Dezvelierea monumentui Generației de Aur / Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Foto După 26 de ani, ”Generația de Aur” are statuie! Gică Hagi a dezvelit monumentul: ”Extraordinar”

articol scris de Digi Sport
08.09.2024, 13:31
  • Liga Națiunilor: Portugalia - Polonia, vineri, 21:45, DGS 1

  • Media: Fotbal Club, vineri, 23:45, DGS 1

Gheorghe Hagi şi Ilie Dumitrescu au dezvelit, duminică, monumentul dedicat ”Generaţiei de Aur”, amplasat în imediata vecinătate a Arenei Naţionale din Bucureşti.

Momentul dezvelirii monumentului sub forma unei porţi uriaşe care aminteşte de toate golurile marcate de ”Generaţia de Aur” pentru naţionala de fotbal a României, a fost reprezentat de o minge şutată de Gheorghe Hagi spre pânza care acoperea sculptura realizată de Costin Ioniţă.

  • Fiecare membru al Generaţiei de Aur va primi o copie în miniatură a monumentului.

”Generația de Aur” are acum statuie

Galerie Foto

Printre cei prezenţi s-au numărat Hagi, Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, Jean Vlădoiu, Gheorghe Popescu, Emil Săndoi, Dorin Mateuţ, Bogdan Stelea. La eveniment au participat şi membri ai familiilor foştilor fotbalişti Michael Klein, Cătălin Hîldan şi Daniel Prodan şi s-a ţinut un moment de reculegere în memoria acestora.

"Toţi venim şi plecăm, important este să lăsăm anumite lucruri în viaţă. Pe teren eu cred că noi ne-am făcut datoria. Important este că s-a făcut performanţă, am fost un grup extraordinar, o generaţie crescută în anii '80 la Luceafărul.

Ne cunoaştem bine, am crescut împreună şi am făcut performanţă. Văd că lumea ne apreciază şi ăsta este un lucru extraordinar", a afirmat Gheorghe Hagi în cadrul evenimentului.

Ilie Dumitrescu a precizat că regretă şi acum ratarea calificării în semifinala Cupei Mondiale din 1994 din SUA.

"Rămân cu regretul că nu am făcut mai mult pentru fotbalul românesc, am fost foarte aproape de a ajunge într-o semifinală contra Braziliei. Nu m-am gândit niciodată că o să ajungem aici. Au fost două momente speciale anul acesta pentru mine, retragerea, care a fost ceva de vis, să fiu alături de colegii mei pe cel mai important stadion din România, şi această zi care o să rămână în sufletul nostru. Suntem nişte exemple şi orice performanţă poate fi depăşită, ăsta este mesajul meu către generaţia actuală", a declarat Dumitrescu.

Fostul atacant Florin Răducioiu speră ca monumentul dezvelit duminică să reprezinte o sursă de inspiraţiei pentru noua generaţie de fotbalişti români.

"Am patru goluri, dar ceea ce contează este faptul că acel turneu a fost momentul culminant al carierei mele. Sperăm că acest monument să fie şi o sursă de inspiraţie pentru următoarea generaţie. Suntem foarte fericiţi.

Nu mă gândeam că se va ajunge să avem un monument, toţi se gândeau la vremea când Hagi a spus că trebuie să ni se facă statuie că este nebun, dar uitaţi că după 30 şi ceva de ani această afirmaţie a lui a devenit realitate. Acest monument este un tribut al unei generaţii extraordinare, care a adus glorie României pe scena internaţională", a spus Florin Răducioiu.

Direcţia artistică a monumentului a fost coordonată de sculptorul Costin Ioniţă. Monumentul reproduce o poartă de fotbal supradimensionată, înaltă de 4 metri şi lată de 10 metri. Dimensiunea este aleasă în funcţie de raportul păstrat în raport cu spaţiul în care este amplasată, în capătul străzii Maior Coravu, în imediata vecinătate a Arenei Naţionale. Obiectul sculptural propus sugerează momentul când mingea intră în plasa porţii şi toţi suporterii explodează în extaz.

Acest moment nu este singular ci multiplu, plasa fiind împinsă în mai multe locuri şi din mai multe direcţii modelând suprafaţa, dându-i viaţă, transformând-o dintr-o suprafaţă plată într-una organică plină de dinamism, ce ajunge la diferenţe de volume convexe şi concave de aproximativ 2,5 metri. La construcţia propriu-zisă a monumentului a lucrat o echipă de 10 oameni timp de aproape două luni, plus alte echipe ce au ajutat la completarea proiectului.

"Din primul moment când s-a pus în discuţie realizarea monumentului m-am gândit că trebuie găsită o formulă în care să fie redată performanţa întregii echipe, şi nu reproducerea figurativă a celor care au fost vedetele, marcatorii etc.

Totuşi reuşita în fotbal se bazează pe goluri. De aici a plecat întreaga construcţie a ideii. Desigur, este figurată ideea porţii şi a plasei de fotbal în modul cel mai echilibrat şi plăcut vizual. Pentru că avem de-a face cu un obiect tridimensional ce trebuie să se echilibreze atât vizual, cât şi fizic, plasa este împinsă din ambele direcţii, atât din faţă cât şi din spate, acest lucru sugerând şi regula celor două reprize şi schimbarea porţilor adică şi a direcţiei de tragere către poartă.

Monumentul este realizat din inoxul pentru poartă şi cortenul pentru plasă. Atât cortenul, cât şi inoxul înseamnă oţel, adică forţă, putere", a explicat Costin Ioniţă, sculptorul monumentului, anunță Agerpres.

Etichete: gica hagi , arena nationala , gica popescu , generatia de aur , ilie dumitrescu , statuie , statuie generatia de aur


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Români, transformați în sclavi în Ungaria. Cum erau păcălite victimele

Zeci de copii şi adulţi din România au fost transformați în sclavi și exploataţi mai bine de zece ani pe teritoriul Ungariei, de o reţea organizată de trafic de persoane, formată tot din români care își păcăleau victimele cu promisiunea unui loc de muncă în afara țării, relatează News.ro.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Negocierile pentru transferul lui Radu Drăgușin s-au încheiat rapid! Tottenham s-a decis imediat

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Video Atanas Trică: ”Nici mie nu-mi vine să cred prin ce trec. Nu am loc în ochii lui”

Foto Adevărul întunecat din spatele proiectului "NEOM". Ce a încercat să ascundă mega-orașul de un trilion de euro

Foto După 120 de ani! S-a scris istorie în Grecia - Anglia

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Miculescu trebuia să vadă meciul România - Kosovo din tribune, dar Coman i-a luat locul pe ultima sută de metri

Disputat de România și Austria, Raul Florucz e ”cerut” la o altă națională: ”Ne lipsește cel mai mult”

Au învins cu 8-1 și sunt cu un pas mai aproape de Cupa Mondială din 2026

”Am obținut autorizația”. ”Construcția-fantomă” din București prinde viață, în sfârșit! Când încep lucrările

Citeşte şi

Numărul exact de spectatori la România - Kosovo, de pe Arena Națională. Cum arată calculul

FRF a cerut, iar administratorii Arenei Naționale au spus NU în ziua meciului România - Kosovo

PEROZApariție cel puțin îndrăzneață la o gală de top. O artistă a apărut "îmbrăcată" doar într-o folie transparentă din plastic

FILM NOWJason Statham, poze rare cu frumoasa lui logodnică și cu cei doi copii. Vacanță de vis pe iaht, amintiri de familie în Malta

Mircea Lucescu, decizie dură! De ce l-a lăsat pe Florinel Coman în afara lotului pentru România – Kosovo citeşte ştirea pe Prosport.ro

Florinel Coman, OUT din lotul lui Mircea Lucescu! De ce a fost scos din lot fostul lider de la FCSB citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Anca Țurcașiu, mai fericită ca niciodată la peste patru ani de la divorț. Artista, surprinsă în ipostaze tandre alături de noul iubit

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Anca Țurcașiu, mai fericită ca niciodată la peste patru ani de la divorț. Artista, surprinsă în ipostaze tandre alături de noul iubit

Digi Animal World

Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii