Cine sunt fratii Pavăl, cei alături de care Sucu ar fi preluat pachetul majoritar la Genoa
articol scris de Digi Sport19.12.2024, 11:16
Cupa României: Rapid - CFR, joi, 20:00, DGS 1
EFL Cup: Tottenham - Manchester United, joi, 22:00, DGS 2
Dan Șucu (61 de ani) a devenit de miercuri, 18 decembrie 2024, proprietarul celor de la Genoa, dar omul de afaceri se pare că nu ar fi implicat de unul singur în această tranzacție.
Finanțatorul majoritar al celor de la Rapid i-ar fi convins, conform unor surse, și pe frații Dragoș și Adrian Pavăl să intre în acest business, precum și pe Florin Talpeș, recunoscut și drept ”regelul IT-ului”.
- Decizia e la UEFA! Ce se întâmplă după ce Dan Șucu a devenit finanțator în Italia și a cumpărat-o pe Genoa
Practic, pentru frații Pavăl, acum ar fi primul contact oficial cu lumea fotbalului, astfel că rămâne de văzut care va fi impactul pe care-l vor avea asupra clubului din Serie A.
Șucu ar fi lovit la cel mai înalt nivel, atunci când i-ar fi convins pe frații Pavăl să i se alăture.
Dragoș Pavăl (58 de ani) și Adrian Pavăl (56 de ani) au împreună o avere estimată la 3,3 miliarde de dolari, aproximativ trei miliarde de euro, conform celor de la Forbes.
Imperiul construit în România de Dragoș și Adrian Pavăl
Galerie Foto
Frații Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, au reușit să își construiască o avere impresionantă, care depășește valoarea celui mai cunoscut antreprenor român din tehnologie, Daniel Dineș, CEO-ul UiPath. Conform datelor din 2023, averea fraților Pavăl se ridică la aproximativ 3 miliarde de euro, în timp ce Dineș, care avea în 2021 o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari, a avut o scădere semnificativă a valorii, fiind acum evaluat la 1,4 miliarde de dolari, din cauza prăbușirii acțiunilor UiPath.
Frații Pavăl sunt cunoscuți în România pentru că au transformat Dedeman într-un adevărat lider pe piața de bricolaj, reușind să depășească multinaționalele precum Praktiker, OBI, Baumax sau Leroy Merlin. Compania lor a reușit să rămână pe piață și să crească constant, în timp ce mulți dintre competitorii străini fie s-au retras, fie nu au reușit să se impună. În prezent, Dedeman operează 62 de magazine în România și vinde peste 60.000 de produse, cu un portofoliu online extins, ce include peste 85.000 de articole.
În 2023, Dedeman a raportat vânzări de 11,5 miliarde de lei și un profit net de 1,53 miliarde de lei, conform datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor. De asemenea, compania este un important angajator, având la finalul anului 2023 peste 12.100 de salariați, devenind unul dintre cei mai mari angajatori din România.
De unde provin frații Pavăl și cum au reușit să ajungă milionari
Dragoș și Adrian Pavăl s-au născut într-o familie modestă din comuna suceveană Bogdănești, fiind cei mai mari dintre cei opt copii ai familiei. Dragoș a povestit, într-un interviu din 2012, că a plecat de tânăr din satul natal, pentru a studia la Iași, în ciuda dificultăților financiare.
”Părinții ne-au învățat că fără muncă nu poți obține nimic. Originea noastră modestă a fost un avantaj, nu o povară”, spunea acesta.
După liceu, Dragoș a studiat la Facultatea de Matematică și Informatică din Iași și a absolvit în 1990. După terminarea studiilor, a lucrat la o fabrică de confecții din Bacău, unde a creat un software pentru gestionarea datelor de producție. Acolo a învățat cum funcționează un business și ce înseamnă comerțul. După ce a observat că avea cel mai mic salariu, a decis să plece și să înceapă propria afacere.
În 1992, Adrian, fratele său, a absolvit și el aceeași facultate și a strâns 10.000 de mărci germane din comerțul cu produse rusești, pe care le vindea în piață. Primul lor pas în afaceri a fost un magazin în care vindeau de toate, de la gume de mestecat la unghiere, iar gestionarea era făcută cu ajutorul unui calculator. În 1993, frații au preluat un magazin de mobilă de la stat, iar ulterior, inspirându-se din magazinele de bricolaj din străinătate, au decis să deschidă un astfel de magazin în România.
Povestea numelui ”Dedeman” este una interesantă: Dragoș Pavăl a fost presat de Registrul Comerțului să găsească rapid un nume, iar inspirat de numele membrilor familiei sale, a ales ”Dedeman”.
Pe măsură ce afacerea a crescut, frații Pavăl au început să investească și în alte domenii. Prin Pavăl Holding, familia gestionează acum o portofoliu diversificat de investiții. În 2023, compania a raportat venituri de 2,33 miliarde de lei și un profit net de 2,3 miliarde de lei. Frații dețin pachete minoritare la mai multe companii listate la bursa din București, printre care Alro (23,2%), Electrica (8,2%) și Transelectrica (6,48%).
În 2022, frații Pavăl au achiziționat 30% din Farmacia Tei și Bebe Tei, iar prin Pavăl Holding controlează și un portofoliu imobiliar estimat la 300 de milioane de euro. Tranzacția a inclus preluarea a șapte clădiri de birouri din România, cu o suprafață totală de 165.000 de metri pătrați, fosta achiziție a companiei austriece CA Immo. De asemenea, frații Pavăl dețin pachete minoritare la Veranda Obor și Moldova Farming.
Etichete: dragoș pavăl , adrian pavăl , dan sucu , dan șucu digisport
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții