Exclusiv Ce fac taiwanezii când trec europeni pe lângă ei pe stradă. Dragoş Plopeanu dezvăluie ce simte în ţara asiatică
articol scris de Andru Nenciu14.04.2020, 13:14
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Dragoș Plopeanu (31 de ani), antrenor de portari al naționalei Taiwanului, dezvăluie pentru Digi Sport ce simte în țara care a permis de sâmbăta trecută începerea fotbalului, în pofida pandemiei de COVID-19.
Până azi se înregistraseră în Taiwan 393 de cazuri, șase decese și 114 pacienți recuperați. "Eu îi simt cum își ridică masca mai pe ochi când trec pe lângă ei pe stradă", spune românul.
Dragoș Plopeanu, din Taiwan: "Sunt îngrijorați pentru că au avut experiența cu SARS"
În Taiwan a demarat în weekend o nouă ediție a campionatului, chiar în ziua în care fusese programat inițial startul, astfel că țara cu o populație de peste 23 de milioane de locuitori a pătruns în clubul celor cinci state ale lumii, alături de Belarus, Burundi, Nicaragua și Tadjikistan, unde fotbalul nu și-a întrerupt cursul firesc.
"Situație e mai relaxată acum, dar sunt îngrijorați de Coronavirus pentru că au avut experiența cu SARS (n.r. - Sindromul Acut Respirator Sever, indus de virusul SARS). Lumea stă în casă și evită să iasă pe cât posibil. Respectă cu strictețe ceea ce recomandă Guvernul", mărturisește, din Taipei pentru Digi Sport, Dragoș Plopeanu.
Plopeanu, la meciul de duminică, din campionatul Taiwanului FOTO arhivă personală
Dragoș Plopeanu, din Taiwan: "Se joacă fără spectatori, au fost acceptați doar oameni din fotbal și ziariști"
Fost goalkeeper la Dinamo, Poli Timișoara, Rapid și Oțelul Galați, Plopeanu s-a retras din activitate la doar 26 de ani din cauza unui șir lung de accidentări, dar și-a propus să rămână în fenomen.
Și-a deschis o școală pentru cei mici ispitiți de mănuși, a devenit antrenor de portari la CSA Steaua și, ulterior, la naționala Mongoliei, alături de germanul Michael Weiss, fostul său tehnician de la Oțelul.
Vântul carierei l-a adus, de două luni, pe banca naționalei Taiwanului, alături de selecționerul Von Ca-nhum.
"În Taiwan nu e o nebunie în sport, așa cum este în România, au primit acceptul de la FIFA și au dat drumul la fotbal, s-au deschis bazele. Se joacă fără spectatori, a fost permis doar accesul câtorva persoane din fotbal și a unor reprezentanți ai mass-media", spune Plopeanu, care a fost prezent în tribune la partida TC Tatung - Taipower, scor 2-3, meci jucat pe Taipei Municipal Stadium, o arenă care poate găzdui 21.000 de spectatori.
Dragoș Plopeanu, din Taiwan: "La Universități sunt terenurile pline"
Pentru a masca atmosfera anostă de pe stadioane, organizatorii au apelat la un artificiu: au animat atmosfera cu siluete din carton menite să inducă o stare mai plăcută jucătorilor.
"Nu e același lucru, am evoluat și eu în carieră fără spectatori, parcă joci în spatele blocului. Dar asta e situația în lume, e bine că se joacă și așa, fără spectatori, pentru a respecta distanțarea socială", continuă antrenorul care a început fotbalul în anii'90, la juniorii din Ștefan cel Mare. În Taiwan, țară insulară denumită oficial Republica Chineză și recunoscută de puține state, sportul organizat nu și-a închis bucla.
"La Universități sunt terenurile pline, se joacă în curți baseball, rugby, fotbal american, baschet, astea sunt disciplinele care le plac lor", accentuează Plopeanu. Fotbalul a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, iar pe Plopeanu și pe selecționerul taiwanez Von Ca-nhum îi așteaptă partide, în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022, contra Nepalului, Australiei și Kuwaitului.
"Se vorbește engleza aici, mă înțeleg la echipă în engleză, dar și foarte mulți oameni o vorbesc. Nivelul campionatului nu este cel mai bun, dar avem la națională fotbaliști care joacă în primele două ligi din China, în Hong Kong, dar și un fotbalist legitimat la Crystal Palace, Donkin, care a fost împrumutat în Norvegia, la Stabaek. Avem potențial destul de bun cu echipa națională".
Dragoș Plopeanu, din Taiwan: "Sunt precauți, e mai bine așa, nu-i învinovățesc". Ce se întâmplă în piețele cu caracatiță și creveți
Pandemia de coronavirus nu i-a făcut pe reprezentanții autorităților să ia măsuri stricte în Taipei, capitala Taiwanului, însă Plopeanu susține că simte o prudență a localnicilor față de europeni. "Au fost cazuri de pacienți infectați cu Covid-19 veniți din Europa și din această cauză sunt circumspecți când vine vorba de europeni, dar nu-i învinovățesc. Eu îi simt cum își ridică masca mai pe ochi când trec pe lângă ei pe stradă. Sunt precauți, e mai bine așa.
Cei care nu mă cunosc nu au de unde să știe că sunt de aproape două luni aici. La fotbal nu există vreo problemă din acest punct de vedere", mai punctează Plopeanu pentru Digi Sport.
Un mix între cultura chineza și cea japoneză, Taiwanul e considerat a patra cea mai scumpă țară din Asia. "Orașele și nivelul de viață sunt senzaționale, multă lume vorbește și japoneza.
Toate cluburile de noapte sunt închise, dar păstrează deschise marketurile de mâncare, unde lumea gătește pe stradă: caracatiță, creveți, orez negru, pizza, le place să mănânce picant.
Sper să trecem cu bine peste acest hop al vieții și să revină la normal totul. Sper ca și în România să fie stăvilită această pandemie cât mai repede, văd cât de mult luptă medicii", încheie Plopeanu, antrenor de portari la naționala Taiwanului.
Etichete: campionat , antrenor , taiwan , covid-19 , dragoș plopeanu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții