!"
Fericire ți-a adus și echipa ta de suflet, Dinamo, deși ai jucat și pentru Steaua și Rapid. Există vreo soluție pe termen scurt pentru ca Dinamo să iasă din acest haos?
Este un moment delicat pentru întreaga suflare, e greu de crezut că o echipă precum Dinamo a putut ajunge într-o asemenea situație. Eu am crescut la Dinamo în anii '80, iar atunci pentru noi nu exista locul 2. În spiritul acesta am crescut. Mi-aș dori ca lucrurile să se așeze pentru ca spiritul acestei echipe să nu se piardă. O soluție? Nu-mi dau seama de aici, de departe. Desigur, eu sunt poate subiectiv, deoarece am crescut în curtea lui Dinamo și sper ca echipa să redevină ceea ce a fost odată.
Dă-mi un exemplu din trecutul tău în Ștefan cel Mare care i-ar putea motiva pe conducătorii echipei Dinamo sau pe jucători!
Eu mi-am început junioratul la Dinamo avându-i antrenori pe regretații Ioan Timar și Piți Varga. Am jucat șase luni atacant, dar datorită profesorului Timar am ajuns portar. Piți Varga mi-a marcat la modul pozitiv cariera de fotbalist și a ajuns să scoată câțiva dintre cei mai buni fotbaliști de la naționala mare și cea de tineret. Și-ți dau exemplu doar câteva nume: Lupescu, Răducioiu, Mitici, George Bănică, Ștefan, Iordache, Orlando Stănescu, Fane Barbu, Stan, Răzvan Popescu și alții. Am avut cea mai bună echipă de juniori timp de cinci ani, culminând cu câștigarea campionatului de juniori republicani. Echipele românești din acea perioadă au realizat performanțe extraordinare pe plan internațional.
Florin Tene: "Am debutat cu Mircea Lucescu, mi-am realizat aproape toate visurile"
Înainte de a pleca alături de Laurențiu Reghecampf în străinătate, ai fost în fenomen, în Liga 1, în ultimii ani în Ghencea. Nu întotdeauna rezultatele naționalei reflectă valoarea campionatului intern, dar îți poți contura o părere, de la distanță, despre valoarea Ligii 1.
Este foarte tacticizat și se pune accent mult pe pregătirea fizică. Din punct de vedere calitativ, campionatul nostru e în regres, drept dovadă e greu să mai intrăm în Liga Campionilor și ne mulțumim doar cu Europa League. Deși condițiile de pregătire nu erau ca acum, era mai multă calitate, deoarece jucătorii nu aveau voie să plece afară și creștea concurența. Era greu să pătrunzi în primul 11, iar dacă reușeai asta, trebuia să muncești mult pentru a te putea menține.
Obișnuiești să faci des conexiuni cu perioada în care te-ai format ca om și ca jucător. De ce?
Perioada în care am fost jucător a fost perioada cu cele mai mari satisfacții. Am debutat la Dinamo în 1986 sub indrumarea marelui antrenor Mircea Lucescu pentru care am un respect deosebit si m-am retras tot la Dinamo în 2000. Am avut multe satisfacții și mi-am realizat aproape toate visurile la care toți tinerii fotbaliști speră.
Am jucat în toate reprezentativele României, dar sunt mândru că am putut juca și la celelalte echipe mari ale României din acele vremuri, Steaua si Rapid, pe care mai apoi le-am și antrenat. Mă simt onorat că am jucat alături de mari fotbaliști precum Hagi, Lăcătuș, Belodedici, Dorinel Munteanu, Lupescu, Răducioiu, Mateuț si multi alții. Am avut norocul să lucrez cu cei mai buni antrenori ai României, Lucescu, Ienei, Iordănescu, Halagian, Rădulescu, Dinu, Nelu Nunweiler, Remus Vlad și alții.
Florin Tene: "Iacob de la UTA are toate atuurile pentru a ajunge un portar mare"
Pe final aș vrea să vorbim puțin despre portarii României, pe unii i-ai avut elevi la naționala de tineret, pe alții în Ghencea. Cu cine începi?
Tătărușanu e unul dintre cei mai buni portari ai României, are experiență, curaj, stăpânire de sine și o personalitate foarte puternică. Niță e un goalkeeper care s-a remarcat târziu, dar are toate calitățile pentru a se impune la o echipă mai mare decât Sparta Praga. Pantilimon e excelent, la fel ca și Silviu Lung. Ionuț Radu e un portar de viitor, care are în bagajul său tot ce-i trebuie pentru a deveni un portar de top.
Sunt și câțiva portari cu calități despre care se vorbește puțin.
Căbuz de la Viitorul îmi place dintre cei tineri, dar și Andrei Vlad. Un portar foarte bun de care vom mai auzi este Iacob de la UTA, are toate atuurile pentru a deveni un portar important al României. Noi am stat bine mereu la acest capitol pentru că mulți dintre portarii importanți ai României au ales să devină antrenori de portari și spun că avem una dintre cele mai bune școli din Europa, clădită de oameni care chiar sunt preocupați de munca lor.
Florin Tene: "Alisson Becker e ca un dirijor care-și conduce echipa din spate către victorie"
O ultimă chestiune, aș vrea să realizezi un Top 3 al celor mai buni portari ai lumii.
Jan Oblak e un portar care nu spune nimic la prima vedere, dar e un goalkeeper de primă clasă. Ca specialist, îl văd foarte eficient la o echipă de top. Nu contează sa fii spectaculos pentru public, el chiar închide poarta. Pe locul al doilea l-aș pune pe David De Gea, este un portar care are toate calitățile pe care și le-ar dori un antrenor de la elevul său: personalitate, joc de picior, reflexe, plasament, curaj. Nota 10 la toate aceste capitole. E unul dintre portarii moderni ai zilelor noastre.
Și pe trei?
E portarul multifuncțional. Pe poziția a treia l-aș pune pe Alisson Becker, el este pentru mine portarul multifuncțional, care are stăpânire de sine în momentele grele, care știe să joace pe post de libero, care știe să dea o pasă lungă de 60 m pe om. Mai mult, brazilianul de la Liverpool stăpânește careul de 6 metri și scoate mingi imposibile. Din punctul meu de vedere, el e ca un dirijor care conduce din spate orchestra către victorie.
Etichete: dinamo , mircea lucescu , tatarusanu , emirate , florin tene , dubai , alisson becker , covid-19 , pandemie
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții