Cine este Dumitru Dragomir, omul care a condus 17 ani fotbalul profesionist din România
13.11.2018, 10:41SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Dumitru Dragomir a condus fotbalul profesionist din România din 1996 până în 2013. Atunci, cu ajutorul direct al politicienilor Victor Ponta şi Liviu Dragnea, preşedinţii cluburilor din Liga 1 l-au ales pe Gino Iorgulescu. Dragomir are un băiat, Bogdan, iar un alt fiu, Manuel, a murit în 1987. De la Bogdan are doi nepoţi, cel mai mare fiind component al naţionalei României U15.
La 9 ani de Revoluţie, Dumitru Dragomir şi-a luat licenţa la Academia de Studii Economice din Bucureşti. În domeniul fotbalului, Dragomir are atât carnet de antrenor, cât şi de arbitru. Înaintea de facultate, cel poreclit Corleone a terminat şi Şcoala Postliceală de construcţii hidrotehnice.
În conducerea fotbalului românesc a urcat în 1991, atunci când a devenit mâna dreaptă a lui Mircea Angelescu. El a condus între 1977 până în 1989 cluburile Chimia Rm Vâlcea, cu care a câştigat şi Cupa României, Viitorul Scorniceşti, FCM Braşov şi Victoria Bucureşti. Formaţia bucureşteană era la vremea respectivă echipa Securităţii române şi a reuşit să o ducă în cupele europene.
După ce a fost nevoit să plece de la Ligă, Dragomir a lucrat la Voluntari, ca preşedinte de onoare, dar era cel care decidea tot ce se întâmplă la echipă. Pentru că erau "mulţi care se pricepeau la fotbal mai mult decât mine am decis să plec de la club", a spus la un moment dat Dragomir în studioul Digi Sport Matinal.
Alte condamnări ale lui Dumitru Dragomir
În 1976, Dumitru Dragomir a fost condamnat, la Râmnicu Vâlcea, la trei luni de închisoare pentru practicarea jocurilor de noroc, poker şi barbut. Pedeapsa a fost executată între 23 noiembrie 1976 şi 22 ianuarie 1977. "M-au luat de pe stradă deşi trebuia să fiu prins în fapt, ceea ce nu s-a întâmplat. M-au ţinut în arest într-o celulă cu geamul spart, se făcuse gheaţă de 40 de centimetri acolo, cred că voiau să mă termine", a povestit Dragomir.
Pe 26 iunie 2016, Dumitru Dragomir a fost condamnat la 7 ani de închisoare, în prima instanţă, pentru evaziune, delapidare şi spălare de bani. Procesul a început în 2014, iar în cauză au fost implicate în jur de 40 de persoane, prejudiciul invocat de procurori fiind 5,4 milioane de euro.
În 1990, Dumitru Dragomir a fost arestat timp de 7 luni pentru infracţiunea de "abuz în serviciu contra intereselor obşteşti" în perioada în care a condus clubul Victoria Bucureşti. Ulterior, procesul nu i-a mai adus altă condamnare.
Carieră politică. Dumitru Dragomir a fost deputat din partea PRM
Ca politician, Dumitru Dragomir a fost deputat din partea Partidului România Mare condus de Corneliu Vadim Tudor. A candidat şi la funcţia de Primar General al Capitalei, dar s-a dovedit că nu a avut nicio şansă. A încercat o evadare din PRM şi încercarea de trecere la PDL, însă a fost respins în cele din urmă, în ciuda faptului că primise invitaţia să se alăture partidului condus la acea vreme de Emil Boc.
Scriitorul Dumitru Dragomir
Dumitru Dragomir a fost patron de presă, deţinând, printre altele, publicaţiile Sportul Românesc şi Atac la Persoană. Recent a publicat cartea "Meciurile vieții mele" în care a povestit o mulţime de "nenorociri" la care a participat în lumea fotbalului. Printre altele, cel numit şi ”Oracolul din Bălcești” povestește cu lux de amănunte un episod comico-tragic petrecut în fața Cazionoului Victoria, în care a ieșit basma curată după ce a amenințat trei oameni cu pistolul pe care îl avea asupra lui.
"Eram toți șmecheri, prezenți măcar o dată pe săptămână la Cazinoul Victoria, de pe Calea Victoriei. Iar personaj de poveste al acelor vremuri era Giovanni Becali, aflat la apogeul său financiar, pentru că se ocupase de vânzarea drepturilor lui Hagi, Popescu, Răducioiu și mulți alții.
Într-una din seri, după un meci al Stelei, veneam cu el și alți amici în mașina mea de la stadionul Steaua. Pentru a prinde un loc de parcare pe care tocmai se pregăteau alții să-l ocupe, am făcut o manevră mai agresivă și am fost gata-gata să mă tamponez cu un Mercedes.
Din mașină s-au dat jos vreo trei găligani, niciunul nu avea sub 1,90, și ne-au luat la înjurături, venind către noi să ne și caftească. Giovani, care era în dreapta mea, îmi zice rânjind:
- Am plecat fără bodyguarzi, să vezi ce bătaie ne dau ăștia ...
Mă uit la el, avea chef de scandal, nu-i displacea acțiunea, dimpotrivă, o căuta... În schimb, nu era stilul meu să mă bag în prostii.
- Lasă, bă, că îi liniștesc imediat, le spun însoțitorilor.
Aveam un pistol cu gaze pe care îl cumpărasem cu acte în regula, având și permis. M-am gândit că în legitimă apărare pot să îl folosesc. Când cei trei au ajuns aproape de noi, am scos pistolul și i-am așteptat.
- Ia stați să vă dau eu câte o gaură, vitejilor - și îndrept pistolul către ei!
Imediat au rupt-o la fugă către mașina lor. Giovani, sămânță de scandal cum era, când a văzut că fug și că îl lasă fără acțiune, s-a luat după ei dându-le șuturi și pumni! Vlăjganii au sărit în mașină și au demarat, dar Giovani s-a bagat peste ei pe geamul din față, lovindu-i și scuipându-i, iar eu eram pe partea șoferului amenințându-i cu pistolul să oprească", povestește Dragomir în cartea despre care spune că va avea şi o continuare.
Etichete: dumitru dragomir , cinde este dumitru dragomir , corleone , oracolul de la balcesti , dumitru dragomir cariera politica
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții