"Era teroare acolo!" Kira Hagi a vorbit despre subiectul filmului inspirat de metodele comuniste de tortură
25.10.2018, 18:01SuperLiga: Sepsi - Petrolul, sâmbătă, 18:30, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - UTA, sâmbătă, 21:00, DGS 1
Kira Hagi (22 de ani) a primit unul dintre cele mai importante roluri avute până acum. Fiica lui Gică Hagi va juca în filmul "Între chin şi amin", inspirat din unul dintre cele mai negre momente din istoria României, cunoscut sub numele "Experimentul Piteşti". Filmul este regizat de Toma Enache şi va fi lansat în România anul viitor.
Fiica lui Gheorghe Hagi a vorbit despre rolul pe care îl va avea.
"Eu sunt sora protagonistului care și-a sacrificat viața pentru cei doi frați ai ei. Filmul va apărea în 2019. Acum se află în procesul de montaj", a spus Kira Hagi pentru cristinastanciulescu.ro.
Kira Hagi a dezvăluit cine a fost omul care i-a spus prima dată despre atrocitățile de la Pitești.
"Îmi povestea bunicul. Când era foarte mic, locuia în Dobrogea, chiar lângă canal. Și acolo veneau deținuții în fiecare zi și munceau. Și îmi povestea că era teroare acolo… După ce am citit despre experimentul Pitești am crescut brusc cu 20 de ani. Pot spune acum că știu cu adevărat ce este suferința, după ce am citit și după ce mi-a povestit bunicul despre tatăl lui, care a fost deținut la Aiud… Și unchiul bunicii mele din partea mamei a făcut pușcărie la Jilava unde am și filmat de altfel", a mai spus Kira Hagi.
Ce este "Experimentul Pitești"
Atrocităţile de la Piteşti au început, potrivit istoricilor, în anul 1949 şi au durat până în 1952. Specialiştii nu pot să facă o statistică a numărului victimelor; sunt prea multe. Cert este că mulţi dintre cei aduşi la reeducare erau studenţi şi membri ai partidelor istorice, liberali sau ţărănişti. O parte dintre gardieni erau foşti legionari convertiţi la comunism. Un exemplu este Eugen Ţurcanu, legionarul care a ajuns să-şi bată cu bestialitate colegii pentru a-i face să creadă într-o ideologie pe care o respingau cu tărie.
În 1954, regimul comunist a deschis un proces împotriva deţinuţilor deveniţi torţionari. 22 dintre ei au fost condamnaţi. Trei ani mai târziu, în faţa judecătorilor regimului ajung şi şapte dintre ofiţerii care au comandat exterminarea de la Piteşti. Astăzi, închisoarea morţii este o proprietate privată. Structura ei a fost mult schimbată. Doar câteva garduri cu sârmă ghimpată mai duc cu gândul la România anilor '40.
Penitenciarul a continuat să funcţioneze ca inchisoare de drept comun până in anul 1977, când a trecut oficial în folosinţa Trustului de Construcţii Industiale Piteşti. În anii 90', Trustul de Construcţii a fost desfiinţat, iar în urma privatizării s-au desprins mai multe companii.
Etichete: gica hagi , kira hagi , experimentul pitesti , kira hagi rol , metode comuniste de tortura
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții