Dezastrul vine odată cu Brexit-ul. Consecințele asupra sportului sunt uriașe. Fotbalul și Formula 1, principalele vizate
13.12.2019, 15:00SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Rezultatul alegerilor anticipate din Marea Britanie lasă cale liberă Brexit-ului, însă consecințele vor fi majore asupra sportului. Practic, victoria zdrobitoare a conservatorilor lui Boris Johnson determină o majoritate absolută în Parlement, ceea ce confirmă practic rezultatele referendumului din 23 iunie 2016.
31 ianuarie este termenul de grație acordat de Uniunea Europeană, iar după acea dată pot apărea consecințe în sportul european. Potrivit publicației spaniole As, cel mai mult ar avea de suferit fotbalul și Formula 1.
Este vorba despre situația cetățenilor UE aflați la muncă în spațiul britanic, iar printre aceștia se numără și fotbaliștii, care vor fi afectați cel mai mult, dar și alte categorii de sportivi.
Cum va fi afectat fotbalul de Brexit. Consecințele sunt teribile
În cazul fotbalului, ar putea exista un conflict de interese între Federația Engleză de Fotbal (FA) și Premier League. Asta pentru că foarte mulți dintre jucătorii străini vor deveni jucători non-UE. În plus, vor fi probleme și în ceea ce privește jucătorii care vor fi cumpărați.
Astfel, noii jucători care vor ajunge în Europa vor trebui să se supună automat regulilor FA aplicabile extracomunitarilor, ceea ce va genera o situație complet diferită față de cea existentă. Ieșirea Regatului Unit din UE va limita drastic numărul de jucători extracomunitari pe care o echipă de fotbal îi va putea deține.
Dacă acum echipele pot avea până la 17 jucători străini, după Brexit echipele vor fi nevoite să aibă cel puțin jumătate dintre fotbaliști autohtoni. Cu alte cuvinte, 12 din 25 de fotbaliști vor trebui să fie crescuți la școlile de fotbal locale. Astfel, o asemenea decizie nu va conveni cluburilor și intereselor lor comerciale.
Justificarea acestei noi reguli este că limitarea legitimării străinilor ar da posibilitatea creșterii și dezvoltărilor tinerilor fotbalițti englezi. Așadar, potrivit As, o asemenea măsură ar afecta 65 la sută din jucătorii considerați "străini".
Reprezentanții Premier League s-au opus public Brexit-ului
Premier League, prin vocea unor lideri, s-a poziționat public împotriva Brexit-ului, dând asigurări că reducerea "importului" de jucători străini nu dă nicio garanție că jucătorii locali vor crește calitatea competiției. Evident, în acest caz, piața de transferuri ar avea enorm de suferit.
În tot acest "război" care va determina viitorul fotbalului britanic, FA are sprijinul Guvernului condus de Boris Johnson, spre deosebire de Premier League, care s-a alăturat Ligii Engleze și care reprezintă celelalte divizii profesioniste.
În plus, Brexitul va determina "forțarea" ca jucătorii britanici să se pregătească în țara natală până la vârsta de 18 ani, prevenind așadar plecarea lor către academiile din alte țări. În acest moment, regula se aplică, dar doar până la vârsta de 16 ani, cum au fost cazurile unor staruri precum Cesc Fabregas (Arsenal), Pique (Manchester United) sau plecarea lui Jadon Sancho la Borussia Dortmund.
- Un număr important de români se află la muncă în UK, în jur de 400.000, potrivit ultimelor date oficiale. Unii dintre aceștia chiar și-au făcut și o echipă de fotbal, numită FC România, care joacă în ligile inferioare.
Cum va fi afeactată Formula 1 de Brexit
Și în ceea ce ce privește Formula 1 există probleme cauzate de Brexit. Asta pentru că multe dintre echipele ce reprezintă "Marele Circ" au sediile în UK. Mai exact, 7 echipe din 10 au centrele operaționale acolo și "alimentează" serios industria locală prin peste 20.000 de piese care compun o mașină și care se fabrică acolo.
Unde au sediile echipele de Formula 1:
- Mercedes în Brackley și Brixworth
- Renault în Enstone
- McLaren în Woking
- Red Bull în Milton Keynes
- Racing Point în Silverstone
- Williams în Grove
- Haas în Banbury
- Honda în Milton Keynes
Pe lângă asta, furnizorul de cauciucuri, Pirelli, care face designul anvelopelor la Milano și le fabrică în Turcia și România, are sediul în Slough. Totul este estimat la 6.500 de job-uri din "Marele Circ", dintre care 4.200 sunt în UK.
Etichete: premier league , formula 1 , brexit , fotbal brexit , formula 1 brexit
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții