Cele două pietre de moară legate de gâtul lui Dinamo. Momentele care au atras implozia clubului "cîinilor roşii"
articol scris de Mihai Alecu23.11.2021, 09:16
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Dinamo a pierdut la Voluntari, 1-2, iar situația pentru echipa din Şoseaua Ștefan cel Mare devine din ce în ce mai neagră.
Dinamo nu reușește să adune puncte și este amenințată cu retrogradarea mai serios ca niciodată, momentan fiind pe penultimul loc în campionat, cu doar 8 puncte după 16 meciuri. Retrogradarea ar fi o premieră negativă pentru "câini", care au evoluat doar în prima divizie de la înființare, din anul 1948.
Rezumat video Voluntari-Dinamo 2-1
Cum a ajuns Dinamo în cea mai neagră situație din istoria ei
Clubul Dinamo a avut parte de o susținere financiară importantă în anii 2000, cu mai mulți oameni puternici din punct de vedere financiar care au investit la formația "alb-roșie".
Printre ei se numără Cristi Borcea, Vasile Turcu, Dragoș Săvulescu, Giovanni Becali, Vladimir Cohn, Gigi Nețoiu şi Nicolae Badea, iar în acele momente totul era la un nivel profesionist.
Totuși, ratarea obiectivului principal pe care acționarii și l-au propus, accederea în Champions League, a fost începutul unei perioade pe care nici cei mai pesimiști suporteri dinamoviști nu o puteau anticipa.
Momentele "Lazio" şi "Urziceni", pietrele de moară agăţate de gâtul lui Dinamo
Fanii grupării din Ștefan cel Mare văd meciul cu Lazio ca fiind "piatra de moară" care a dus la declinul clubului, însă adevărul este că Dinamo a mai avut o șansă să fie salvată. Au fost două momente din care milioanele din UCL i-ar fi determinat pe acţionari să rămână la echipă sau clubul să fie atractiv pentru alţi investitori.
Cu Lazio, în august 2007, Dinamo a făcut 1-1 în deplasare cu Lazio, iar eliminarea italienilor ar fi însemnat intrarea în grupele UCL. Dar la Bucureşti s-a terminat 1-3! S-a discutat mult că a fost ceva în culise, mai ales că Ştefan Radu avea să fie transferat la romani în schimbul a 5,5 milioane de euro. Transferul chiar a ajuns pe masa DNA ...
Apoi, în anul 2009, cu 3 etape înainte de finalul sezonului, Dinamo s-a deplasat la Urziceni, acolo unde peste 3.000 de "câini" au luat cu asalt tribunele. Partida s-a încheiat cu victoria formației gazdă, 1-0, datorită unui gol marcat de un jucător trecut prin Ștefan cel Mare, Dacian Varga.
Dinamoviștii au acuzat arbitrajul, partida fiind condusă de spaniolul Muniz Fernandez, care a anulat un gol regulamentar oaspeților și le-a refuzat și un penalty.
Victoria trupei pregătite la acel moment de Dan Petrescu, unde Mihai Stoica era manager general, a însemnat că Dinamo cobora pe locul 2, iar Urziceni devenea lider, cu două etape înainte de finalul campionatului. Egalul ar fi menţinut-o pe echipa pregătită de Rednic, şi la acea vreme, pe prima poziție, după ce se aflase acolo din etapa a 17-a și până în etapa a 32-a, când s-a disputat meciul cu Unirea Urziceni.
Petrescu a reușit să câștige titlul la finalul acelui sezon, iar Dinamo a "izbutit" performanța să piardă și ultimele două meciuri din campionat și să termine pe locul 3, fiind devansată de Poli Timișoara.
Dacă dai timpul înapoi, cele două ratări par să fie adevărate pietre de moară puse la gâtul unul club mare. De atunci totul s-a degradat, iar clubul pare că a făcut implozie.
"Câinii" nu doar că au ratat primul loc, unul extrem de important pentru ei, având în vedere că ducea la acel moment direct în grupele Champions League și garanta un premiu de minimum 20 de milioane de euro, dar au pierdut și șansa de a juca în preliminarii celei mai puternice competiții inter-cluburi, din cauză că au ratat locul al doilea în campionat.
De acolo, din punct de vedere financiar totul a început să se prăbușească încet, dar sigur, iar în 2013 Dinamo intra în totalitate pe mână lui Ionuț Negoiță, un tânăr om de afaceri care sponsoriza de ceva timp gruparea din Ștefan cel Mare.
Insolvența, soluția găsită de Ionuț Negoiță în 2014 pentru a redresa Dinamo din punct de vedere financiar
Noul patron a decis că datoriile din trecut erau prea mari, iar soluția pentru a face din Dinamo un club sănătos a fost insolvența.
Negoiță și-a dus planul până la capăt și după un an și trei luni, formația pe care o patrona era fără datorii, ieșită din insolvență și cu plățile la zi. De aici, totul trebuia să însemne un drum, pas cu pas, către performanță.
Din nefericire, singurul moment în care acest lucru a fost sinonim cu trupa dinamovistă a fost în 2017, când "câinii" au câștigat singurul lor trofeu din 2013 și până în prezent, Cupa Ligii, după o finală contra Timișoarei.
Oamenii din jurul clubului pun lipsa de performanță pe seama "profesioniștilor" care s-au aflat în preajma lui Ionuț Negoiță și l-au sfătuit pe acesta.
Deciziile au fost cel puţin ciudate și cel mai bun exemplu este dat de Constantin Anghelache, președinte al lui Dinamo între anii 2013 și 2015, și care l-a adus pe Ionuț Șerban de la Sportul Studențesc. A fost luat gratis, însă cu o clauză de reziliere care obliga clubul din Ștefan cel Mare să plătească un milion de euro la momentul în care fotbalistul nu se mai află sub contract cu ei.
Ionuț Negoiță s-a dezis de Dinamo și a predat clubul unor "impostori" din Spania
Lipsa de rezultate l-a făcut pe Negoiță să acuze pierderi financiare, în ciuda faptului că suporterii l-au acuzat de manipulare și minciuni, având în vedere că între 2013 și 2019 Dinamo a vândut jucători de 10,5 milioane de euro, iar pentru aducerea de jucători s-au cheltuit undeva sub 500.000 de euro, date oferite de site-ul de specialitate transfermarkt.de.
Din 2019 și până în vara anului 2020, patronul a privit cum clubul se degradează și nu a mai dorit să investească. Le-a cerut oamenilor din conducere să se descurce și să facă din Dinamo o formație care se autofinanțează.
În același timp, Negoiță a anunțat că vinde clubul pentru 1 RON, iar omul care vine trebuie să aibă în vedere datorii de aproximativ două milioane de euro, o parte din sumă fiind chiar către firmele patronate de același Negoiță.
Suporterii au simțit pericolul ca Dinamo să ajungă să se desființeze, şi a fost pus în practică un program de tip "socios", precum la Barcelona sau Benfica. Acesta s-a denumit în mod simbolic "DDB", iar în ultimii doi ani au aderat peste 15.000 de membrii care au donat o sumă de peste două milioane de euro de care Dinamo a beneficiat.
După mai multe tatonări cu diferiți potențiale afaceriști interesați, spaniolul Pablo Cortacero l-a convins pe Negoiță să-i vândă clubul.
Totul a început ca un vis pentru majoritatea susținătorilor lui Dinamo, iar fotbaliști peste nivelul campionatul României semnau cu trupa unde antrenor fusese adus Cosmin Contra.
În scurt timp totul s-a transformat într-un coșmar.
Din păcate pentru Dinamo, jucătorii și-au depus memorii și unii chiar au acționat clubul în judecată și au mers la FIFA, iar o parte dintre ei au de primit sute de mii de euro drept compensație.
Suporterii au ținut clubul în viață
Având o parte din acțiuni de pe vremea când era patron Ionuț Negoiță, suporterii din programul DDB au luptat pe toate căile legale pentru ca Pablo Cortacero să fie îndepărtat și clubul să revină pe linia de plutire.
În mare parte au reușit, iar Dinamo a încropit un lot de jucători de un nivel decent în iarna anului 2020, cu un director sportiv tânăr, în persoana lui Mario Nicolae, și chiar dacă amenințarea retrogradării pe plan sportiv a fost mare, "câinii" au scăpat de acest coșmar, ba chiar au fost aproape de a juca un baraj care le permitea să aibă șanse la preliminariile Europa League.
Incertitudinea din vara anului 2021 a făcut ca Dinamo să aibă după 15 meciuri doar 8 puncte adunate
Totul are o limită și pentru fani, care au descoperit că problemele din trecut nu le dau pace, în special cele pe care Pablo Cortacero le-a creat, iar vara anului 2021 a adus la Dinamo o stare de incertitudine.
Fără un patron de drept, fără un președinte și cu un director sportiv care a fost până la urmă îndepărtat, cu doar câteva săptămâni înainte de startul sezonului nu se știa nici măcar lotul pe care gruparea din Ștefan cel Mare o să-l aibă.
Dinamo a intrat din nou în insolvență, un plan gândit și pus în practică de board-ul DDB, care l-a cooptat între timp în club pe Iuliu Mureșan, care a trecut printr-o asemenea situație la CFR Cluj.
Pe lângă problemele existente, dinamoviștii au primit și interdicție la transferuri din partea FIFA, în urma unor reclamații făcute de jucătorii spanioli aduși în club de Pablo Cortacero.
Aceste dificultăți l-au făcut pe Dusan Uhrin să plece cu doar 10 zile înainte de primul meci oficial al sezonului, iar soluția aleasă, Dario Bonetti, a fost una neinspirată din mai multe puncte de vedere.
Italianul a început entuziasmant, cu un lot de jucători care avea câțiva oameni cu experiență, dar format în mare parte din juniori crescuți la Dinamo, și "câinii" au obținut două victorii în primele 3 etape, ambele pe teren propriu, 3-2 cu Voluntari și 3-1 cu Academica Clinceni.
Această euforie a tinerilor fotbaliști s-a dus, iar după ce au pierdut în vară doi dintre fotbaliștii care formau "scheletul" echipei, Raul Albentosa și Adam Nemec, dinamoviștii au fost lăsați cu "ochii în soare" și de Paul Anton. Aici s-a produs un "declic" față de sezonul precedent și parcursul foarte bun avut cu Dusan Uhrin în play-out.
O echipă care nu are cei mai importanți jucători și nu are posibilitatea să-i înlocuiască cu fotbaliști de o valoare apropiată o să aibă probleme, lucru care este valabil pentru orice club din lume.
Dinamo nu a făcut excepție, iar în ciuda unor mutări făcute pe final de mercato, după ce interdicția la transferuri a fost ridicată, formația lui Bonetti nu a fost capabilă să se prezinte la un nivel decent, ba chiar a fost supusă mai multor umilințe, printre care un 0-6 contra celor de la FCSB, și un 0-5 la Craiova cu Universitatea.
Mircea Rednic, chemat să fie salvatorul lui Dinamo
Omul care a adus ultimul titlu în Ștefan cel Mare, Mircea Rednic, a fost soluția pe care Iuliu Mureșan și suporterii au găsit-o, iar pe 1 octombrie 2021 tehnicianul semna cu Dinamo.
Apreciat pentru abilitățile sale de manager și ochiul pentru jucători, "Puriul" venea după o perioadă nereușită la Viitorul, acolo unde a dus echipa în partea a doua a clasamentului și a a plecat până la urmă din cauza rezultatelor nefaste.
Soluția "Rednic" a fost aleasă și prin prisma faptului că acesta a dorit în trecut să ajute financiar Dinamo, ba chiar a făcut-o la ultimul mandat, între 2018 și 2019.
Salvatorul însă nu a reușit momentan să facă minuni la Dinamo și situația din clasament arată mai rău ca oricând: doar 8 puncte după 16 etape și o poziționare care ar duce echipa direct în liga a doua.
Pauză de iarnă, momentul de totul sau nimic pentru Dinamo
Meciul de la Voluntari a arătat mari lacune pentru Dinamo, lucru îngrijorător având în vedere că partida s-a disputat după meciurile echipei naționale și timpul pentru ca fotbaliștii lui Mircea Rednic să fie pregătiți fizic și tactic a fost suficient.
Finalul de meci a fost unul care descrie perfect situația grupării din Ștefan cel Mare, dominată fizic de FC Voluntari și nepuntincioasă pe fază ofensivă în căutarea egalării.
Suporterii dinamoviști se agață de inspirația lui Mircea Rednic, numai că implanturile făcute de la revenirea la Dinamo se dovedesc o
Etichete: mircea rednic , iuliu muresan , dusan uhrin jr , ionut negoita , paul anton , raul albentosa , ddb , pablo cortacero
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții