Ce face acum Mihai Neșu. O minune tehnologică l-ar putea ajuta să meargă din nou
10.04.2019, 09:31Premier League: Liverpool - Manchester United, duminică, 18:30, DGS 1
Serie A: AS Roma - Lazio, duminică, 21:45, DGS 1
George Ogăraru (39 de ani) este extrem de implicat, de la o vreme, în proiectul celor de la FC Viitorul, grupare la care îndeplinește rolul de sef al departamentului de scouting, dar asta nu-l împiedică deloc să țină strâns legătura cu bunul său prieten Mihăiță Neșu (36 de ani).
Viaţa lui Neşu s-a schimbat ireversibil cu aproape 8 ani în urmă, când a suferit o fractură a unei vertebre, în timpul unui antrenament al lui FC Utrecht, şi a rămas paralizat. De atunci, Neșu nu numai că n-a renunțat la luptă, dar a găsit mereu resurse pentru a se motiva și pentru a spera că poate va mai trăi ziua în care să se poată mișca mult mai lejer. Una dintre noile sale pasiuni, care-l face să uite de necazuri, este designul interior.
Dezvăluirea a fost făcută chiar de Ogăraru. ”Bucuriile lui sunt simple. Sunt acele momente simple ale zilei. Se trezește, merge la sală, lucrează, vede copiii aceia din cadrul fundației. Fundația e practic motorul lui, îl face să meargă mai departe! Proiectele, mai nou designul..., își dorește foarte mult să dea curs pasiunii lui. Asta a lucrat înainte de fotbal, la arte. Face design de interior, are foarte multe de făcut și le face foarte bine”, a spus, George Ogăraru, la Pro Sport Live.
Fostul internațional a mai precizat că oameni precum Neșu nu sunt suficient de promovați de către media românească, dar speră ca aceste lucruri să se schimbe pe viitor.
”Suntem mândri de ceea ce face Mihai în condiția lui, este un adevărat exemplu! Avem multe exemple în țara asta. Trebuie să le scoatem în evidență, să le vadă și oamenii. Prea sunt ascunse exemplele, la fel liderii, la noi în țară. În schimb, sunt promovate tot felul de alte lucruri”, a mai spus Ogăraru.
Elveţienii au inventat un dispozitiv care l-ar putea ajuta pe Neșu să meargă din nou
Concret, trei oameni de ştiinţă de la Școala Federală Politehnică din Lausanne au creat un dispozitiv care se poate implanta în jurul şirei spinării, de unde transmite semnale electrice din creier către picioare, notează BBC.
Până acum, invenţia a fost testată pe trei oameni despre care se credea că nu vor mai putea merge vreodată şi rezultatele au fost pozitive. Unul dintre cei care s-au bucurat de noul dispozitiv, elveţianul Dave Mzee, în vârstă de 30 de ani, a putut să se deplaseze chiar şi un kilometru.
Totuşi, dispozitivul funcţionează greu în afara laboratorului din Lausanne, iar semnaul electric pe care îl trimite poate deveni inconfortabil.
Neșu a devenit un exemplu la nivel european. Spre exemplu, Dries Mertens, vedeta lui Napoli, a vorbit la superlativ despre Mihai Neşu, fostul său coechipier de la Utrecht.
"Dacă mi s-ar fi întâmplat mie, le-aş fi zis să-mi dea o pastilă şi gata! Dar Mihai a luptat şi, chiar dacă a ajuns într-un scaun cu rotile şi nu poate mânca singur, a înfiinţat fundaţia Mihai Neşu; iar acum ajută copii care au probleme similare.
Dacă mă întrebaţi pe mine, el este cea mai fericită problemă din lume. Acum trăieşte în România cu familia sa, unde l-am vizitat anul trecut. Am ieşit la cină şi am vizitat centrul oraşului impreuna. Am fost atât de mândru de el!", a mai spus Mertens.
Etichete: mihaita nesu , mihai nesu , nesu accidentare , mihai nesu accidentare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții