Foto Exclusiv Cum arată acum stadionul pe care marii fotbaliști ai României pășeau cu teamă. "Jiul este prezent". Oare?
articol scris de Daniel Bratosin17.02.2022, 16:09
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Arena "Petre Libardi", denumită în onoarea căpitanului care a condus Jiul Petroșani spre cea mai mare performanță din istoria clubului, câștigarea Cupei României în 1974, este un stadion cu mare încărcătură istorică, iar datorită poveștilor care-l înconjoară poate fi considerat unul dintre "templele fotbalului românesc".
Construit în 1922 și refăcut din temelii la sfârșitul anilor '70 - începutul anilor '80, după ce în 1975 un incendiu pornit chiar în timpul unui meci l-a mistuit, stadionul din Petroșani era locul în care niciunul dintre marii fotbaliști ai României nu voiau să joace de teama durităților cu care erau întâmpinați de gazde, pe teren sau chiar de la vestiare.
De la Cornel Dinu și Marcel Răducanu la Marius Lăcătuș și Dănuț Lupu, toți au experimentat pe propria piele spiritul de luptători al "minerilor" din Valea Jiului.
Cum arată acum stadionul din Petroșani
Cel ce odată a fost unul dintre cele mai moderne stadioane din țară, primul cu două tribune acoperite, acum se apropie de ceea ce se poate numi o ruină. Singurul element care "sparge" arhitectura comunistă care a rezistat peste decenii este pancarta de la intrare: "Jiul este prezent".
Cu siguranță, Jiul are un trecut interesant și, cu multă pasiune, determinare și o investiție majoră, își poate clădi un viitor luminos, dar în acest moment este fără nicio urmă de îndoială "absent".
- 15.500 de locuri are stadionul din Petroșani.
Scările roase de vreme și vremuri ce duc spre Tribuna I sunt parcă o poartă prin care se poate călători în timp. Primul lucru care se evidențiază este tabela de marcaj manuală, cu celebrul "Gazde - Oaspeți", apoi pot fi observate culorile estompate ale scaunelor de pe arena "Petre Libardi", iar stratul de zăpadă de câțiva centimetri care acoperă suprafața de joc ascunde gazonul presărat cu multe porțiuni de pământ. Tabloul dezolant este schimbat doar de crestele munților care înconjoară stadionul.
Galerie Foto
Arena din Petroșani aproape că a căpătat accente mistice de-a lungul timpului, având în vedere modul în care generații întregi de "mineri" se transformau în niște sperietori pentru orice adversar care mergea în Vale. În schimb, la jocurile din deplasare, fotbaliștii Jiului "uitau răutatea acasă" și nu de puține ori s-a întâmplat ca alb-negrii să fie învinși la ”scoruri de tenis”.
Jiul Petroșani, o echipă aparte a fotbalului românesc
Înființat în august 1919 sub numele Clubul Atletic al Minelor Petroșani, clubul Jiul se pregătește să sărbătorească 103 ani de existență, în care, în cea mai mare parte, s-a perindat între prima și a doua ligă a României.
"Minerii" au adunat 41 de sezoane pe prima scenă a fotbalului autohton, ocupând locul 11 la acest capitol. Cupa României din 1974 câștigată în fața celor de la Poli Timișoara, după ce cu doi ani în urmă pierdea o altă finală, este unicul trofeu important din palmaresul Jiului. În sezonul următor, gruparea hunedoreană evolua pentru prima și singura dată în cupele europene. Dubla cu Dundee United din Cupa Cupelor, 0-3 și 2-0, va rămâne în memoria suporterilor petroșeneni.
- Echipa Jiului care a câștigat Cupa României: Gabriel Ion - Ion Nițu, Gogu Tonca, Andrei Stocker, Adrian Dodu - Alexandru Nagy, Petre Libardi - Arpad Szucs, Gheorghe Mulțescu, Adalbert Rozsnyai, Mihai Stoichiță. Antrenor: Traian Ivănescu.
Căderea formației de la poalele Parângului a început odată cu declinul industriei miniere din zonă. Sezonul 2006/2007 a fost ultimul în Liga 1, apoi au mai urmat câțiva ani petrecuți în al doilea eșalon fotbalistic, însă problemele financiare tot mai accentuate au condus la excluderea Jiului Petroșani din campionat, iar alb-negrii au fost nevoiți să o ia de la capăt, în Liga 4.
În prezent, echipa se scaldă la mijlocul clasamentului în Liga 3, iar sprijinul financiar al autorităților locale nu este suficient pentru ca "minerii" să-și propună revenirea în prim-planul sportului-rege din România.
Etichete: jiul petrosani , stadion petrosani , petre libardi
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții