Galerie Foto Cum a trăit Nicolae Ceaușescu victoria Stelei din finala Ligii Campionilor, în 1986
articol scris de Digi Sport31.12.2020, 10:36
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Steaua a reușit cea mai mare performanță a fotbalului românesc. În 1986, gruparea roș-albastră a cucerit trofeul Ligii Campionilor, după finala decisă la penalty-uri, în compania Barcelonei. Dar cum a trăit Nicolae Ceaușescu, primul om în stat la acea vreme, succesul răsunător al campioanei României?
Helmuth Duckadam a fost eroul Stelei din seara de 7 mai 1986. Roș-albaștrii, conduși de pe bancă de Emeric Ienei, au cucerit Liga Campionilor, după finala contra Barcelonei, de pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla.
După 0-0 la finalul timpului regulamentar, Steaua s-a impus la loviturile de departajare, singurii marcatori fiind Lăcătuș și Balint. Legendarul portar al "militarilor" a intrat în Cartea Recordurilor cu cele patru penalty-uri apărate în fața catalanilor.
Galerie Foto
Steaua reușea cea mai mare performanță a fotbalului românesc. După victoria istorică, Nicolae Ceaușescu i-a decorat pe toți membri lotului campioanei europene. Dar cum a trăit dictatorul meciul de la Sevilla? Dumitru Burlan, un apropiat al fostului președinte și omul responsabil cu securitatea acestuia, a rememorat seara de 7 mai 1986.
Unde și alături de cine a văzut Nicolae Ceaușescu meciul Steaua - Barcelona din 1986, în urma căruia roș-albaștrii au devenit campionii Europei
"Sunt aproape 35 de ani de atunci, s-au mai estompat amintirile însă provocarea e tentantă și încerc să vă ajut. Nu a văzut meciul la reședința din Primăverii. Cu siguranță l-a văzut la Club Bazin, așa cum denumeam noi actualul Club Floreasca!
Acolo este un salon mai intim unde se desfășurau astfel de activități de recreere, juca șah, marea pasiune a dumnealui. Cine participa la astfel de activități și cu cine a văzut meciul?
Anturajul președintelui în astfel de situații era compus din apropiați precum Ștefan Andrei, fost ministru de externe, Manea Mănescu, fost prim-ministru, Constantin Olteanu, fost ministru al apărării și Gheorghe Pană, fost primar al Capitalei", a declarat Dumitru Burlan, pentru playsport.ro.
Elena Ceaușescu nu a fost alături de dictator în seara de 7 mai 1986
Dumitru Burlan își amintește că soția lui Nicolae Ceaușescu nu a fost prezentă la Club Bazin, alături de dictator, în seara magică în care Steaua a devenit regina Europei. În schimb, Valentin Ceaușescu, fiul cel mare al cuplului prezidențial, a văzut partida pe viu, la Sevilla.
"Dumneaei (n.r. - Elena Ceaușescu) nu venea decât dacă era vreo aniversare a lor sau o sărbătoare. Dacă ar fi fost prezentă, doamna Ceaușescu ar fi comandat șampanie Cordon Rouge, preferata dumneaei. Așa, Nicolae Ceaușescu a băut câteva pahare din vinul făcut chiar de el!
Avea la reședința de la Snagov o vie pe care o îngrijea și din ai cărei struguri i se făcea vin din care avea mereu în casă. Nu bea mai mult de câteva pahare din cauza problemelor de sănătate. La fel, îi plăcea să stea la grătar și să întoarcă cotletele", a mai spus Burlan.
Etichete: nicolae ceausescu , steaua 1986 , elena ceausescu , steaua barcelona liga camppionilor , steaua campioana europei
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții