Exclusiv "E bonus dacă ajunge în vinclu!" Secretul șutului și viteza atinsă de "racheta" lui Cristi Ganea în Grecia
articol scris de Andru Nenciu13.03.2021, 08:19
Premier League: Brighton - Brentford, vineri, 21:30, DGS 1
Premier League: Arsenal - Ipswich, vineri, 22:15, DGS 1
Cristi Ganea (28 de ani), jucătorul lui Aris Salonic, descrie în ultima parte a interviului pentru digisport.ro tehnica sa impecabilă de lovire a balonului.
Bistrițeanul trece printr-o perioadă excelentă în Grecia, unde se află cu echipa sa pe locul secund în campionat, cu 48 de puncte, la 16 lungimi distanță de liderul Olympiacos. În ultima etapă, Aris a remizat în deplasare, scor 2-2 cu PAOK, iar Cristi Ganea a intrat pe final de meci.
Galerie Foto
Crescut în Spania, fotbalistul transformat de Gheorghe Hagi din extremă în fundaș stânga face un exercițiu de imaginație și spune că s-ar stabili după retragerea din activitate în Cluj-Napoca. Cine sunt cei mai talentați tineri jucători români lângă care a evoluat, în câți ani va excela România și la infrastructura din sport și ce jucători de la Real și Barcelona urmărește... în materialul de mai jos.
- Citește AICI prima parte a interviului cu Cristi Ganea
- Citește AICI a doua parte a interviului cu Cristi Ganea
Ești de opt luni la Aris, sunteți pe locul 2 în SuperLig din Grecia. Continuă tu de aici...
Da, am opt luni de când sunt aici, am prins primele două luni terasele deschise, restaurantele, orașul este foarte furmos, însă acum este închis. Poți să-ți iei cafeluța și să pleci cu ea. Ritualul meu acum e antrenament și acasă, atât. Orașul e superb, chiar dacă totul e închis, am apucat să merg puțin și la plajă vara trecută, când se putea ieși din casă. Chiar înainte de a semna cu Aris mă uitam pe internet să văd suporterii înfocați, am intrat pe YouTube și chiar am rămas impresionat de ce spectacol făceau, mai ales în derby-urile cu PAOK.
Η αποστολή του αγώνα Κυπέλλουhttps://t.co/2HVYw1TSFN pic.twitter.com/6SMTmFkeDa
— ARIS F.C. / ΠΑΕ ΑΡΗΣ (@ARIS__FC) March 3, 2021
Cu Mitroglou, colegul tău, călăul naționalei, ai vorbit despre România?
Nu, nu. A venit de două luni, e un jucător cu experiență, nu am vorbit despre Romania, dar e un jucător care dă vestiarului maturitate, personalitate, ai nevoie de asemenea jucători.
Ce se aude, când li se va permite fanilor să intre pe stadion?
Sper ca în campionatul viitor să avem suporteri, nu se știe nimic. La început mi-a fost greu fără suporteri, ziceam că antrenament, dar cu timpul m-am obișnuit, n-am ce să fac.
- 1914 e anul în care a fost fondat clubul Aris Salonic
- 22.800 e capacitatea stadionului Kleanthis Vikelidis. Lucrările au început în 1948 și au fost terminate în 1951. Arhitect a fost un înotător al clubului, Costas Filippou.
- Inaugurat pe 4 noiembrie 1951, stadionul care pe atunci se numea Harilaao Stadium, iar la primul meci oficial, contra celor de la Thermaikos, au asistat 14.000 de spectatori.
- În 1969 și 1977 au avut loc lucrări de modernizare, iar forma pe care o are în prezent stadionul echipei lui Cristi Ganea a fost conturată după "upgrade-ul" din 2004.
Επιστροφή αύριο στις προπονήσειςhttps://t.co/9HsxwN9Pgv pic.twitter.com/mYE1H7x2On
— ARIS F.C. / ΠΑΕ ΑΡΗΣ (@ARIS__FC) March 8, 2021
📽: Καλημέρα από το Κλεάνθης Βικελίδης... 🌨❄
— ARIS F.C. / ΠΑΕ ΑΡΗΣ (@ARIS__FC) February 14, 2021
🟡⚫🏟⚽️#ARISFC pic.twitter.com/DMnyqEr1yB
Torpila din meciul cu Atromitos a atins 103 km/h!
La finalul lunii trecute ai marcat un gol superb printr-un șut puternic de la vreo 25 metri, specialitatea ta. Știi ce viteză a atins mingea?
103 km/h, mi-au spus în vestiar, la finalul meciului.
E cea mai mare viteză pe care a atins-o mingea la un gol înscris de tine?
Nu știu exact ce viteză au avut alte reușite de acest gen...
Și cel mai frumos gol?
Cu Apoel Nicosia, când eram la Viitorul. (n.r. Viitorul - Apoel 1-0, în turul al treilea din preliminariile Champions League, 26 iulie 2017).
- În finala Cupei Campionilor Europeni din 1992, Ronald Koeman, fundașul Barcelonei, înscris în poarta Sampdoriei, din lovitură liberă, cu un șut devastator care a atins o viteză de 188 km/h.
- Potrivit Sportskeeda, Arjen Robben a trimis o torpilă cu 190 km/k într-o confruntare Bayern Munchen - Borussia Dortmund, dar recordul e deținut, potrivit aceleiași surse, de Ronny Heberson. Fostul fundaș al lui Sporting Lisabona a trimis o torpilă care a atins 211 km/h într-o partidă cu Naval.
- Cunoscut pentru forța șutului său, Roberto Carlos a atins "vârful" pe când era la Fenerbahce - 141 km/h a măsurat viteza unei execuții din lovitură liberă. Golul antologic marcat în poarta lui Barthez în amicalul Brazilia - Franța (1997) a măsurat 136,7 km/h.
Și din instinct, și din tehnică. Secretul unui șut perfect cu piciorul stâng: "Dacă mai ajunge și în vinclu... Ăsta e bonus deja!"
Ești printre puținii fotbaliști români care mai șutează constant de la distanță. Îți arunci o privire scurtă către portar înainte să șutezi, ai vreo strategie?
Strategie nu pot să zic că e. Pot să spun doar că mă uit la minge ca să o lovesc perfect, nu mai am timp să mă uit la portar pentru că totul se petrece într-o fracțiune de secundă. Mă gândesc să lovesc cât mai central balonul, cât mai bine, și să-mi poziționez corpul și piciorul - optim, astfel încât să lovesc cât mai drept posibil.
La lovituri libere mă mai uit la portari, mingea e pe loc, e așezată. Când mă îndrept spre minge mă uit doar unde să o lovesc, mai ales că eu șutez de multe ori de la mare depărtare. Încerc să prind poarta, dacă mai ajunge și în vinclu... Ăsta e bonus deja!
- 700.000 de euro e cota lui Cristi Ganea
- 7 selecții a strâns la națională fundașul stânga
- 30 iunie 2022 e data la care îi expiră contractul cu Aris Salonic
Cristi Ganea urmărește pas cu pas ce face în meciuri Toni Kroos
Am o curiozitate. Spune-mi un fotbalist al lumii, îi excludem pe Messi, Ronaldo și Mbappe, lângă care ai vrea să joci!
Sunt mulți pe care mi i-aș dori, dar o să-ți dau un nume: germanul Toni Kroos de la Real Madrid! E un jucător care meci de meci, de atâția ani, e un exemplu! Când te uiți la el cum joacă pe tot parcursul meciului, și în jocul fără minge, îți dai seama că e încântător.
Mai dă-mi un nume!
Încă unul!?
Da, încă unul.
Jordi Alba de la Barcelona. Stilul lui de joc e asemănător cu al meu sau, mai bine spus, invers. E exact ceea ce vreau să joc eu în meciuri, îl văd un pic pe profilul meu.
Portarul pe care l-ar vrea în fața sa la o lovitură de la 11 metri. "E foarte bun la penalty-uri!"
Echipa ta beneficiază de o lovitură de la 11 metri, antrenorul decide ca tu să execuți. Poți să-ți alegi un mare portar al lumii pe care să-l ai în fața ta. Pe cine alegi?
Ha, interesant! Mi-ar plăcea să-l am pe Ter Stegen de la Barcelona. Și pentru ca e foarte bun la penalty-uri.
Unde te imaginezi la vârsta lui Zlatan? Pe teren sau în fața televizorului?
Mă văd la Cluj-Napoca, alături de familie și cu ceva ocupație în domeniul construcțiilor. Sau poate antrenor sau preparator fizic, mi-e greu să-mi imaginez ce va fi, depinde ce-mi mai rezervă viața...
Trei tineri fotbaliști români talentați lângă care a jucat Cristi Ganea
Spune-mi cine e cel mai talentat jucător tânăr lângă care ai jucat și ce ai sesizat la el?
Am mai mulți, dar pot să-ți spun doi-trei. Mie îmi plăcea foarte mult Cicâldău. Îl știu de la Viitorul, știam că va ajunge la o echipă bună cum e Craiova, bănuiam că va face rapid pasul și spre naționala mare. Se vedea pe el că e foarte matur în joc. La fel și Ianis, care are calităti diferite față de alți jucători tehnici.
Lovește mingea la fel de bine cu ambele picioare și nu-și face probleme dacă e înconjurat de trei adversari. El se descurcă și între trei jucători. În plus, are are ultima pasă, ceea ce e esențial. Mai îmi place Răzvan Marin, dar pe primii doi a i-am prins când erau copii la Viitorul, se vedea de mici că au calitate și vor ajunge sus.
Te-au căutat echipe din România?
Am avut oferte chiar în iarnă m-au căutat două echipe, au fost ceva discuții, dar am decis că e cazul să mă întorc deocamdată în țară. Vreau să mai stau aici, pentru că știu cât de greu e să pleci din România afară și să demonstrezi ceva. Poate o să ma întorc în țară la un moment dat. Atît timp cât am contract aici e OK. Că o fi să rămân în Grecia, că o fi să plec în Rusia... Până la urmă sunt alte condiții față de România.
Vorbești de oferte din România, dar aduci și discuția despre Rusia. Poți să-mi spui ce echipe te-au căutat?
Nu, nu.
Cristi Ganea: "Grecii au stadioane moderne, terenurile sunt bune, nu sunt cu noroi. În România abia acum încep să se pună accentul pe infrastructură"
Aduci în discuție și condițiile din Grecia, superioare față de România. Exemplifică puțin!
Grecii au stadioane foarte moderne, terenurile sunt bune, nu sunt cu noroi. În România abia acum încep să se pună accentul pe infrastructură, începem să creștem și la acest capitol. Văd că abia acum începem să avem gazoane practicabile în mai multe orașe, stadioane noi, începem să avem grupe de copii. Abia acum România începe să progreseze.
Bazându-te pe ce ai văzut până acum în Grecia și luând în calcul ce se întâmplă în România, în câți ani crezi că vom ajunge la un nivel apropiat de ei?
Nu știu, poate în trei-patru ani o să fie altfel și la noi. Important e că e din ce în ce mai bine.
O ultimă întrebare. Unde te vei stabili după retragerea din fotbal? În Grecia, în Bistrița sau la Bilbao?
Întrebare grea. Eu am de gând la Cluj-Napoca, prietena mea a lucrat la Cluj, a stat acolo, avem prieteni, orașul e mai frumos decât Bistrița și când vom avea un copil i se vor deschide multe perspective într-un oraș precum Cluj-Napoca.
Etichete: grecia , ianis hagi , aris salonic , cristi ganea , alexandru cicaldau , interviu cristi ganea
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții